Aurul de 14K sau 18K: care este diferența?

Atunci când alegi o bijuterie, indiferent că aceasta este făcută la comandă sau luată direct din magazin, există o listă lungă de lucruri pe care este bine să le ai in vedere. O idee bună este să scrii punctele cheie într-o listă și să începi prioritizarea lor. Astăzi, vom discuta despre aliajele din aur de 14K sau 18K.

O decizie importanta atunci când achiziționezi o bijuterie este metalul din care aceasta este creată: argint, aur, platină, titan etc. Acest lucru va duce adesea la întrebarea: ar trebui să optez pentru aur de 14K sau să cresc investiția și sa aleg aur de 18K? 

Ce știm despre aur?

Aurul pur (denumit și aur fin) este desemnat ca fiind de 24 de karate, abreviat 24K, uneori 24kt. Aurul fin este foarte moale, așa că, în general, nu este folosit pentru bijuterii și alte articole de zi cu zi. În schimb, este folosit pentru lingouri sau monede. Pentru bijuterii, se folosesc aliaje din aur. Un aliaj este un amestec de elemente chimice dintre care cel puțin unul este un metal. Materialul rezultat păstrează toate proprietățile unui metal, cum ar fi conductivitatea electrică, ductilitatea, opacitatea și luciul, dar poate avea proprietăți care diferă de cele ale metalelor pure, cum ar fi rezistență crescută și duritate.

Poate te întrebi ce anume reprezintă karatele sau abrevierea „K”? Karatele aurului („K”) și caratele diamantelor („ct”) nu trebuie confundate; în cazul aurului se referă la puritatea aurului, iar în cazul diamantelor sau a pietrelor prețioase se referă la greutatea acestora (1 ct = 0,2 grame).

Inel Coriolan din aur alb de 14K cu turmalină și diamante
Inel Coriolan din aur alb de 18K cu diamante

Aurul de 14 karate este un aliaj din aur care conține 58,5% din greutate aur și 41,5% alte metale. De aceea, bijuteriile din aur de 14K sunt marcate cu inscripția “585” (​​de la 585 ‰). Denumirea de 14 karate vine de la “14 părți aur, 10 părți alt metal”, iar 14/24 = 0,5833 = 58,33%, unde 24 reprezintă karatele aurului pur.

Aurul de 18 karate este un aliaj din aur care conține 75,0% din greutate aur și 25,0% alte metale. De aceea, bijuteriile din aur de 18K sunt marcate cu inscripția “750” (​​de la 750 ‰). Denumirea de 18 karate vine de la “18 părți aur, 6 părți alt metal”, iar 18/24 = 0,750 = 75,0%.

Mai mult, aurul pur este unul dintre elementele cel mai puțin reactive și este hipoalergenic.

Aur de 14K sau 18K… Care este diferența?

Foarte multi clienți ne întreabă în magazine dacă este adevărat că aurul de 14K este mai dur decât aurul de 18K. Aici discutăm despre o concepție greșită. Duritatea celor două aliaje este practic apropiată când este comparată cu cele mai dure materiale cum ar fi tungsten, cobalt sau ceramică. Totuși, de ce producătorii de ceasuri de lux oferă carcase și brățări din aur de 18K?

Există secrete care fac ca aliajul din aur să devină mai dur, să își păstreze strălucirea mai bine în timp. Acestea includ folosirea unor aliaje master (de calitate superioară) pentru a obține aurul de 14K sau 18K, de anumite culori, cu anumite proprietăți fizice dorite, dar și anumite detalii în timpul procesului de prelucrare, cum ar fi anumite tratamente speciale. Aceste lucruri nu se văd cu ochiul liber, dar reprezintă unele dintre motivele pentru care modele asemănătoare de bijuterii pot fi mai scumpe la un brand decât la altul. Bijuteria poate semăna, dar modul cum se comportă în timp, este complet diferit.

Diferența Coriolan: La Coriolan se folosesc doar aliaje de calitate superioară, create împreună cu firme specializate din industria metalelor prețioase, alese în mod deosebit să reacționeze la tratamente speciale pentru îmbunătățirea durității și strălucirii. De asemenea, procesul de producție este modernizat mereu pentru a obține bijuterii rezistente cu o strălucire care se păstrează în timp.

Și aurul de 14K și cel de 18K conțin alte metale, de exemplu cupru, zinc, argint, paladiu, dar aurul de 18K conține o cantitate mai mare de aur și este superior în termeni de durabilitate. Aurul de 14K reacționează mai ușor la agenți chimici și umiditate, iar bijuteriile de 14K pot căpăta o nuanță întunecată sau pot părea decolorate după ceva timp de purtare.

Verighete Coriolan din aur galben
Verighete Coriolan din aur galben și alb

Verighetele Coriolan: Datorită materialelor și metodelor folosite la Coriolan, putem garanta că verighetele din aur de 18K cu tratamente de duritate speciale – într-o singură culoare (roz, galben sau alb) – au durități cu minim 40% mai mari decât aliajele corespondente de 14K. Urmează verighetele în două culori, care au o duritate un pic mai scăzută, în urma lipirii prin fuziune a celor doua aliaje. Verighetele în 3 culori sau lipite cu flacără sunt un pic mai dezavantajate.

Se spune că bijuteria împrumută din caracterul celui care o poarta… iar adevărul doare. Primele semne de purtare asupra unei bijuterii din aur se fac văzute destul de ușor, mai ales pentru cei care nu sunt obișnuiți să poarte bijuterii din aur și să protejeze bijuteria. În contact repetat cu alte metale sau piese dure, aurul se mătuiește, se zgârie și chiar se deformează. Totuși, cu timpul apare conexiunea dintre cel care o poartă și bijuterie, iar aceste semne devin amintirea unor momente frumoase, care nu ne lasă să ne despărțim ușor de ea.

Diferența Coriolan: Mulți oameni își iubesc verighetele cu tot cu aceste semne de purtare. Dacă în schimb, acest aspect nu te caracterizează, la Coriolan poți opta pentru tratamentul termic de creștere a durității suprafeței verighetei în momentul când faci comanda. Acest tratament se poate efectua doar în anumite condiții pe care Coriolan le îndeplinește și numai asupra aliajelor premium din care sunt făcute verighetele Coriolan.

Totuși, aurul de 14K este o alegere excelentă pentru anumite bijuterii, de exemplu pentru inele de ocazie, cercei și pandantive. În general, pentru bijuteriile care sunt purtate în fiecare zi, precum verighetele sau inelul de logodnă, aurul de 18K este o alegere mult mai bună.

INFO: Este important să evidențiem diferența dintre aurul alb de 18K și platină atunci când se discută despre metalele cele mai potrivite pentru anumite modele de bijuterii. Platina este un metal alb, utilizat în forma sa aproape pură (95%). De asemenea, este un metal prețios extrem de dens, fiind mai greu decât aurul alb.

Platina este renumită pentru calitățile sale în termeni de duritate și utilizare îndelungată, ceea ce o face ideala pentru inele de logodnă cu caracteristici foarte fine. O alta calitate a platinei este că în starea sa naturală are o culoarea mai albă decât aurul alb care nu este placat cu rodiu.

Dacă ai nevoie de mai multe informații despre aur și bijuterii din aur, ne poți contacta la suport@coriolan.ro sau direct în magazinele Coriolan.

Care este alegerea ta: aurul de 14K sau 18K?

48 comments

 1. Valera

  Vreau sa aflu daca aurul de 14 carate este cu mult mai slab ca cel de 18 carate

  1. coriolan Post author

   Bună, Valera,

   Nu știm exact la ce te referi atunci când spui „mai slab”.

   Aurul de 14K este compus din 58,5% aur fin și 41,5% aliaj master, în timp ce cel de 18K este compus din 75% aur fin și 25% aliaj master.

   De exemplu, în cadrul firmei noastre, datorită rețetei pe care o folosim, aurul de 18K are o resiztență mai mare la zgârieturi față de cel de 14K.

   Te rog să ne spui dacă am reușit să răspundem la întrebarea ta sau mai trebuie să completăm răspunsul și cu alte detalii.

   Cu drag,
   Echipa Coriolan

 2. Mihaela

  Foarte interesant articolul si pentru cine stie sa citeasca cu atentie ati explicat diferenta.Un articol similar pentru aur alb vs aur galben ar fi de asemenea foarte interesant

  1. coriolan Post author

   Bună, Mihaela,

   Îți mulțumim pentru apreciere. Vom lua în considerare sugestia ta atunci când vom crea planul strategic pentru articolele de pe blogul nostru și, nu se știe, poate vei găsi în viitor și acest subiect dezbătut pe blog.

   Cu drag,
   Echipa Coriolan

   1. Cristi

    Aurul de 14k se poate lipi???

    1. coriolan Post author

     Bună, Cristi,

     Desigur. Bijuteriile din aur de 14K se pot lipi. Te așteptăm în oricare dintre magazinele noastre pentru a te ajuta cu această procedură.

     Cu drag,
     Echipa Coriolan

    2. Otvos Florin

     Bună am un ceas rolex de culare alb si arată 18 k 7.50 este aur alb sau platină

     1. Coriolan Post author

      Felicitari pentru achizitie. Daca ceasul este autentic, atunci ar trebui sa fie din aliaj de aur de 18K.
      Aliajul de platina cel mai uzual are marcajul Pt950.

      Toate cele bune,
      Echipa Coriolan

 3. Pingback: Tot ce trebuie sa stii despre culorile aurului - Blog Bijuterii Coriolan

 4. Pingback: Cele mai intalnite 10 superstitii despre inele - Blog Bijuterii Coriolan

 5. Pingback: Neplacerile cauzate de bijuteriile cu nichel - Blog Bijuterii Coriolan

 6. Elena

  Buna ziua, si eu la randul meu m-am confruntat cu multe semne de intrebare atunci cand a trebuit sa aleg intre verighete de 14K sau de 18K, in ceea ce priveste „duritatea” materialului si trainicia lui. * Am citit foarte multe pareri pro/contra insa, in cele din urma am optat pt. verighete de 18 K iar acestea se pastreaza in stare foarte buna dupa 1 an de utilizare aratand ca atunci cand au fost achizitionate. Inelul de logodna este de 14 K insa acesta este mult mai zgariat decat verigheta care arata impecabil. Asadar ,recomand verighetele din aur de 18K. Sper ca aceasta parere sa va fi ajutat pe cei care va confruntati cu aceeasi dilema.

  1. coriolan Post author

   Bună ziua, Elena,

   Vă mulțumim că ați împărtășit experiența dvs cu noi. Desigur, este foarte important ca viitorii miri să afle și părerea persoanelor ce au achiziționat bijuterii din aur de 14K și de 18K.
   Așa cum am menționat, în cazul bijuteriilor realizate de noi, fie verighete, fie inele de logodnă, aliajul din aurul de 18K este mai rexistent la zgârieturi.

   Cu drag,
   Echipa Coriolan

 7. Pingback: Cum aleg verigheta? - ghid dedicat domnilor - Blog Bijuterii Coriolan

 8. Pingback: Intrebari despre bijuterii si raspunsurile noastre - Blog Coriolan

 9. Pingback: Cum se realizeaza un pandantiv personalizat? - Blog Bijuterii Coriolan

 10. Pingback: Alegerea inelului de logodna - ghid pentru domni - Blog Bijuterii Coriolan

 11. Pingback: Garantia Coriolan pentru bijuteriile tale - Blog Bijuterii Coriolan

 12. Elena

  Cit costa gramul de a aur la coriolan !

  1. coriolan Post author

   Bună, Elena,

   Costul pentru gramul de aur pornește de la 196 lei/gr (aur de 14K pentru bijuteriile din magazinele noastre). Depinde de ceeea ce vă doriți să vă cumpărați.

   Cu drag,
   Echipa Coriolan

 13. Pingback: Tratamentul termic aplicat verighetelor Coriolan - Blog Bijuterii Coriolan

 14. Pingback: Cum se asorteaza bijuteriile cu nuanta pielii - Blog Bijuterii Coriolan

 15. Pingback: Ziua Copilului - Idei de cadouri pentru micutul tau - Blog Bijuterii Coriolan

 16. Cuibus Voichita

  As dori sa stiu daca vreau sa transform 100 grame aur de 24 karate in aur de 14 karate, cate grame de aur de 14 karate as primi. De asemenea, va rog sa-mi precizati o medie a pierderii datarat transformarii in bijuterii pe care o luati in calcul. Multumesc

  1. coriolan Post author

   Bună ziua, Voichița,

   Veți obține aproximativ 171 g aur de 14K la care se adaugă și pierderile de 8%. Aceste calcule sunt realizate exact în magazinele Coriolan – http://www.coriolan.ro/magazine/.

   Cu respect,
   Echipa Coriolan

 17. Mirela

  Bună am primit cadou un lănțișor din aur dar el e marcata cu xp e luat din Italia, e posibil sa nu fie aur? Mulțumesc

  1. coriolan Post author

   Bună ziua, Mirela,

   Orice bijuterie din aur trebuie marcată cu simbolurile internaționale ce reprezintă puritatea aurului (de exemplu, pentru aurul de 14K veți vedea marcajul 585). Pentru a fi sigură că bijuteria este realizată sau nu din aur, vă invităm în orice magazin Coriolan – http://www.coriolan.ro/magazine/ pentru a o testa.

   Dacă vă mai putem ajuta cu orice alte informații, nu ezitați să ne contactați.

   Cu respect,
   Echipa Coriolan

 18. Jeni Milea

  Bună ziua, am și eu o întrebare. Câte grame trebuie sa aibă o pereche de cerceii ptr a nu deteriora gaura din ureche? Prt a nu se lărgi?. Mulțumesc mult. Cu stima, Jeni Milea.

  1. coriolan Post author

   Bună ziua,

   Pe lângă gramajul pe care trebuie să îl aibă o pereche de cercei pentru a nu afecta în vreun fel urechea, mai există și alți factori ce trebuie luați în considerare: sistemul de prindere, dacă este vorba despre un copil sau un adult, cât de des sunt purați cerceii, din ce material sunt realizați etc. De aceea, este destul de greu să răspundem punctual acestei întrebări.

   Dacă este un adult ce poartă o pereche de cercei din inox de 5 gr, cu prindere cu tortiță și doarme cu ei, atunci se poate deteriora urechea. Dacă sunt realizați din aur, cu prindere fluturaș și sunt dați jos de la ureche în fiecare zi, aceștia nu vor deteriora lobul. Dacă lobul urechii este proeminent și perforația este realizată în centrul lui, atunci va oferi mai multă stabilitate cercelului, față de un lob micuț cu o perforație realizată în partea de jos a acestuia. După cum vedeți, sunt numeroase situații ce nu ne permit să oferim un răspuns concret asupra greutății ideale a cerceilor de purtat.

   Cu respect,
   Echipa Coriolan

   1. Ionut

    Ce imi recomandati intre aur roz si galben?

    1. coriolan Post author

     Bună ziua, Ionuț,

     Puteți alege orice culoare a aurului, orice culoare vă este pe plac.

     Cu respect,
     Echipa Coriolan

 19. Gabi

  Bună ziua. Am găsit un inel cu o piatra. Pe el scrie 585. Este micuț și pare a fi de argint. Cum pot să l verific? Va mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  1. coriolan Post author

   Bună ziua,

   Dacă este ștanțat cu 585 înseamnă că inelul este realizat din aur de 14K. Dar, ca să îl puteți verifica, vă invităm în orice magazin Coriolan.

   Cu respect,
   Echipa Coriolan

 20. Popescu Luminița Mariana

  Bună ziua,
  Un lănțișor cu pandantiv cu pietricele.
  Lănțișorul nu se detașează de pandantiv și are înscripționst la sistemul de prindere doar 14 k.
  Pandantivul are pietricele dar niciun marcaj.
  Este posibil să fie de aur doar cu inscripția 14 k? lănțișorul? Dar Pandantivul?
  Mulțumesc.

  1. coriolan Post author

   Bună ziua,

   Dacă pandantul nu se detașează de lănțișor, atunci este considerat colier și este un tot unitar (un produs cu totul) și astfel se aplică marca titlului doar o dată. Marca aurului poate fi de forma 14K sau 585/ 18K sau 750, în funcție de titlul aurului.

   În cazul în care nu sunteți sigură de autenticitatea bijuteriei, puteți să o verificați la o firmă care oferă aceste servicii.

   Toate cele bune,
   Echipa Coriolan

 21. Pingback: La Coriolan poți achiziționa verighete cu aur la schimb - Blog Bijuterii Coriolan

 22. Gabriel

  Am primit un lant de la sora mea si are stanța de 18 k si pe partea cea lângă are 750 puteti sami spuneți si mie daca este din aur sau nu ca mie asa să nu mă fac de râs cu el la amanet

  1. Coriolan Post author

   Bună, Gabriel,

   Marca 750 înseamnă că aurul este de 18K. Așa cum am explicat și în articol, aurul de 18K are 750 părți aur fin și 250 părți aliaj.

   Cu respect,
   Echipa Coriolan

 23. Teo

  Am un pandantiv, care după anumite teste pare a fi de aur. Îi lipsește marcajul, dar și inelușul care e folosit ca sistem de prindere pe lănțișor. Presupun că e foarte posibil ca ștanța să fi fost pusă doar pe acel ineluș. Greșesc?

  1. Coriolan Post author

   Bună ziua,

   Pentru pandantive marcarea se face de obicei pe anou. Dacă ați fost la un bijutier și ați testat aurul, ar trebui să fie în regulă.

   Cu respect,
   Echipa Coriolan

 24. Csaba

  cum calculam diferenta de pret intre 14k si 18 k ?
  Multumesc

  1. Coriolan Post author

   Bună ziua,

   Prețul aurului se calculează cu regula de 3 simplă. Dacă aurul la BNR este 284 lei/gr (în data de 26.04.2022):
   – aurul de 14K are 58,5% aur fin, deci prețul aurului de 14K este 166,14 lei (284×58,5/100);
   – aurul de 18K are 75% aur fin, deci prețul aurului de 18K este 213 lei/gr (284×75/100).

   La acestea se adaugă manopera ce variază în funcție de modelul bijuteriei.

   Cu respect,
   Echipa Coriolan

 25. Pingback: Neplăcerile cauzate de bijuteriile cu nichel – Blog Coriolan

 26. Pingback: La Coriolan poți achiziționa verighete cu aur la schimb – Blog Coriolan

 27. gabriela

  Buna, am o cruciulita care are stanta 750 pl18k. ce inseamna asta ? eplacat sau ?

  1. Coriolan Post author

   Bună ziua,

   Cel mai probabil cruciulița este placată cu aur dar ar fi bine să mergeți într-un magazin ca să o testați pentru a fi 100% sigură.

   O zi frumoasă,
   Echipa Coriolan

 28. Pingback: Tot ce trebuie să știi despre culorile aurului – Blog Coriolan

 29. Pingback: Cum se plasează online o comandă de verighete Coriolan – Blog Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.