Anatomia inelului de logodnă

În lumea sofisticată a bijuteriilor, inelul de logodnă devine adesea emblema iubirii și a angajamentului etern. Mai mult decât o simplă bijuterie, inelul de logodnă are o anatomie complexă, în care fiecare element joacă un rol esențial în conturarea frumuseții și semnificația acestuia.

Găsirea inelului de logodnă perfect poate fi o experiență copleșitoare. Pe lângă faptul că piața de bijuterii ne propune o varietate foarte mare de modele, terminologia nefamiliară utilizată de bijutieri în descrierea inelelor duce deseori la confuzii.

Făurarii de Fericire și-au unit forțele pentru a veni în ajutorul tău cu un ghid care sperăm că îți va ușura procesul decizional atunci când vei alege inelul de logodnă. Într-o explorare detaliată, vom dezvălui misterele fiecărei componente ale inelului de logodnă, privind cu atenție fiecare secțiune și detaliind aspecte precum tipurile de monturi și formele pietrelor prețioase.

Care sunt părțile componente ale unui inel de logodnă?

Șina inelului de logodnă

În primul rând avem banda sau șina inelului, care este partea circulară care înconjoară degetul. Mulți bijutieri vor distinge între două segmente diferite ale șinei – șina superioară și cea inferioară. Există mai multe stiluri pentru șină. Lățimea șinei inelului joacă un rol esențial în design-ul inelului. Cu toate că o șină subțire va conferi impresia unui diamant central mai mare, aceasta va prezenta riscul să se deformeze de-a lungul timpului, prin purtare. Totodată, șina inelului poate fi simplă sau decorată. O șină simplă poate evidenția puritate și eleganță, în timp ce una decorată adaugă o notă de romantism și rafinament. 

Șina superioară este compusă din șinele laterale, care sunt secțiunile imediat învecinate monturii. Acestea conferă susținere și frumusețe design-ului. Unele modele de inele de logodnă prezintă pietre montate pe șinele laterale.

Șina inferioară este zona destinată redimensionării, de cele mai multe ori nu prezintă vreo decorațiune, pentru a permite mici ajustări de măsură. Șina inferioară poate fi rotundă sau euro. Șinele euro/europene se disting prin baza lor largă, ușor pătrată la exterior. Interiorul este rotund, doar marginea exterioară a șinei este extinsă, umplând golurile dintre degete. Acest metal suplimentar contrabalansează montura inelului, astfel încât inelul nu se va mișca în jurul degetului, dar totodată asigură și o rezistență mai ridicată la uzura purtării.

Iată câteva tipuri de șine care se regăsesc la inelele de logodnă Coriolan:

  • Șina dreaptă – are o lățime egală pe toată circumferința sa;
  • Șină conică – este mai subțire la bază, respectiv șina inferioară, și se lățește pe măsura ce ajunge la montură;
  • Șină invers-conică – șinele laterale se subțiază pe măsură ce se apropie de montură. Poate avea și un aspect de fundă;
  • Șină despicată – șinele laterale se despart în două benzi mai subțiri pe măsură ce se apropie de montură;
  • Șină invers-despicată – șina superioară se desparte în două benzi apoi se unește din nou în apropierea monturii.

Recomandarea Coriolan

Pentru ca inelul de logodnă să nu se deformeze foarte ușor și să reziste o perioadă îndelungată alegeți un inel cu șina de minim 1,5 mm lățime și 1,2 mm grosime, având o greutate de peste 1 gram. Cu cât șina este mai subțire, cu atât șansa este mai mare ca inelul să se deformeze cu timpul sau în cazul în care purtați inelul când efectuați anumite activități fizice.

Coroana sau montura inelului de logodnă

Următoarea secțiune a inelului este coroana, respectiv montura pietrei centrale sau prinderea acesteia. Aceasta contribuie la stabilitatea și design-ul echilibrat al inelului de logodnă. Montura poate fi mai joasă sau mai înaltă; inelele cu montură joasă pot fi mai comode la purtare și se vor agăța mai rar, însă cele cu montura mai înaltă au avantajul că verigheta va sta mai aproape de inel. Iată câteva tipuri de monturi pe care le vei regăsi la inelele de logodnă Coriolan.

Montura în gheruțe

Această montura este cea mai frecvent utilizată, în mod special la inelele de tip solitaire, cu o singură piatră centrală susținută de 4 sau 6 gheruțe. Montura în 6 gheruțe prezintă o siguranță mai sporită, însă poate acoperi semnificativ din suprafața pietrei. Totuși, montura în gheruțe este una foarte populară și pentru că permite ca lumina să pătrundă în diamant, conferind strălucire maximă pietrei.

Pentru montura în gheruțe se pot deosebi două stiluri diferite – stilul solitaire clasic și stilul solitaire catedrală. Ceea ce le diferențiază sunt acele elemente de tip arc care pornesc de pe șina superioară și se unesc cu montura pietrei centrale. Stilul catedrală permite montarea pietrei centrale mai sus, punând-o și mai mult în valoare, iar arcele pot fi, de asemenea, decorate cu pietre. Pe de altă parte, stilul clasic este unul minimalist.


Montura de tip bezel (ramă)

Inel de logodnă Coriolan DR157 cu montură bezel


O altă montură destul de populară în rândul inelelor de logodnă este cea care presupune ca piatra centrală să fie prinsă într-un manșon din aur. Această montură nu permite să pătrundă atât de multă lumină în piatra centrală, dar este foarte sigură și nu va prezenta riscuri de agățare la purtare. Din acest motiv, această montură este una foarte populară pentru domnișoarele sau doamnele care lucrează mult cu mâinile.

Montura de tip cluster (buchet)

Această montură presupune un grup de diamante, care, împreună, conferă impresia unei pietre centrale mari. Uneori, modul în care pietrele sunt ținute în loc nu este vizibil, gheruțele de prindere fiind ascunse într-un mod ingenios, iar în acest caz montura este numită ascunsă sau invizibilă.

Montura de tip halo (cu anturaj)

Inele cu montură de tip halo prezintă o piatră centrală înconjurată de alte pietre mai mici. Această montură poate face ca piatra centrală să pară mai mare în dimensiune. 

Montura cu trei pietre

Acest model prezintă o piatră centrală încadrată de două pietre laterale, iar cele trei pietre au o semnificație deosebită, simbolizând trecutul, prezentul și viitorul cuplului.

Montura pavé

Acest stil de prindere a pietrelor este folosită în mod special pentru inelele eternity, semi-eternity sau pentru pietrele accent de pe șina inelului. În cazul pietrelor foarte mici, această tehnică de montare este denumită și micro-pavé.

Galeria inelului de logodnă

Galeria este partea inelului aflată chiar sub coroană/montură și face legătura acesteia cu șina inelului. Design-ul acestei secțiuni poate adăuga unicitate și eleganță inelului. Unele inele de logodnă au galeria simplă și discretă, în timp ce altele pot avea ornamente elaborate sau diamante ascunse, care conferă inelului un caracter distinctiv. De asemenea, galeria are și un rol important în structura inelului, deoarece întărește montura pietrei centrale. 

Piatra prețioasă

Piatra prețioasă este în esență punctul central al inelului de logodnă, simbolizând dragostea și angajamentul. Diamantele, recunoscute pentru strălucirea lor inegalabilă, sunt cel mai adesea opțiunea principală pentru inelul de logodnă. Un alt avantaj îl reprezintă și rezistența acestora, fiind pietrele cu duritatea cea mai ridicată pe scara Mohs. Află totul despre aceste pietre prețioase în ghidul Coriolan despre diamante.

O altă opțiune inedită sunt diamantele negre. Totuși, safirele, rubinele și smaraldele, fiecare având culorile și semnificațiile lor distincte, pot adăuga profunzime și individualitate inelului. Mai mult, alegerea altor pietre semi-prețioase, precum tanzanit, ametist, peridot sau citrin poate aduce o notă de originalitate și personalitate, depășind limitele tradiționale.

Recomandarea Coriolan

Alegeți un inel de logodnă cu o piatră cu duritate minim 7 pe scara Mohs. Inelele cu opal (duritate 6), perlă (duritate 4), chihlimbar (duritate 2) sunt mai potrivite drept inele de ocazie.

Anatomia unui inel de logodnă este ca o carte a dragostei, cu fiecare pagină dedicată unei părți esențiale a acestei povești. Alegerea fiecărei componente reprezintă o oportunitate de a transmite o emoție unică și de a eterniza legătura dintre doi oameni. Indiferent de preferințe, fiecare inel devine o operă de artă personalizată, strălucind nu doar prin pietrele prețioase, ci și prin semnificațiile și amintirile legate de el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.