Tot ce trebuie sa stii despre culorile aurului

Aurul este materialul cu proprietati fascinante, ce este turnat in forme de bijuterii superbe. Aurul reprezinta si metalul din care se fac verighetele, simbolul iubirii vesnice si al perfectiunii. Este metalul cel mai des folosit la faurirea acestora si noi ne dorim sa stii cat mai multe despre el. Acesta este motivul pentru care astazi vom discuta despre culorile aurului.

Alchimistii din Evul Mediu credeau ca aurul este o sursa a imortalitatii si chiar au incercat sa faca tot felul de potiuni magice. Dar, dincolo de orice mituri si basme s-ar crea in jurul acestui metal, demn de capete incoronate, aurul e metalul despre care am putea vorbi zile intregi la rand. Despre stralucirea, despre eleganta, despre exuberanta lui s-au spus si se mai spun inca lucruri multe, s-au facut filme, s-au scris poezii, s-au incalcat tratate, s-au calcat in picioare principii, s-au unit destine.

Ce trebuie sa stii despre culorile aurului?

Aurul galben comoara fiecarei femei

Frumusetea aurului este data de culoarea galbena, naturala a acestuia, de unde si denumirea culorii „auriu”. Insa culoarea naturala poate fi modificata prin alierea in diferite concentratii sau proportii, cu alte metale precum argint, paladiu, nichel sau cupru. De exemplu, un aliaj cu nichel duce la crearea aurului alb, in timp ce dintr-un amestec cu cupru reiese aurul roz, denumit de foarte multi dintre noi si aur rosu/roz (foarte indragit de rusi).

Pentru a obtine aurul de 14K sau cel de 18K, noi folosim aliaje master ce contin argint, cupru si zinc. Aliajele din aurul galben nu contin nichel.

[foogallery id=”7639″]

Aurul alb – eleganta si discretie intr-o bijuterie

Aurul alb reprezinta de fapt un aliaj intre aurul natural – galben – si cel putin un metal alb precum manganul, argintul sau paladiul. Aurul alb natural are o culoare gri-galbui si, in cadrul firmei noastre, aurul se aliaza cu argint zinc si paladiu. Aliajele master pe care le folosim contin si o infima cantitate de nichel (metal ce poate provoca diferite alergii sau sensibilitati ale pielii). Insa, cantitatile de nichel din aliaje sunt admise de Comisia Europeana si nu ar trebui sa provoace alergii.

Pentru a accentua culoarea alba si a conferi o eleganta aparte, aurul alb este placat cu rodiu (procedura numita rodiere). Placarea aurului cu rodiu este o practica curenta, insa nu ar trebui folosita decat peste aurul alb. Initial nu se observa, dar la purtare, placarea dispare si se face remarcata culoarea aurului placat. Rodiul nu se foloseste in aliaj cu aurul din motive economice – acesta fiind mult mai scump decat aurul.

[foogallery id=”7653″]

 

Aurul rosu/roz – un metal cu… pasiune

Spre deosebire de aurul alb, aurul rosu este de fapt un aliaj intre aurul natural si cupru – in primul rand – utilizate pe scara larga de catre bijuterii de specialitate. De asemenea, este cunoscut sub numele de aur roz; diferenta dintre aurul rosu si cel roz este data de cantitate de cupru care este folosita. Deoarece a fost popular in Rusia la inceputul secolului al XlX-lea, acest metal este, de asemenea, cunoscut sub numele de aur de/din Rusia, cu toate ca, in prezent, acest termen nu mai este folosit (poate doar bunicii nostri sa mai cunoasca semnificatiile).

[foogallery id=”7655″]

Aurul verde si aurul negru – rare, dar cautate

Trecand peste detaliile tehnice amanuntite, va uimim, in cazul in care nu stiati deja, cu inca doua nuante de aur. Aurul verde, care de fapt are o nuanta usor verzuie, este un aliaj creat dintr-un amestec de aur, argint si cupru sau cadmiu. Ca sa va faceti o idee, aurul verde de 18K, ar contine un amestec obligatoriu de 75% aur, 20% argint si 5% cupru. Aurul verde a fost descoperit de catre Libieni cu mult timp în urma, undeva in jurul anului 860 i.e., sub numele de electrum, un aliaj natural de argint si aur.

Aurul negru este unul dintre metalele cele mai cautate in materie de bijuterii. Pe cat este de frumos, pe atat de elegant si de subtil. Aurul negru se poate obtine prin diferite metode:

  • galvanizare: folosind rodiu negru si ruteniu; 
  • patinare: adica aplicarea unor compusi care contin sulf si oxigen.

O gama intreaga de culori de la maro la negru poate fi realizat pe aliaje de cupru, bogat in tratamente cu sulfit de potasiu. Recent, a fost dezvoltata o tehnica cu laser care face suprafata metalelor de un negru intens.

 

Care sunt culorile aurului Coriolan?

Noi lucram cu aurul de 14K si 18K, in culorile alb, galben si roz. Verighetele sunt cele ce prezinta maiestria Faurarilor de Fericire cu privire la combinarea acestor culori pentru a rezulta produsele pe care si le doresc clientii nostri.

Indiferent de culorile aurului, bijuteriile din acest metal sunt fabuloase si va fac sa straluciti, punandu-va in valoare frumusetea naturala. Asadar, noi va dorim spor la cumparaturi si va asteptam in magazinele Coriolan sa va alegeti bijuteriile voastre preferate.

Care este culoarea aurului preferata de voi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.