Materii organice pretioase: perlele

Te intrebi: ce sunt aceste materii organice si de ce vorbim noi despre ele? Pentru ca au capatat unele calitati si caracteristici specifice gemelor si din aceasta categorie fac parte si PERLELE. Bineinteles, despre ele vei afla mai multe astazi.

Stii doar ca perla este o alta piatra care este folosita la realizarea bijuteriilor dar sunt foarte multe curiozitati despre aceasta piatra pe care ne-am decis sa le dezvaluim astazi. Pentru inceput, perla este o piatra creata in mod natural de o fiinta vie, pe parcursul multor ani de munca. Trebuie sa stii ca fiecare perla este unica prin culoarea, luciul, marimea si forma sa; acesta este motivul pentru care cuvantul „perla” este deseori folosit drept metafora atribuita unui lucru extrem de rar, demn de admiratie si extrem de valoros.

Tipuri de perle

Bineinteles, ca si in cazul diamantelor sau celorlalte pietre pretioase, si perlele se diferentiaza intre ele pe baza diferitelor criterii: habitatul unde s-au format (in apa dulce sau sarata) si cum s-au format (naturale sau de cultura). Perlele de apa sarata provin de la stridiile si midiile din oceane, mari si golfuri si au o calitate superioara, fiind mai scumpe decat cele de apa dulce. Perlele de apa dulce se gasesc in molustele din rauri, lacuri, iazuri si sunt, in general, mai neregulate si au forme mai variate decat cele de apa sarata.

Perla este compusa din 85-90% aragonit (cristale de carbonat de calciu), 4-6 % conchiolina, un compus organic care formează scheletul perlei și apă 2-4%. Perlele naturale sunt unice datorita faptului ca nu exista doua moluste care sa creeze doua perle identice: fiecare moluscă secretă o culoare proprie de sidef. Acesta este motivul pentru care vei intalni diferite culori ale perlelor si vei gasi cu greutate seturi de perle de aceeasi culoare.

De retinut: Perlele de cultura pot fi considerate tot naturale, chiar daca stridiile si molustele sunt „ajutate” de om pentru a secreta sideful si a forma perla. Perlele sintetice sunt cele confectionate din plastic sau din sticla, avand aceleasi dimensiuni.

[foogallery id=”6868″]

Sursa foto

Perlele de cultura au fost create pentru a satisface cererea pietei ce esta in continua crestere. Din pacate, supraexploatarea bancurilor naturale a dus la pierderea pentru totdeauna a unor specii iar perlele de cultura sunt o alternativa grozava ale perlelor naturale. Acestea sunt create intr-un timp mult mai scurt (pana la 6 ani) fata de cele naturale (dureaza 3 ani pentru ca o stridie sa depuna un milimetru de sidef pe un nucleu).

STIAI CA: Perlele negre sunt cele mai rare si sunt create doar de midia cu buze negre din Tahiti? Toate celelalte perle negre pe care le poti gasi pe piata sunt vopsite.

[foogallery id=”6865″]

Sursa foto 1 2

Calitatile perlelor

  1. Culoarea: aceasta calitate foarte importanta este data de varietatea de molusca din care provine perla si de tipul de apa in care s-a format. Culoarea este rezultatul amestecului dintre o culoare de fiind si luciu/nuanta. Perlele colorate natural sunt intotdeauna mai scumpe decat cele iradiate sau vopsite.
  2. Forma: depinde de tipul de molusca in care a crescut si de modul cum molusca a reactionat la plasarea nucleului in interiorul acesteia. De regula, cu cat perla are o forma mai simetrica, cu atat este mai scumpa.

[foogallery id=”6872″]

Sursa 1 2 3

Surse de perle

  1. Naturale: Golful Persic, Mannar, Marea Rosie
  2. De cultura: Japonia, China, Polinezia, Australia, Insulele Cook
  3. Molusca Abalon: in largul coastelor Noii Zeelande, SUA, Mexicului, Japoniei, Coreei, Africii de Sud, Australiei.

Perlele de abalon: sunt produse de un melc mare, au o forma neregulata si prezinta combinatii de culori: verde albastru, purpuriu, argintiu, roz, uneori alb. Sunt foarte scumpe pentru ca sunt foarte rare. Sansele de a gasi o perla in cochilia unui abalon sunt de aproximativ 1 la 50.000.

[foogallery id=”6878″]

Sursa foto 1 2 3

Perle de stromb/perle roz: perla roz produsa de stromb este la fel de rara precum cea de abalon. Se gaseste in melcul marin Strombus gigas care traieste in Caraibe. Perlele au forma neregulata si suprafata lor seamana cu portelanul.

Afla cum poti sa distingi perlele naturale de cele sintetice, cum trebuie sa intretii perlele si ce secrete nedescoperite le inconjoara din urmatorul articol:

Secrete nedescoperite despre perle

One comment

  1. Pingback: Materii organice pretioase: perlele – partea II - Blog Bijuterii Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.