Pietre prețioase: Bijuteriile cu safir

Esti atras de culoarea misterioasa a safirelor si iti doresti sa afli care sunt misterele acestei pietre? Afla detalii despre bijuteriile cu safir din noul nostru articol!

Ce este piatra de safir?

Se pare ca denumirea de „safir” are diferite semnificatii: latinescul „sapphires” inseamna „cel mai frumos”, in timp ce grecescul „sappheiros” inseamna „piatra albastra”. Persii antici credeau ca reflexiile safirului imitau cerul raiului.

Rocile unde se gasesc safire se numesc Pegmatite. Safirul are duritatea 9 pe scara Mohs, chiar dupa diamant. Este o piatră dura insa, daca nu este manipulata corect, exista posibilitatea de a se ciobi. Datorita duritatii sale, safirul nu este folosit doar pentru crearea bijuteriilor, ci si in aplicatii industriale (instrumente stiintifice, cadrane pentru ceasuri, geamuri de inalta rezistenta).

Tarile din care se extrag safire sunt: Sri Lanka, India (Kashmir – de aici se extrag safirele albastre de cea mai buna calitate), Birmania, Thailanda, Vietnam, Madagascar, Tanzania, Australia, Statele Unite.

Care este legenda safirelor?

Inca din cele mai vechi timpuri, safirul si-a castigat popularitatea deoarece era ales de regi pentru a fi montat in bijuteriile lor. Se stie din Vechiul Testament ca regele Solomon si Avraam purtau talismane cu pietre de safir. De asemenea, se spune ca Legea data de Moise pe Muntele Sinai a fost gravata in tablite din safir.

Grecii preferau safirele pentru a le aduce intelepciune iar budistii pentru devotiune si iluminare spirituala. De aici, se considera ca safirul este piatra intelepciunii, o piatra regala a invatarii, a cautarii adevarului spiritual. Hindusii aduc ofrande la temple sub forma de safire deoarece considera ca astfel pot alinia favorabil astrele.

Cei 4C ai safirului

  • CULOAREA: Safirul este piatra pe care o vei intalni sub forma multor nuante de culori: albastru, roz, galben, violet, portocaliu, rosu (rubin), verde, incolor (este cel mai rar). Totusi, cea mai apreciata si cea mai dorita piatra este safirul albastru (fiind si cea mai populara).
Gradele de culoare ale safirelor

Pigmentul albastru este dat de continutul mare de ioni de fier si de titan al corundumului. Nuanta de violet este data de ionii de vanadiu, in timp ce rozul provine de la ionii de crom iar, daca piatra are continut scazut de fier, va avea culoarea galbena sau verde.

Curiozitati despre safire
  • CARATAJUL: La fel ca si in cazul diamantelor, greutatea safirului se masoara in carate. Cu cat caratajul este mai mare, cu atat creste si pretul pe carat. Astfel poti alege, in functie de bugetul tau: un safir mai mic dar cu o culoare mai intensa, ori un safir mai mare daca claritatea si culoarea nu sunt importante pentru tine. Desigur, poti alege un safir cu un carataj mare, ce are culoarea si claritatea foarte bune, daca bugetul iti permite. Depinde doar de preferintele tale!
  • CLARITATEA: Cele mai valoroase safire sunt cele transparente, ce nu au incluziuni. Astfel, pietrele ce au un numar redus de incluziuni vor avea preturi mai mari. Incluziunile sunt elementele ce reduc luciul si stralucirea safirului si diminueaza valoarea pietrei.
  • TAIETURA SI FORMA: Atunci cand alegi un safir, trebuie sa iei in considerare forma si taietura acestuia. Taietura este special aleasa pentru fiecare piatra, astfel incat sa puna in valoare culoarea safirului. Vei observa ca safirele cu un carataj mai mic sunt taiate, in general, sub forma rotunda, ovala sau lacrima iar cele cu un carataj mai mare – inima, princess sau marquise.

One comment

  1. Pingback: Pietre pretioase: Bijuteriile cu rubin - Blog Bijuterii Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.