Pietre prețioase: Bijuteriile cu rubin

Dintre toate pietrele de culoare rosie, putem spune ca piatra de rubin este cea mai apreciata. Este reprezentativa pentru cei nascuti in luna iulie iar purtarea unei bijuterii cu rubin iti aduce echilibru in viata. Afla mai multe despre piatra ta preferata din acest articol!

Ce este piatra de rubin?

Piatra de rubin face parte din familia corundumului, fiind fratele sau sora geamana a safirului. Asa cum ai aflat deja, de fapt, rubinul este tot un safir ce are culoarea rosie (data de prezenta unei cantitati mai mari de crom din continutul pietrei). Denumirea provine din latinescul „rubeus” ce inseamna „rosu” sau sanscrita „regele pietrelor pretioase”. Pe scara de duritate a lui Mohs, rubinul este clasat chiar sub diamant, avand o duritate de 9.

Pietrele de rubin se gasesc pe toate continentele, mai putin in Antarctica. Totusi, cele mai apreciate rubine provin din Myanmar, Thailanda, Vietnam, Cambodgia si Sri Lanka.

Curiozități despre rubine

Cei 4C ai pietrelor de rubin

CULOAREA: Aceasta este cea mai importanta calitate a rubinului. Culoarea rosu-intens este cea mai apreciata, astfel ca rubinele roz deschis sunt considerate inferioare. Tonul mediu al rubinului a capatat o denumire specifica „sange de porumbel”. Cele 3 aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand alegi rubinul sunt: nuanta, saturatia si tonul.

CARATAJUL: La fel ca si la celelalte pietre pretioase, greutatea rubinelor se masoara in carate. In aceeasi nota, cu cat rubinul este mai mare, cu atat creste si pretul pe carat. Pietrele mari sunt rare, acesta fiind motivul pentru care ele sunt mai scumpe.

CLARITATEA: In ceea ce priveste claritatea, trebuie sa stii ca rubinele sunt definite de incluziuni. Daca iti doresti sa achizitionezi un rubin fara incluziuni, atunci trebuie sa stii ca vei gasi unul la un miliard. La fel ca la smaralde, pretul rubinelor variaza si in functie de incluziunile pe care acestea le prezinta – cat de vizibile sunt, marimea si numarul acestor impuritati. Incluziunile mici contribuie in mod pozitiv la valoarea rubinului si aspectul acestuia, in timp ce acelea mari depreciaza valoarea pietrei.

TAIETURA: Cel mai des intalnite forme ale rubinelor sunt oval, rotund, para si emerald. Acestea sunt stabilite in momentul in care rubinul este extras si analizat in forma sa bruta.

Câteva dintre rubinele celebre…

Anul 2015 a fost anul in care s-a stabilit un nou record, odata cu achizitionarea celui mai scump rubin. Un elvetian a achizitionat cu 30 milioane de dolari „Ruby Sunrise”; un rubin de un rosu mediu „sange de porumbel” ce are 25.69 ct. Acesta este montat intr-un inel cu doua diamante laterale.

Alte rubine renumite: Rubinul Nawata (496,5 ct; cel mai mare Rubin), Rubinul Edward (167 ct), Rubinul Rosser-Reeves (138.7 ct), Rubinul Delong-Star (100.32 ct), Rubinul Friedens (rubinul pacii – 25 ct).

Ce proprietăți terapeutice au pietrele de rubin?

Daca decizi sa achizitionezi bijuterii cu rubine, sa le faci cadou cuiva sau chiar pentru tine, avem o gama diversa aici. Pe langa faptul ca iti place aspectul lor trebuie sa afli ca aceste pietre au si proprietati terapeutice, reflectate asupra purtatorului. Culoarea sa rosie te duce cu gandul la pasiune, la dragoste dar poate si la succes. Se spune ca rubinul:

  • poate fi benefic pentru gandire si concentrare;
  • sustine intelepciunea purtatorului;
  • creste optimismul si creativitatea;
  • poate imbunatati relatiile cu cei din jurul tau.

One comment

  1. Pingback: Pietre pretioase: Bijuteriile cu safir – Blog Bijuterii Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.