Pietre pretioase: Bijuteriile cu smarald

Esti indragostita de bijuteriile cu smarald, nu-i asa? Deja iti creezi propria colectie de smaralde si esti curioasa sa afli mai multe despre piatra ta pretioasa preferata? Afla informatii despre legenda si formarea ei, culorile si taietura specifica din noul nostru articol.

Ce este piatra de smarald?

Denumirea smaraldului provine din limba greaca “smaragdos”, insemnand “piatra verde”. Conform altor surse, smaraldul este “zeita tuturor pietrelor verzi”. Face parte din familia berilului iar culoarea verde a acestuia este data de prezenta cromului sau a vanadiului.

Smaraldul poate fi confundat cu turmalina verde, granatul verde, peridotul, fluoritul verde, aventurinul,  dioptazul.

Smaraldul este un mineral ce cristalizeaza in sistemul hexagonal iar duritatea sa este de 7,5 – 8 pe scara Mohs. Se exploateaza in mai multe locuri din lume, insa pietrele din Columbia sunt cele mai apreciate pentru calitate si culoare. Alte locuri din lume in care se exploateaza pietrele de smarald sunt: India, Madagascar, Tanzania, Zambia, Mozambic, Statele Unite ale Americii (mai exact Carolina de Nord) si Zimbabwe.

Care este legenda pietrelor de smarald?

Aflam despre existenta smaraldelor acum aproximativ 4000 de ani, in timpul reginei Cleopatra. Erau extrase de langa Asuan, din „Minele Cleopatra” si se spune ca regina Egiptului purta aceste pietre pentru a-si pastra tineretea si frumusetea. De asemenea, in timpul Egiptului Antic, existau si mumii ce se ingropau alaturi de aceste pietre.

Incasii si aztecii din America de Sud considerau ca smaraldul este o piatra sfanta. Aceste pietre au devenit cunoscute si in timpul Romei Antice, existand credinta ca in aceste pietre traieste frumusetea zeitei Venus. Se spune ca cei ce aleg sa poarte bijuterii cu smaralde vor avea parte de multa liniste si dragoste. Astrologii spun ca smaraldul este o piatra vindecatoare care imbunatateste clarviziunea celui ce o poarta.

Bijuterii cu smaralde de la Coriolan

Despre cei 4C ai smaraldului

CULOAREA: In cazul pietrelor de smarald, aceasta calitate este factorul cel mai important in determinarea valorii pietrei. Majoritatea smaraldelor au o culoare verde deschis, insa cele mai apreciate sunt de culoare verde mediu si verde intens. Pretul smaraldelor creste o data cu intensitatea culorii.

CARATAJUL: Piatra de smarald este mai grea in carate (in comparatie cu celelalte pietre pretioase), iar acest lucru se datoreaza modului de formare al pietrei. In acest caz este mai greu de taiat datorita moleculelor din care s-a format. Caratajul este al doilea criteriu important pentru stabilirea pretului smaraldului.

CLARITATEA: In cazul smaraldelor, aceasta calitate este influentata de felul cum se cristalizeaza pietrele. Smaraldele au cele mai multe incluziuni (in comparatie cu rubinul, safirul si diamantul) dar cele ce au fisuri foarte mici si incluziuni putine sunt cele mai apreciate (au o calitate foarte buna).

TAIETURA SI FORMA: Pentru ca bijutierul sa aleaga taietura si forma smaraldului, el ia in considerare forma si greutatea lui in starea bruta. De asemenea, de mare interes sunt si incluziunile, cat de mari sunt si unde sunt plasate pentru a lua decizia asupra aspectului final al pietrei. Cele mai intalnite forme sunt: oval, rotund, lacrima, emerald cut.

Pietre de smarald celebre

Cel mai mare smarald din lume este numit „Mogul Emerald”. Acesta a fost descoperit in 1695 si cantareste 217.80 ct, avand aproximativ 10 cm inaltime. A fost licitat de casa de licitatii Christie’s din Londra unui cumparator (a carui identitate nu a fost data publicitatii) pentru suma de 2,2 milioane de dolari in anul 2001.

Marea actrita Elizabeth Taylor avea o colectie mare de bijuterii cu smarald. Primul cadou pe care l-a primit a fost o brosa cu smarald si diamante, urmata de un colier cu smarald si diamante oferit de actorul Richard Burton.

2 comments

  1. Pingback: Pietre pretioase: Bijuteriile cu rubin – Blog Bijuterii Coriolan

  2. Pingback: Tot ce trebuie să știi despre smaraldele recristalizate – Blog Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.