Cu siguranta te-ai intrebat daca exista diamante naturale si sintetice si care ar fi diferentele dintre ele. Nu esti sigur daca diamantul pe care l-ai achizitionat pentru inelul de logodna este natural sau sintetic? Astazi iti vom prezenta cateva informati despre aceste tipuri de diamante, informatii care speram noi ca te vor ajuta in viitor.
In primul rand, daca deja ai achizitionat un inel de logodna de la Coriolan, poti sa fii sigur ca diamantul este natural.
Ce nu stiai despre diamantele naturale?
- De unde provine cuvantul diamant? Din grecescul „adamas” = indestructibil;
- Diamantele sunt singurele pietre compuse dintr-un singur element chimic – carbonul;
- Diamantele naturale se formeaza la o adancime foarte mare – pana la 450 km – la o temperatura si presiune extreme. Ele pot ajunge la suprafata pamantului doar prin intermediul magmei care erupe; se gasesc in cosuri de kimberlit;
- Potrivit geologilor, prima „eliberare” a diamantelor a avut loc acum aproximativ 2,5 miliarde de ani, iar cea mai recenta acum 45 milioane de ani;
- Principalele surse de diamante: Angola, Australia, Botswana, Namibia, Rusia, Africa de Sud, Zair;
- Principalele centre de taiere a diamantelor: Anvers, Bombay, New York, Tel Aviv;
- Diamantele neslefuite sunt foarte rare deoarece majoritatea sunt pastrate pentru fatetare;
- Laboratoare si organizatii recunoscute pentru gradarea diamantelor: CIBJO, CSA, DPL, EGL, GIA, HRD, IGI.
Diamantele colorate si proprietatile lor aparte
- Diamantele ce au culorile galben, portocaliu, maro/culoarea coniacului si negru sunt culorile naturale cele mai obisnuite si intalnite la diamantele naturale colorate;
- Diamantele roz, verde-deschis si de culoarea lavandei sunt mai rare dar pot fi procurate, totusi, fara prea mult efort;
- Diamantele de culoarea albastru intens, rosu si verde inchis sunt extrem de rare. Sunt cele mai scumpe dintre diamantele colorate naturale;
- Diamantele isi schimba culoarea prin tratare termica si iradiere.
Ce sunt diamantele sintetice?
Diamantele sintetice au fost create initial pentru a substitui diamantele de calitate industriala. Aceasta ramura s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani – mai ales pentru ca acum cativa zeci de ani minarea diamantelor nu era facuta in conditii etice si a fost de multe ori patata cu sangele minerilor.
Diamantele create acum in laborator au ajuns sa fie identice cu diamantele naturale.
Intr-adevar se poate face diferenta intre ele folosind dispozitive speciale dar cu ochiul liber sau cu lupa nu mai este posibil acest lucru. Diamantele create in laborator cu raport de clasificare sunt gravate laser pe centura cu numarul de raport si prefix LG – „Lab Grown”. In raportul de certificare sunt specificate toate caracteristicile unui diamant – la fel ca la cele naturale.
Cubic Zirconia
- Are aproape aceeasi stralucire pe care o intalnim la diamantul natural;
- Sunt cu aproape 75% mai grele decat diamantele si pot fi zgariate foarte usor;
- Este forma cristalina cubica a dioxidului de zirconiu;
- Este de obicei incolor dar poate fi facut intr-o varietate de culori diferite.
Moissanit
- Poate sa pacaleasca dispozitivele de testare electronice care masoara conductivitatea termica;
- Are mai multa stralucire si o dispersie mai mare a luminii decat cubic zirconia;
- Este cu 120% mai dur decat cubic zirconia, rezista mai bine la abraziune si zgarieturi;
- Costa de aproximativ 10 ori mai putin decat un diamant natural echivalent;
- Este mai usor decat diamantul natural si rezistent la caldura, conductivitatea termica fiind mai apropiata de cea a diamantului decat a oricarui alt substitut.
Diamante naturale si sintetice: ce le diferentiaza?
- Claritatea: diamantele sintetice sunt create prntr-un proces controlat ce minimalizeaza defectele pe care piatra le are. Pentru a fi sigur daca piatra pe care ai cumparat-o este naturala sau sintetica, trebuie sa soliciti certificatul ce atesta calitatile pietrei.
- Mici inscriptii laser: unele diamante create in laborator sunt gravate cu sintagma „Lab Grown” – „crescut” in colaborator
- Pretul: de cele mai multe ori, diamantul sintetic este cu 30% mai ieftin decat un diamant natural ce are aceeasi marime.
Cel mai bine este ca, inainte de a te decide sa cumperi un diamant, sa te informezi cu privire la toate aspectele ce caracterizeaza o astfel de nestemata. Poti afla mai multe din articolele:
Iar oferta noastra de bijuterii cu diamante se gaseste in magazinele noastre din Iasi si din Bucuresti, precum si in magazinul nostru online.
Bucura-te de stralucirea netarmurita a diamantelor!
Nicoleta Pantilimon
Buna seara,
Am citit articolul dvs despre diamante sintetice si este total gresit. Diamantele sintetice sunt diamantele create in laborator, avand exact aceleasi proprietati cu diamantele naturale (create prin cele 2 metode HPHT si CVD). Diamantele sintetice au in componenta tot carbonul si nu au nici o legatura cu zirconiile, moisanitele, cuartul sau sticla.
Diamantele sintetice create special pentru bijuterii sunt aproape la fel de scumpe ca cele naturale, mai ales ca de cele mai multe ori nu prezinta indicii ca ar fi artificiale.
Moisanitul imita cel mai bine diamantul (este mai greu de identificat, mai ales de catre persoane fara experienta) si nu zirconiul.
O seara frumoasa,
Nicoleta Pantilimon
Certified Diamond Grader (Rough and Polished Diamonds)
coriolan Post author
Bună, Nicoleta,
Îți mulțumim că ne-ai citit articolul și că ne-ai semnalizat erorile. Noi le-am modificat cu informațiile pe care ni le-ai oferit. Ne cerem scuze pentru acele două fraze eronate din articol dar suntem dispuși să învățăm împreună cu clienții noștri.
Dacă mai ai și alte sugestii, nu ezita să ne contactezi.
Cu drag,
Echipa Coriolan
Mircea-Dragomir Andrei
Iata un raspuns competent.
Bravo Nicoleta!
Florentina
Dumneavoastra ce fel de diamante comercializati? In cazul in care folositi diamante sintetice, specificati acest lucru?
coriolan Post author
Bună, Florentina,
Comercializăm diamante certificate de către furnizorii noștri autorizați. De asemenea, nu comercializăm diamante sintetice, ci cubic zirconia.
Clienții care cumpăra bijuterii cu pietre prețioase primesc certificat care atestă calitățile acestora iar cei care cumpără bijuterii cu zirconii sunt înștiințați de acest lucru.
Cu drag,
Echipa Coriolan
Pingback: Pietre pretioase: Bijuteriile cu safir - Blog Bijuterii Coriolan