Pietre create in laborator - moissanite

Tu știi ce sunt moissanitele?

În acest articol îți vom prezenta câteva informații generale despre moissanite, motive pentru care să le alegi pentru următoarea ta bijuterie și diferențele dintre moissanite și diamante.

Ce este moissanitul?

Moissanitul a fost descoperit pentru prima dată în 1893 de omul de știință francez Henri Moissan, ulterior câștigător al Premiului Nobel pentru chimie. Primele moissanite au fost găsite într-un crater format de un meteorit căzut pe Terra, în zona statului Arizona. Inițial, omul de știință a crezut că a descoperit diamante, dar ulterior a stabilit că era carbură de siliciu.

Cercei Coriolan cu smaralde recristalizate și moissanite marquise

Moissanitul folosit în bijuterii și alte aplicații este în general creat într-un laborator. Moissanitul natural este atât de rar încât nu se găsește în cantități suficient de mari nici măcar pentru a fi tăiat într-o piatră de un carat. După mulți ani de încercări și erori, particulele descoperite de Moissan sunt acum sintetizate cu succes în laboratoare speciale pentru a produce ceea ce este acum: una dintre cele mai sclipitoare pietre din lume.

Precum diamantul, această piatră nu este folosită doar în bijuterii, ci și în aplicații industriale și comerciale datorită durității, conductivității termice și proprietăților optice. Dacă diamantele sunt prea costisitoare, atunci cristalele de moissanită sunt o alternativă folositoare.

Moissanitul poate oferi iluzia unui diamant, dar are o compoziție complet diferită. Durabilitatea, strălucirea și culoarea celor două pietre sunt distincte, dar acest lucru este dificil de observat pentru un ochi neantrenat. Moissanitul nu este un diamant.

Înainte de a lua o decizie cu privire la piatră prețioasă potrivită pentru tine, îți recomandăm să citești ghidul nostru cu privire la principalele diferențe dintre moissanite și diamante.

Motive pentru care să alegi moissanitele

  • Strălucire și foc: Indicele de refracție al moissanitelor este de aproximativ 2,65. Focul moissanitelor este de aproximativ 0,104.
  • Duritate: Moissanitele au o duritate de aproximativ 9,25-9,5 pe scara Mohs care măsoară duritatea de la 1-10, unde 10 reprezintă duritatea maximă. Astfel, sunt potrivite pentru uzura de zi cu zi.
  • Valoare: Moissanitul este mult mai accesibil decât multe alte pietre prețioase.
  • Fără exploatare minieră: Create în laborator, moissanitele au un impact minim asupra mediului, fiind astfel o alegere etică.
Cercei Coriolan cu smaralde recristalizate și moissanite

Care sunt diferențele dintre moissanite și diamante?

Diferențele dintre moissanite și diamante sunt strălucirea (mai precis, indicele de refracție și refracția dublă), duritatea, culoarea și prețul.

Strălucire și foc

INFO: Lumina încetinește ori de câte ori intră într-o piatră prețioasă. Gemologii calculează indicele de refracție al unei pietre împărțind viteza luminii în vid la viteza luminii în piatră. Deoarece viteza luminii în vid este întotdeauna mai mare decât viteza luminii prin orice piatră prețioasă sau semi-prețioasă, acest indice este mereu un număr mai mare decât 1. Cu cât acest indice este mai mare, cu atât piatra refractă mai multă lumină și este mai strălucitoare.

Inel Coriolan cu smarald recristalizate și moissanite

Indicele de refracție pentru moissanite (2,65) este mai mare decât pentru diamante (2,42). Strălucirea caracteristică moissanitelor este pur și simplu un spectacol de frumusețe.

INFO: Pietrele care polarizează lumina și o împart în două direcții diferite sunt dublu refractive, adică prezintă refracție dublă sau birefringență.

Moissanitele au refracție dublă, pe când diamantele nu prezintă birefringență. Într-o oarecare măsură, această proprietate le dă moissanitelor sclipirile uimitoare. Cu toate acestea, este uneori menționată de criticii moissanitelor drept un dezavantaj. Aceștia susțin că dubla refracție va face ca piatra să pară neclară. Adevărul este că orice piatră dublă refractivă are cel puțin o direcție în care refracția dublă nu este prezentă și raza de lumină nu este împărțită în două. Moissanitele bine tăiate au această direcție de refracție unică pe suprafața superioară. La fel, alegerea unui diamant bine tăiat este esențială; un diamant tăiat mai slab pur și simplu nu va oferi strălucirea pe care ne așteptăm să o vedem.

În general, strălucirea se referă la sclipirile albe, pe când focul se referă la sclipirile colorate. Moissanitele au mai mult foc decât diamantele, ceea ce înseamnă că prezintă o cantitate mai mare de sclipiri colorate, asemănător unui „disco ball”. Spre deosebire de strălucirea albă și rece a unui diamant, lumina reflectată de un moissanit va arăta mai degrabă ca un curcubeu, iar acest lucru se observă cel mai bine la pietrele mari.

Cu mai mult foc și strălucire decât diamantele, moissanitele sunt cu adevărat impresionante.

Duritate

INFO: Duritatea mineralelor, materialelor și substanțelor este măsurată pe scara Mohs care evaluează capacitatea suprafeței acestora de a rezista la zgâriere. Duritatea se măsoară pe o scară de la 1 la 10 Mohs, unde 1 reprezintă suprafața cea mai moale și 10 reprezintă suprafața cea mai dură.

Este binecunoscut că alegem diamantele nu numai pentru frumusețea lor, ci și pentru durabilitatea acestora. Diamantul este sigura piatră cu duritate de 10 Mohs, fiind alegerea ideală ca piatră centrală pentru inele de logodnă sau alte bijuterii de tip “erou” – cum ar fi verighetele sau brățările tennis.

Cercei Coriolan cu smaralde recristalizate și moissanite

Moissanitele au o duritate între 9,25 și 9,5 Mohs. Astfel, un moissanit este mai dur decât un corindon (rubin sau safir), acestea din urmă având o duritate de 9 Mohs. Scara Mohs este o scară relativă, non-liniară. Astfel, deși moissanitul și corindonul sunt aproape de vârful scării 1-10, diamantul este de multe ori mai dur. Un moissanit este o alegere excelentă pentru bijuterii, dar va fi mai predispus la zgâriere și/sau ciobire pe colțuri decât un diamant. De aceea, monturile sigure sunt esențiale și moissanitele sunt mai potrivite pentru pandantive, cercei și/sau bijuterii de ocazie, decât pentru bijuterii de zi cu zi, cum ar fi inelele de logodnă. Este adevărat că un moissanit bine fixat este destul de durabil dacă este îngrijit, dar nu vine cu aceleași promisiuni ca și un diamant.

Culoare

Moissanitele sunt considerate a fi incolore, dar pot proiecta o nuanță ușor galbenă, verde sau gri în anumite lumini. Cu cât moissanitul este mai mare, cu atât culoarea este mai vizibilă. Un diamant alb, indiferent dacă este natural sau creat în laborator, are o culoare naturală care variază de la alb strălucitor la ușor gălbui, iar aceasta este notată pe o scară, de la perfect incolor (D) la gălbui (Z). Această scară GIA a fost creată pentru diamante și nu pentru moissanite, dar poate fi adaptată.

Dacă ești în căutarea strălucirii albe a unui diamant clasificat D-E-F, cel mai probabil nu vei fi mulțumit de un moissanit.

Cercei Coriolan cu smaralde recristalizate și moissanite

Preț

Compararea prețurilor moissanitelor cu diamantele poate părea simplă. Moissanitele sunt mult mai ieftine decât diamantele. Puteți căuta pe orice site web sau în orice magazin de bijuterii. Veți vedea, de asemenea, că nu sunt la fel de ieftine ca alte alternative pentru diamante, cum ar fi cubic zirconia (CZ).

Moissanitele nu sunt diamante, ele doar seamănă cu diamantele. Aspectul este ușor diferit, au performanțe diferite, sunt produse într-un laborator și, prin urmare, nu este de mirare că nu au aceeași valoare ca diamantele naturale sau chiar cele create în laborator.

Cubic zirconia este puțin mai dens decât diamantul, ceea ce îl face mai greu. Moissanitele sunt mai ușoare decât diamantele cu aproximativ 15%. Aceasta înseamnă că o piatră de cubic zirconia, un diamant și un moissanit de aceeași greutate în carate și cu o tăietură asemănătoare nu vor avea aceeași dimensiune fizică. Piatra de cubic zirconia va fi cea mai mică, diamantul va fi la mijloc, iar moissanitul va fi cel mai mare. Prin urmare nu poți face o comparație în funcție de greutate. Cea mai apropiată modalitate de a compara prețurile este folosind dimensiunea (mm). De exemplu, un diamant de 1.00 ct ar trebui comparat cu un moissanit de 6,5 mm care ar costa în jur de $450 USD.

Diamantele sunt rare în mod natural, iar prețurile se bazează pe cei 4C (carate, culoare, claritate, tăietură). Acest lucru îți permite, de asemenea, să lucrezi în limita bugetului tău, echilibrând și reglând cele 4 calități până când găsești diamantul perfect. Prețul unui moissanit se schimbă, în general, numai în funcție de dimensiunea pietrei.

Moissanitele: o alternativă etică?

Atât moissanitele cât și diamantele cultivate în laborator sunt considerate „alternative etice” pentru diamantele extrase în mod tradițional. Teama de diamantul pătat cu sânge rămâne o problemă pentru mulți cumpărători de diamante, dar este important să fim informați înainte de a lua în considerare alternative la diamantele naturale.

Procesul Kimberley este în vigoare din 2002. Înființat de Națiunile Unite, dorește să ofere asigurare cumpărătorilor cu privire la originile etice ale diamantelor. Diamantele aflate în conflict ar putea să constituie acum mai puțin de 0.1% din producția mondială de diamante.

Descoperă bijuteriile Coriolan în magazinele noastre din Iași și București, precum și în magazinul nostru online!

2 comments

  1. Pingback: Peridotul – piatra natală a zodiei Leu – Blog Coriolan

  2. Pingback: Turmalina – piatra prețioasă a zodiei Balanță – Blog Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.