Pietre create in laborator - moissanite

Tu știi ce sunt moissanitele? Descoperă informații prețioase despre aceste pietre!

Ce este moissanitul?

Moissanitul a fost descoperit pentru prima dată în 1893 de omul de știință francez Henri Moissan, ulterior câștigător al Premiului Nobel pentru chimie. Primele moissanite au fost găsite într-un crater format de un meteorit căzut pe Terra, în zona statului Arizona. Inițial, omul de știință a crezut că a descoperit diamante, dar ulterior a stabilit că era carbură de siliciu.

După mulți ani de încercări și erori, particulele descoperite de Moissan au fost sintetizate cu succes în laboratoare speciale pentru a produce ceea ce este acum: una dintre cele mai sclipitoare pietre din lume. Moissanitul natural este atât de rar încât majoritatea cristalelor de moissanită disponibile astăzi sunt fabricate în laborator. În principal, sunt folosite în aplicații industriale și comerciale datorită durității, conductivității termice și proprietăților optice.

Proprietățile îl fac un material valoros pentru experimentele de înaltă presiune, ca înlocuitor al diamantului. Acolo unde diamantele sunt costisitoare, cristalele de moissanită sunt o alternativă folositoare.

Moissanitul a fost creat pentru a oferi iluzia asemănării cu diamantele dar, compozițional, este diferit de un diamant real. Durabilitatea, strălucirea și culoarea celor două pietre sunt distincte dar dificil de observat pentru un ochi neantrenat.

Înainte de a lua o decizie cu privire la piatră prețioasă potrivită pentru tine, îți recomandăm să citești ghidul nostru cu privire la principalele diferențe dintre moissanite și diamante.

Motive pentru care poți să alegi moissanitele

Fără exploatare minieră: Create în laborator, moissanitele au un impact minim asupra mediului, fiind astfel o alegere etică.

Valoare: Moissanitul este mult mai accesibil decât multe alte pietre prețioase.

Strălucire și foc: Indicele de refractie la moissanite este aproximativ 2.65, la diamante fiind aprox 2.42. Focul moissanitelor este aproximativ 0.104, fiind mai mult decât dublu comparat cu focul diamantelor (0.044).

Duritate: Moissanitele au o duritate de aproximativ 9.25 pe scara Mohs, fiind potrivite pentru uzura de zi cu zi.

Care sunt diferențele dintre moissanite și diamante?

a) Strălucirea:

Înainte de a aprofunda diferențele detaliate dintre diamant și moissanit, vom analiza mai întâi diferența de strălucire, pentru că este aspectul cel mai important.

Când vorbim despre strălucirea bijuteriilor cu pietre prețioase, ne referim la cât de puternică este scintilația acestora. Scintilația este efectul optic complex de refracție a luminii care provoacă sclipirea atât de râvnită în bijuteriile cu diamante. Este motivul pentru care alegerea unui diamant bine tăiat este esențială; un diamant tăiat mai slab pur și simplu nu poate oferi strălucirea pe care ne așteptăm să o vedem de la un diamant.

Moissanitele nu au aceleași proprietăți de refracție ca și diamantele, ceea ce este evident la o inspecție atentă. Deși au o strălucire foarte bună, nu este la fel de intensă ca cea văzută într-un diamant. Moissanitul este un material de două ori mai refractiv, care face ca toate joncțiunile fațetelor să apară de două ori. Acest lucru conferă pietrei un aspect ușor neclar în comparație cu scintilația clară a unui diamant bine tăiat. Cu toate acestea, indicele de refracție la moissanite (2.65) este mai mare decât la diamante (2.42).


Strălucirea caracteristică moissanitelor este pur și simplu un spectacol de frumusețe, o dovadă a științei din spatele bijuteriei.

Una dintre diferențele vizuale principale dintre diamante și moissanite este focul. Focul este reflexia luminii colorate. Focul este dorit într-un diamant, cu toate acestea, ceea ce vedem în primul rând când privim sub un reflector este strălucitor, alb sclipitor, amplificat doar de cantitatea potrivită de foc – lumină colorată.

Moissanitele prezintă o cantitate mai mare de sclipiri colorate, asemănător unui „disco ball”. Spre deosebire de strălucirea albă și rece a unui diamant, lumina reflectată de un moissanit va arăta mai degrabă ca un curcubeu, iar acest lucru se observă cel mai bine la pietrele mari. Focul moissanitelor este aproximativ 0.104, fiind mai mult decât dublu comparat cu focul diamantelor (0.044). Aceasta înseamnă că moissanitul emite mai mult foc sau lumini de curcubeu decât diamantul.

Cu mai mult foc și strălucire decât la diamante, moissanitele sunt cu adevărat impresionante.

Cercei Coriolan cu smaralde recreate si moissanite marquise

b) Duritatea:

Duritatea mineralelor, materialelor și substanțelor este măsurată pe scara Mohs. Aceasta se bazează pe cât de eficient o substanță poate zgâria vizibil o alta și se măsoară pe o scară de 1-10 (1 fiind cea mai moale și 10 fiind cea mai dură).

Este binecunoscut că alegem diamantele nu numai pentru frumusețea lor, ci și pentru durabilitatea acestora. Diamantul este sigura piatră cu duritate 10 pe scala Mohs, fiind alegerea ideală ca piatră centrală pentru inele de logodnă sau alte bijuterii de tip “erou” – cum ar fi verighetele sau brățările tennis.

Moissanitele au o duritate între 9 – 9.25 pe scara Mohs. Astfel, un moissanit este mai dur decât un corindon (rubin sau safir). Un moissanit este o alegere excelentă pentru bijuterii dar va fi mai predispus la zgâriere și/sau ciobire pe colțuri decât un diamant.

Scara Mohs este o scară relativă, non-liniară. Astfel, deși moissanitul și corindonul sunt aproape de vârful scării 1-10, diamantul este de multe ori mai dur. Monturile sigure sunt esențiale și ar fi mai potrivite pentru pandantive, cercei și/sau bijuterii de ocazie, decât pentru bijuterii de zi cu zi, cum ar fi inelele de logodnă.

Este adevărat că un moissanit bine fixat este destul de durabil dacă este îngrijit dar nu vine cu aceleași promisiuni ca și un diamant.

c) Culoarea:

La fel ca strălucirea, culoarea este un alt factor care distinge vizual moissanitele de diamante. Laboratoarele geomologice, clasifica diamantele pe o scara D-Z (D fiind complet incolor, iar Z cu tentă de culoare galben/maronie).

Moissanitele nu sunt clasificate în funcție de culoare, ceea ce pune o problemă atunci când sunt selectate. Cu toate acestea, în mod normal, nu posedă albul înghețat al diamantelor incolore. Unii producători de moissanite reușesc să facă diferențierea între culorile pietrelor, oferind pietre cu aspect mai alb pentru un preț mai mare.

În general, un moissanit apare ușor nuanțat. Dacă ești în căutarea strălucirii albe a unui diamant clasificat D-E-F, cel mai probabil nu vei fi mulțumit de un moissanit.

d) Prețul:

Compararea prețurilor moissanitelor cu diamantele poate părea simplă. Moissanitele sunt mult mai ieftine decât diamantele. Căutați pe orice site web sau în orice magazin de bijuterii – https://www.charlesandcolvard.com/. Veți vedea, de asemenea, că nu sunt la fel de ieftine ca alte imitații de diamante, cum ar fi CZ (cubic zirconia).

Cu toate acestea, este esențial să se înțeleagă că moissanitele nu sunt diamante. Ele seamănă cu diamantele doar în aparență. Au un aspect ușor diferit, au performanțe diferite, sunt produse în masă într-un laborator și, prin urmare, nu este de mirare că nu au aceeași valoare ca diamantele.

Moissanitele au o greutate specifică (densitate) mai mică decât diamantele, prin urmare nu poți face o comparație în funcție de greutate. Cea mai apropiată modalitate de a compara prețurile este folosind dimensiunea (mm). De exemplu, prețul mediu pentru un diamant de 1.00 ct este de $4000 USD – cea mai apropiată dimensiune ar fi un moissanit de 6.5 mm care ar costa în jur de $450 USD.

Diamantele sunt rare în mod natural, iar prețurile se bazează pe 4C (carate, culoare, claritate, tăietură), un set de criterii care nu pot fi aplicate moissanitei. Prețul unei moissanite se schimbă numai în funcție de dimensiunea pietrei și este în mare parte rezultatul distribuției controlate prin intermediul companiei care deține brevetul de producere.

Suma oferită în schimbul unui diamant se bazează pe calitate, care este rezultatul evaluării stricte de către gemologi experți (dedicată oferirii celor mai exacte rezultate). Acest lucru îți permite, de asemenea, să lucrezi în limita bugetului tău, echilibrând și reglând cele 4 calități până când găsești diamantul perfect.

Moissanitele: o alternativă etică?

Atât moissanitele cât și diamantele cultivate în laborator sunt considerate „alternative etice” la diamantele extrase în mod tradițional. Teama de diamantul pătat cu sânge rămâne o problemă pentru mulți cumpărători de diamante dar este important să fim informați înainte de a lua în considerare alternative la diamantele naturale.

Procesul Kimberley este în vigoare din 2002. Înființat de Națiunile Unite, dorește să ofere asigurare cumpărătorilor cu privire la originile etice ale diamantelor. Diamantele aflate în conflict ar putea să constituie acum mai puțin de 0.1% din producția mondială de diamante, iar conștientizarea procesului Kimberley ar permite cumpărătorilor accesul la aceste informații integrale. Totuși, foarte puțini furnizori de diamante sau bijuterii cu diamante au reușit să implementeze un proces de urmărire a originii diamantelor de la extragere până la forma finală.

În realitate, exploatarea artizanală a diamantelor este esențială pentru existența a milioane de oameni foarte săraci din întreaga lume. Inițiativa pentru dezvoltarea diamantelor acționează pentru a sprijini minerii și pentru a-i proteja pe cei care lucrează în industria minieră naturală a diamantelor, mergând spre siguranță și noi oportunități în domeniul sănătății și educației.

Este normal ca etichetarea moissanitelor și a diamantelor cultivate în laborator drept „alternative etice” să deprecieze industria minieră naturală a diamantelor. Este bine de știut, însă, că de partea ambelor tabere se găsesc de cele mai multe ori aceeași antreprenori și investitori, aceleași afaceri de înaltă tehnologie care aduc argumente puternice, iar în funcție de valorile proprii, ne vor atrage de o parte sau alta.

Sunt moissanitele diamante false ?

Răspunsul la această întrebare este categoric nu. Moissanitele au proprietăți chimice, fizice și optice diferite de diamante. Sunt un material distinct diferit, deși conțin carbon. De obicei sunt denumite imitații sau simulanți de diamante.

Diamantul a fost imitat cu diverse materiale de sute de ani; progresele tehnologice au văzut dezvoltarea unor simulanți din ce în ce mai buni cu proprietăți din ce în ce mai apropiate de cele ale diamantului natural. În ultima vreme au existat progrese semnificative în lumea diamantelor cultivate în laborator; limitele anterioare care inhibau costul și viteza cu care diamantele cultivate în laborator ar putea fi produse încep să fie depășite. Producția de diamante cultivate în laborator (care sunt, de asemenea, mai ieftine decât diamantele naturale dar nu la fel de ieftine ca moissanitele) va avea cu siguranță un impact asupra utilizării moissanitelor în bijuteriile fine.

Spre deosebire de moissanit, un diamant cultivat în laborator prezintă aceleași proprietăți fizice ca un diamant natural dar are caracteristici care pot fi identificate de laboratoarele gemologice. Este important de remarcat faptul că producția de rubine și safire sintetice a fost disponibilă pe scară largă încă din anii 1900. Totuși, acest lucru a avut un impact mic sau deloc asupra achiziționării de pietre prețioase extrase în mod natural. Prin urmare, este rezonabil să presupunem că apariția diamantelor cultivate în laborator va avea în mod similar un impact redus pe piața diamantelor extrase.

Dacă ești în căutarea unui diamant uimitor pentru a completa inelul de logodnă, poți alege din oferta noastră de inele disponibile în stoc. Dacă preferi un diamant cu anumite caracteristici, ne poți contacta oricând iar Făurarii de Fericire se dedică pentru găsirea mărimii și calității potrivite pentru preferințele tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.