Frumusetea diamantelor nu poate fi contestata. Stralucirea lor a cucerit de-a lungul timpului atatea inimi si au impodobit atatea bijuterii. Insa fara indemanaticii maestri care prelucreaza aceste pietre pretioase nu ne-am mai putea bucura de farmecul acestor scantei fermecatoare. In functie de taietura cu care este realizat, diamantul poate avea diverse forme care se remarca printr-un aspect si o stralucire aparte. Deci, ai ghicit: astazi vorbim despre formele diamantelor! 💎
Care sunt formele diamantelor?
Rotund/Brilliant
Cea mai stralucitoare forma a diamantului este cea Rotunda sau Brilliant. Taietorii acestor pietre pretioase le-au studiat aproape 100 de ani si s-au folosit de teorii care privesc comportamentul luminii si calcule matematice pentru a obtine efectul spectaculos de stralucire. Tocmai de aceea diamantele rotunde sunt cele mai cunoscute, cautate si preferate de oameni. Acestea inregistreaza 75% din totalul diamantelor vandute astazi.
Desi in aparenta par mici din cauza taieturii exterioare de 58 de grade realizata pentru a maximiza dispersia naturala, aceste diamante au mai multa profunzime decat latime. Acesta este motivul pentru care sunt cele mai stralucitoare dintre forme, razele de lumina curbandu-se catre centrul pietrei pretioase pentru a aduce la suprafata scanteia pretioasa de lumina.
Oval
Forma ovala este similara cu cea a unui diamant rotund si impodobeste bijuteria cu aceeasi stralucire uimitoare. Femeile care prefera acest model stiu ca le vor fi accentuate degetele lungi si subtiri, iar feminitatea si delicatetea lor va fi pusa de asemenea in valoare. Pentru o dimensiune traditionala a diamantului oval trebuie sa va uitati dupa un raport intre 1,33 si 1,66.
Marquise
Dintre formele diamantelor nu putea lipsi forma marquise. Aceasta este inspirata de zambetul Marchizei de Pompadur si a fost comandata de Ludovic al XIV-lea in Franta. Conturul alungit cu capetele ascutite este o varianta a taieturii rotunde si ofera diamantului efectul de maximizare, parand mult mai mare decat greutatea sa in carate. Cel mai bine arata atunci cand este utilizat ca „solitaire” sau cu diamante mici incrustate alaturi de el. Este ideal pentru femeile care vor sa aiba degetele mai lungi si mai zvelte, forma Marquise dand acest efect.
Forma de para
Para sau lacrima, cum mai este cunoscuta aceasta forma datorita aspectului diamantului, este imbinarea dintre briliantul rotund și cel de tip marchiza. Foarte indragit in utilizarea sa pentru inelul de logodna, este pus in valoare cel mai bine atunci cand este incrustat „solitaire” sau cu cate un diamant de o parte si de alta a sa. Datorita formei alungite de para are efectul de subtiere atunci cand este pus pe deget, iar jocul de lumini va fi ca un dans spectaculos pe mana ta.
Forma Emerald/Smarald
Aceasta forma ofera un efect optic unic datorita pavilionului ei care este taiat cu fatete dreptunghiulare. Utilizata initial pentru smaralde, aceasta taietura a fost ulterior folosita si la alte pietre pretioase. Unui diamant cu aceasta forma ii va fi subliniata claritatea si va oferi un aspect elegant, sofisticat. Pentru ca nu dispune de aceeasi stralucire precum cel cu forma rotunda, acest diamant este mai putin costisitor. Totusi, liniile sale lungi alaturi de claritatea uluitoare produc un aspect deosebit si unic. Forma clasica a unui diamant Smarald are un raport lungime – latime intre 1,30 si 1,40.
Asscher
Cunoscuta si drept taietura de smarald patrata, Asscher este o forma aproape identica cu cea Smarald, exceptand faptul ca este patrata. Acest diamant este caracterizat de fatete largi si colturile taiate care creeaza stralucirea specifica lui. Este un model care pune in valoare si claritatea briliantului asa ca nu uitati sa va asigurati ca puteti verifica dispunerea incluziunilor pe certificat. Forma Asscher a aparut in secolul al XX-lea si a fost gandita de fratii Asscher din Olanda. Astazi, aceasta taietura intra din nou in atentia bijutierilor, devenind la moda pentru confectionarea inelelor de logodna.
Princess
Dintre diamantele cu margini drepte, Princess este cea mai populară formă. Taietura specifica are colturi ascutite si forma traditionala patrata. Pentru un astfel de diamant trebuie sa cauti un raport lungime-latime intre 1 si 1,05. Totusi, forma lor poate varia de la patrat la dreptunghi, iar daca o preferati pe cea din urma trebuie sa va uitati dupa un raport mai mare de 1,10.
Princess este unul dintre diamantele preferate pentru inelul de logodna datorita formei sale deosebite care nu isi pierde din stralucire. Acest lucru se datoreaza metodei prin care este prelucrat, fiind in esenta versiunea patrata a taieturii rotunde. Forma este una destul de noua, ea aparand pentru prima data in urma cu 30 de ani.
Radiant
Din lista cu formele diamantelor nu putea lipsi aceasta forma aparte, numita radiant. Ceea ce deosebeste acest diamant de restul formelor sunt colturile rotunjite. Fiind o imbinare intre cele mai bune caracteristici ale formei Princess si Smarald, acest diamant este ca o explozie de lumina intr-un contur elegant si pretios. Stralucirea este obtinuta datorita celor 70 de fatete care il alcatuiesc. Pentru un diamant Radiant patrat trebuie sa aveti in vedere un raport lungime – latime intre 1 si 1,05.
Forma de inima
Definitivand simbolul iubirii eterne, forma de Inima a diamantului are o taietura distinsa care pune in valoare stralucirea briliantului. Pentru dimensiunea traditionala a acestui model este nevoie sa cautati un raport intre 0,90 si 1,10.
La Coriolan, faurarii nostri priceputi dau contur celor mai frumoase diamante. Incercam sa cuprindem in taieturile acestora scanteile indragostitilor dornici sa isi inceapa noua poveste. In magazinele noastre si pe site vei gasi inele de logodna cu diamante deosebite potrivite pentru tine. Totusi, daca nici una dintre creatiile noastre nu te reprezinta, scrie-ne ideea ta pe suport@coriolan.ro si o aducem la realitate.
Pingback: Ce tipuri de monturi gasesti la inelele de logodna Coriolan? – Blog Bijuterii Coriolan
Pingback: Diamantele: naturale sau sintetice? – Blog Bijuterii Coriolan
Pingback: Cat de mult conteaza caratele unui diamant? - Blog Bijuterii Coriolan
Pingback: 10 curiozitati despre diamante - Blog Bijuterii Coriolan
Pingback: Cum sa o cer in casatorie? - Blog Bijuterii Coriolan
Pingback: Inele de logodna celebre - inspiratie pentru tine - Blog Bijuterii Coriolan
Pingback: Alegerea inelului de logodna – ghid pentru domni – Blog Bijuterii Coriolan