Ai început căutarea inelului de logodnă, a verighetelor sau a unei bijuterii cadou și te simți deja copleșit de toată terminologia specifică bijuteriilor? Poate că, în timpul căutărilor tale ai citit sau ai auzit despre „scara de duritate Mohs”. În acest articol, poți afla tot ce trebuie să știi despre aceasta pentru a decide ce fel de pietre prețioase să alegi pentru următoarea bijuterie achiziționată.
La începutul anilor 1800, un mineralog german pe nume Friedrich Mohs, a conceput o scară cu duritățile relative a 10 minerale. Ideea este că un material cu o anumită duritate poate zgâria orice alt material cu aceeași duritate sau cu duritate mai scăzută. Pe parcursul timpului și alte materiale au fost evaluate pe această scară, iar unele au durități intermediare celor 10 trepte.
Pe scara Mohs, 1 reprezintă cel mai moale mineral și 10 este cel mai dur mineral.
IMPORTANT: Scara Mohs este o scară aproape logaritmică, nu o scară liniară, și exprimă o duritate „relativă”. Mai precis, la capătul inferior, unde materialele sunt mai puțin dure, diferența de duritate absolută este aproape liniară, dar la capătul superior, există creșteri mult mai mari ale durității absolute de la un nivel la altul. De exemplu, diamantului (10 Mohs) este de 16 ori mai dur decât cuarțul (7 Mohs), pe când safirul (9 Mohs) este doar de 4 ori mai dur decât cuarțul. Deci, diferența de duritate dintre diamant (10 Mohs) și safir (9 Mohs) este mult mai mare decât diferența de duritate dintre safir (9 Mohs) și cuarț (7 Mohs).
10 – Diamant
9.5 – Moissanit
9 – Corindon (safir și rubin)
8 – Topaz, Cubic Zirconia
7.5-8 – Smarald, Acvamarin
7 – Cuarț (ametist, citrin)
6 – Ortoclaz
5 – Apatit
4 – Fluorină, cunoscută și sub denumirea de fluorit
3 – Calcit
2 – Gips
1 – Talc
Scara de duritate Mohs este cel mai frecvent utilizat sistem pentru evaluarea durității pietrelor prețioase. Pietrele prețioase cel mai des întâlnite în bijuterii au o duritate de cel puțin 7. Totuși, pentru inelul de logodnă, verighete sau alte bijuterii pe care dorești să le păstrezi toată viața și să le porți zilnic, îți recomandăm pietre cu o duritate mai ridicată.
Te așteptăm în magazinele Coriolan din Iași, București și online pentru a descoperi colecția noastră de bijuterii cu pietre prețioase, inele de logodnă și verighete. Pentru orice informații ne poți contacta pe suport@coriolan.ro, Facebook și Instagram la @coriolan_bijuterii.
Pingback: Cum se curata un inel de logodna cu diamant? – Blog Bijuterii Coriolan
Pingback: Ce trebuie sa stii despre piatra lunii? – Blog Bijuterii Coriolan
Pingback: Ghici care este piatra lunii noiembrie – Blog Bijuterii Coriolan
Pingback: Totul despre întreținerea bijuteriilor din aur cu diamante – Blog Coriolan
Pingback: Turmalina – piatra prețioasă a zodiei Balanță – Blog Coriolan
Pingback: Tanzanitul – piatra prețioasă a zodiei Săgetător – Blog Coriolan
Pingback: Ametistul – piatra natală a zodiei Vărsător – Blog Coriolan