Tanzanitul – piatra prețioasă a zodiei Săgetător

Tanzanitul este o varietate albastru-violet a mineralului zoisit. Este numit după Tanzania, unde a fost descoperit. Această gemă se remarcă datorită “tricroismului” său, ceea ce înseamnă că pare să își schimbe culoarea de la albastru la violet atunci când este întors la lumină.

În stare brută este maro-violet și, prin urmare, este tratat termic pentru a scoate în evidență culoarea albastru-violet. Tanzanitul este la fel de dur ca opalul, evaluat la 6.5 pe scara Mohs de duritate, dar totodată este destul de fragil din cauza rețelei sale cristaline.

Cercei Caliope cu tanzanite, turmaline, safir alb și diamante – Coriolan

Istoria tanzanitului

Tanzanitul se găsește doar într-o regiune mică a Tanzaniei, de aceea este considerat a fi destul de rar. Guvernul tanzanian își reglementează foarte strict mineritul și vânzarea. Aceasta înseamnă că industria a rămas sustenabilă și etică, iar economia țării și comunitățile locale beneficiază de producția și vânzarea acesteia.

Se estimează că, la ritmul actual de exploatare, oferta disponibilă de tanzanit natural se va epuiza în următorii 25 de ani. Ca urmare a acestui fapt, tanzanitul este cunoscut și ca “piatra semiprețioasă a unei generații”. Generația actuală va fi ultima care va putea cumpăra pietre naturale de tanzanit, înainte de epuizarea ofertei.

Tanzanitul este o piatră semiprețioasă destul de nouă, fiind descoperit în 1967. Acesta se găsește doar în Tanzania, la poalele Muntelui Kilimanjaro. După ce un prospector de aur numit Manuel de Souza a găsit câteva cristale violet transparente pe o creastă din apropierea muntelui, Institutul Gemologic al Americii a confirmat că a descoperi o varietate necunoscută anterior de zoisit mineral.

Cel mai mare tanzanit descoperit până acum are o greutate uimitoare de 16,40 carate (peste 3,20 kg) și a fost extras în 2005. A fost descoperit la aproape 300 de metri sub pământ, în regiunea Manyara din Tanzania. Dimensiunea acestuia a fost de 22x8x7 cm și a fost numit Mawenzi, după al doilea vârf ca înălțime al Muntelui Kilimanjaro.

Caracteristicile tanzanitului

Tanzanitul poate varia de la un albastru intens, care amintește de un safir, până la un albastru-violet mai deschis. Tricroismul tanzanitului înseamnă că va apărea adesea albastru, albastru-violet sau violet când este privit din unghiuri diferite. Tanzanitele mai mari tind să fie de un albastru mai intens decât cele mai mici, care apar adesea ca albastru-violet deschis.

În comparație cu alte pietre prețioase, tanzanitul este relativ ieftin. Un tanzanit de înaltă calitate, la aproximativ 2 carate, este mai accesibil decât un safir de aceeași dimensiune. Cu toate acestea, fiecare bijuterie cu tanzanit trebuie întotdeauna evaluată individual, în funcție de claritatea, culoarea și tăietura sa.

Atunci când cumpărați o bijuterie cu tanzanit, claritatea este primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere. Tanzanitul are un aspect sticlos-lucios, iar orice “tulburare” este de nedorit. De asemenea, trebuie evitate pietrele cu incluziuni mari, care pot fi văzute cu ochiul liber. Un tanzanit limpede, fără defecte vizibile, este gema ideală.

Piatra natală a zodiei Săgetător

Tanzanitul este piatra de naștere a zodiei Săgetător și reprezintă un cadou minunat pentru cei născuți la mijlocul iernii. Tanzanitul este, de asemenea, piatra prețioasă dăruită la aniversarea a 24 de ani de căsătorie.

Potrivit cunoștințelor tribului Maasai din Tanzania, tanzanitul este o piatră spirituală care inspiră compasiune și calm.

Tanzanitul violet simbolizează măreția. Se crede că inspiră un sentiment de mister și magie. Cu cât piatra este mai întunecată, cu atât este considerată a fi mai valoroasă și mai luxoasă. Pietrele de tanzanit mai închis sunt asociate cu regalitatea, datorită profunzimii și bogăției culorii lor. De asemenea, se crede că acestea pot ajuta la îndeplinirea dorințelor în realitate.

Se crede că pietrele indigo reprezintă inima și intelectul, combinate cu intuiția și puritatea. Aceste pietre sunt folosite ca simboluri ale demnității, adevărului, judecății și longevității.

În ciuda faptului că este o piatra semiprețioasă relativ nouă, tanzanitul a devenit rapid popular printre vedetele și celebritățile moderne. Anja Rubik a purtat cercei și inel cu tanzanite la Festivalul de Film de la Cannes din 2019. Inelul de logodnă al lui Penelope Cruz are o piatră centrală tanzanit, iar Anne Hathaway a purtat cercei cu tanzanit la premiile Oscar din 2011.

Descoperă selecția de bijuterii cu tanzanit disponibilă pe site-ul Coriolan și în magazinele noastre din Iași și București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.