Granatul – piatra natală a zodiei Capricorn

Deși granatul este asociat în mod obișnuit cu culoarea roșie, aceste pietre semi-prețioase pot fi și galbene, portocalii, verzi sau chiar albastre. Granatul a fost descoperit pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii. Multe țări produc granate de calitate, inclusiv Afganistan, Brazilia, Canada, Cehia, India, Madagascar, Myanmar, Rusia, Sri Lanka, Tanzania și Statele Unite.

Granatul roșu este una dintre cele mai comune și răspândite pietre semiprețioase, găsite în rocile metamorfice (roci modificate de căldură și presiune) de pe fiecare continent. Totuși, nu toate granatele sunt la fel de abundente ca cele roșii. De exemplu, un tip de granat verde, numit și tsavorite, este mai rar, deoarece necesită condiții chimice de formare mai neobișnuite. Alte granate cunoscute sunt demantoidul – un granat verde rar și faimos, spessartine – un granat portocaliu sau rodolitul – un granat violet-roșu. Granatele pot prezenta chiar și un fenomen de schimbare a culorii, similar cu piatra semiprețioasă rară numită alexandrit.

Cercei Fiona cu granat verde și diamante

Toate granatele au în esență aceeași structură cristalină, dar variază în compoziția chimică. Există mai mult de douăzeci de categorii de granat, numite specii, dar doar cinci sunt importante din punct de vedere comercial, ca pietre semiprețioase.

Istoria granatelor

Cu mii de ani în urmă, colierele cu granat roșu împodobeau gâturile faraonilor egipteni și erau îngropate o dată cu aceștia, ca bunuri de preț pentru viața de apoi. În Roma Antică, inelele cu sigiliu cu granate sculptate erau folosite pentru a ștampila ceara care asigura documentele importante.

Secole mai târziu, pe vremea savantului roman Pliniu (23-79 d.Hr.), granatele roșii erau printre cele mai comercializate pietre prețioase. În Evul Mediu (aprox. 475-1450 d.Hr.), granatul roșu era apreciat de cler și nobilime.

Disponibilitatea granatului roșu a crescut o dată cu descoperirea faimoaselor zăcăminte de granat boem din Europa central, în jurul anului 1500. Această sursă a devenit nucleul unei industrii regionale de bijuterii, care a atins apogeul la sfârșitul anilor 1800.

Inel Coriolan cu granat pară și diamante

Numele de “granat” provine din latinescul medieval “granatus”, care înseamnă “rodie”, cu referire la asemănarea culorii roșii.

Piatra natală a zodiei Capricorn

Unii consideră că pietrele din familia grantului are efectiv protectiv asupra purtătorului. Din acest motiv, de-a lungul vremii, granatele au fost populare în rândul războinicilor și a regalității.

Conform astrologiei indiene, granatul ajută la eliminarea sentimentelor negative (depresie, vinovăție) și la insuflarea unei mai mari încrederi în sine și claritate mentală,  În vremurile antice și medieval, granatele erau considerate remedii pentru bolile inflamatorii și pentru a calma inima.

Există multe credințe referitoare la puterea pe care o are granatul nu doar asupra sănătății fizice, ci și asupra sănătății mentale. S-a crezut mult timp că granatul are implicații în relațiile de iubire și prietenie, conferind pasiunea, fidelitate, devotement, consecvență și adevăr.

Granatul este, de asemenea, un simbol străvechi al prieteniei. În trecut, granatele au fost schimbate între prietenii care se despărțeau, pentru a simboliza afecțiunea lor și pentru a se asigura că se reîntâlnesc.

Îngrijirea bijuteriilor cu granate

Duritatea granatului variază între 6,5 și 7,5 pe scara de duritate Mohs, în funcție de tipul granatului. Aceasta înseamnă că prezintă un risc mai ridicat la deteriorarea decât rubinele, safirele sau diamantele. Nu toate granatele sunt recomandate pentru a fi purtate zilnic, însă ele sunt ideale pentru realizarea cerceilor, broșelor sau pandantivelor.

Pentru a-și păstra strălucirea se recomandă a se evita contactul cu alte pietre prețioase sau materiale mai dure. La rândul său, granatul poate zgâria pietrele semiprețioase cu o duritate mai scăzută, ca de exemplu opalele sau perlele.

Majoritatea granatelor nu sunt tratate, de aceea, curățarea acestora la aparatele cu ultrasunete este de obicei un procedeu sigur. Curățarea cu abur nu este recomandată.

Alege bijuteria ta preferată cu granate din oferta noastră online sau descoperă bijuteriile făurite cu măiestrie în magazinele Coriolan din Iași și București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.