Diamante naturale vs diamante crescute în laborator

Cu siguranță te-ai întrebat care sunt diferențele dintre diamantele naturale și diamante crescute în laborator. Cum poți fi sigur că diamantul pe care l-ai achiziționat pentru inelul de logodnă este natural? Astăzi îți vom prezenta câteva informații despre aceste tipuri de diamante care sperăm că te vor ajuta în viitor.

Diamantele Coriolan: Diamantele standard folosite de Coriolan sunt diamante naturale importate din Israel sau Belgia, cu o culoare în grupa G-H, claritate de la VS1 la SI1 și cu tăietură foarte bună. Pentru produsele la comandă, poți opta pentru diamante de o calitate superioară. De asemenea, poți opta ca diamantele să fie însoțite de un certificat gemologic de clasificare eliberat de un laborator acreditat internațional, pe lângă certificatul Coriolan care atestă caracteristicile acestora.

Înainte de a trece la detalii despre diamantele crescute în laborator și diferența dintre acestea și cele naturale, îți vom spune câteva lucruri interesante despre diamantele naturale. La finalul articolului te ajutăm să decizi ce fel de diamante sunt potrivite pentru tine și îți prezentăm și câteva alternative la diamante. Dacă vrei să afli mai multe despre diamantele naturale și cei 4C, atunci îți recomandăm să citești Ghidul Coriolan despre diamante.

Ce nu știai despre diamantele naturale?

  • Cuvântul diamant provine din grecescul „adamas” care înseamnă „indestructibil”.
  • Diamantele sunt singurele pietre compuse dintr-un singur element chimic – carbonul.
  • Diamantele naturale se formează la o adâncime foarte mare de peste 150 km, uneori chiar 800km, la o temperatură foarte ridicată și presiune extremă. Ele pot ajunge la suprafața pământului doar prin intermediul magmei care erupe; se găsesc în coșuri de kimberlit.
  • Potrivit geologilor, prima „eliberare” a diamantelor a avut loc acum aproximativ 2,5 miliarde de ani, iar cea mai recentă acum 45 milioane de ani.
  • Principalele surse de diamante: Russia, Botswana, Canada, Angola, Africa de Sud, Republica Democrată Congo și Namibia.
  • Principalele centre de tăiere a diamantelor: India, China, Israel, și Africa de Sud.
  • Laboratoare și organizații recunoscute pentru clasificarea diamantelor: AGS, GIA, GCAL, HRD, IGI, GSI, IGL.

Ce sunt diamantele create în laborator?

Diamantele create sau crescute în laborator sunt uneori numite artificiale sau sintetice.

Diamantele naturale se formează inițial la mari adâncimi într-o parte a scoarței Pământului numită manta. Ele ajung aproape de suprafața Pământului prin presiune intensă în momentul erupțiilor vulcanice. Aceste erupții formează un fel de conducte care pot fi considerate mine de diamante. În timpul erupțiilor vulcanice apar niște condiții extreme de căldură intensă și presiunea puternică. În secolul al XX-lea, oamenii de știință au descoperit cum să recreeze aceste condiții într-un laborator și cum să transforme carbonul și fierul topit în diamante. Pentru o vreme, pietrele rezultate nu au fost suficient de bune pentru a fi montate într-o bijuterie, însă acest lucru s-a schimbat. Aceasta ramură s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani – mai ales, pentru că acum câțiva zeci de ani minarea diamantelor nu era făcută în condiții etice.

Diamantele cultivate în laborator arată și se simt exact ca diamantele naturale. Sunt disponibile în tot felul de forme și dimensiuni, iar dacă ai avea în față un diamant de laborator și un diamant natural, ar fi practic imposibil să faci diferența.

Un diamant de 0,58 ct E/VS2 creat în laborator (stânga) și un diamantul natural de 0,51 ct E/VS2 (dreapta). Sursă foto.

Deci, cum poți face diferența între un diamant de laborator și un diamant natural? Un gemolog profesionist va avea nevoie de echipament specializat pentru a spune care este care. În plus, dacă diamantul dintr-o bijuterie este crescut în laborator, atunci acest lucru este specificat pe certificatul diamantului oferit de firma care comercializează bijuteria.

Unele diamantele create în laborator cu raport de clasificare sunt gravate laser pe centură cu numărul de raport și prefix LG – „Lab Grown”. În raportul de certificare sunt specificate toate caracteristicile unui diamant – la fel ca la cele naturale.

Care sunt diferențele între diamantele naturale și cele de laborator?

Aspect

Diamantele crescute în laborator sunt create printr-un proces controlat ce minimizează imperfecțiunile pe care le poate avea piatra. Diamantele de laborator și cele naturale arată identic cu ochiul liber și poți fi sigur că dacă ai o bijuterie cu diamante de laborator nimeni nu va ști decât dacă îi spui.

În unele cazuri, folosind un instrument de mărire, un profesionist va putea distinge mici contraste între incluziunile diamantelor cultivate în laborator și diamantelor extrase din natură.

Structura chimică

Structura chimică este aproape identică, doar că diamantele naturale conțin adesea o cantitate foarte mică de azot, în timp ce diamantele sintetice nu. Aceasta este însă singura diferență inerentă – chiar și Comisia Federală de Comerț din SUA, sau FTC, clasifică diamantele artificiale drept diamante „adevărate”, datorită compoziției chimice pe bază de carbon.

Preț

Diamantele cultivate în laborator sunt, în general, mai accesibile decât cele naturale, iar diferența cea mai mare de preț este la diamantele colorate care sunt extrem de rare în natură. În plus, în ultimul timp costul diamantelor naturale a crescut foarte mult, pe când cel al diamantelor de laborator a fost în scădere.

Un alt element important este diferența de valoare în momentul revânzării unui diamant. În timp ce diamantele naturale păstrează adesea aproximativ 50% din valoarea lor inițială, diamantele create în laborator au o valoare mult mai mică decât cea inițială.

Etică

Diamantele naturale nu sunt neapărat lipsite de etică, mai ales odată cu introducerea Procesului Kimberley. Dacă totuși ești îngrijorat de repercusiunile de mediu și umanitare ale proceselor de extracție a diamantelor naturale, atunci diamantele create în laborator sunt o opțiune potrivită pentru tine.

Care este alegerea potrivită pentru tine?

Valoarea unui diamant este dată și de faptul că este o piatră rară asociată cu iubirea eternă. Pentru unii, un diamant creat în laborator nu inspiră aceeași valoare ca unul natural, deși are aceeași sclipire. Dacă îți dorești doar un diamant care să arate frumos, atunci diamantele de laborator pot prezenta o opțiune mai accesibilă.

Inel Coriolan cu diamante
Inel Coriolan cu pietre cubic zirconia
Inel Coriolan cu moissanite albe

Alternative pentru diamante

Dacă nici diamantele naturale, nici cele create în laborator nu sunt potrivite pentru tine, atunci există și alte opțiuni care sunt adesea folosite în locul diamantelor: cubic zirconia (CZ), moissanit, cuarț și chiar sticlă. Îți prezentăm o scurtă comparație între diamante, cubic zirconia și moissanite.

Diamante

  • Pot fi naturale sau create în laborator.
  • Au o duritate de 10 Mohs. Sunt foarte rezistente la zgârieturi.
  • Au un indice de refracție de 2,417-2,419 și nu prezintă refracție dublă.
  • Cele incolore sunt notate pe o scară de la D (incolor) la Z (cu tentă gălbuie).
  • Mai ușoare decât cubic zirconia, dar mai grele decât moissanitele. Aceasta înseamnă că o piatră de cubic zirconia, un diamant și un moissanit de aceeași greutate în carate și cu o tăietură asemănătoare nu vor avea aceeași dimensiune fizică. Piatra de cubic zirconia va fi cea mai mică, diamantul va fi la mijloc, iar moissanitul va fi cel mai mare. 

Cubic zirconia (CZ)

  • Piatră strălucitoare, adesea folosită drept o alternativă foarte accesibilă pentru diamant.
  • Se găsește în cantități foarte mici în natură și pietrele folosite în bijuterii sunt create în laborator. Originea sa este oxidul de zirconiu, o pulbere cristalină albă. Când se topește la o căldură extrem de mare, creează cristale, care sunt apoi lustruite și cunoscute sub numele de cubic zirconia.
  • Are o duritate de 8-8,5 Mohs. Se zgârie foarte ușor.
  • Are un indice de refracție de 2,150-2,180 și prezintă refracție dublă.
  • Cel incolor are o culoare echivalentă cu un „D” pe scara pentru diamante, dar poate fi colorat.
  • Este puțin mai dens decât diamantul, ceea ce îl face mai greu.
  • Este mai accesibil decât un diamant sau un moissanit.

Moissanit

  • Depozitele de moissanit brut au fost găsite într-un crater de meteoriți la sfârșitul secolului al XIX-lea și de atunci rămâne o piatră destul de rară.
  • Nu se găsește în natură în cantități suficient de mari nici măcar pentru a fi tăiat într-o piatră prețioasă de un carat. Din acest motiv, moissanitul folosit în bijuterii este creat, în general, într-un laborator.
  • Poate sa păcălească dispozitivele de testare electronice care masoară conductivitatea termică pentru a testa dacă o piatră este diamant.
  • Are o duritate de 9,25-9,5 Mohs. Se zgârie mai ușor decât un diamant.
  • Are un indice de refracție de 2,648-2,691 și prezintă refracție dublă.
  • Moissanitele sunt considerate a fi „incolore”, dar pot proiecta o nuanță galbenă sau gri în anumite lumini.
  • Este mai accesibil decât un diamant, dar mai scump decât cubic zirconia.

Oferta noastră de bijuterii cu diamante se găsește în magazinele Coriolan din Iași și București, precum și în magazinul nostru online.

Bucură-te de strălucirea nețărmurită a diamantelor!

6 comments

  1. coriolan Post author

    Bună, Nicoleta,

    Îți mulțumim că ne-ai citit articolul și că ne-ai semnalizat erorile. Noi le-am modificat cu informațiile pe care ni le-ai oferit. Ne cerem scuze pentru acele două fraze eronate din articol dar suntem dispuși să învățăm împreună cu clienții noștri.

    Dacă mai ai și alte sugestii, nu ezita să ne contactezi.

    Cu drag,
    Echipa Coriolan

  2. Florentina

    Dumneavoastra ce fel de diamante comercializati? In cazul in care folositi diamante sintetice, specificati acest lucru?

    1. coriolan Post author

      Bună, Florentina,

      Comercializăm diamante certificate de către furnizorii noștri autorizați. De asemenea, nu comercializăm diamante sintetice, ci cubic zirconia.

      Clienții care cumpăra bijuterii cu pietre prețioase primesc certificat care atestă calitățile acestora iar cei care cumpără bijuterii cu zirconii sunt înștiințați de acest lucru.

      Cu drag,
      Echipa Coriolan

  3. Mircea-Dragomir Andrei

    Iata un raspuns competent.
    Bravo Nicoleta!

  4. Pingback: Pietre pretioase: Bijuteriile cu safir - Blog Bijuterii Coriolan

  5. Pingback: Brățara tennis – istoria acesteia și cum să alegi brățara potrivită pentru tine – Blog Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.