Ce piatră prețioasă ți se potrivește în funcție de zodie

Pietrele prețioase sau semi-prețioase asociate cu zodiacul, reprezintă o colecție cu simbolistică pentru purtători. Această selecție este menționată chiar și Vechiul Testament, în Exodus, unde Aaron, Marele Preot și frate al lui Moise, purta o platoșă încrustată cu 12 pietre diferite, care reprezentau cele 12 triburi ale Israelului. De-a lungul timpului, astrologii au preluat detaliile din Biblie și au asociat câte o piatră prețioasă sau semi-prețioasă fiecărei luni sau zodie. Încă din vremuri timpurii, s-a considerat că fiecare piatră are o simbolistică aparte și conferă protecție și înțelepciune, totuși, de abia în secolul XV sau XVI, în zona Poloniei de astăzi, au început să apară și să fie purtate bijuterii cu piatra prețioasă asociată zodiei.

În 1912 a fost realizată o listă oficială a pietrelor prețioase asociate cu zodiacul sau luna nașterii. Lista actuală a fost influențată de mai mulți factori, printre care disponibilitatea, accesibilitatea și costurile acestora. Pietrele zodiacului oferă o modalitate interesantă de a alege bijuterii. Ele permit o explorare a universului pietrelor prețioase, mai ales că propun deseori pietre prețioase sau semi-prețioase care nu se regăsesc în mod curent în preferințele sau opțiunile clienților.

Capricorn / Ianuarie – Rhodolitul

Duritate de 6,5 – 7,5 Mohs

Rhodolitul este o piatră semi-prețioasă prezentă în istorie, fiind un talisman purtat de Creștini și Musulmani în Cruciade, pentru a le conferi protecție. Este deseori asociat cu semințele de rodie, fiind considerat un simbol etern al iubirii.

Rhodolitul are o culoare roșie-violetă vie, frumoasă și prezintă puține incluziuni. Rhodolite de calitate superioară se găsesc în Sri Lanka, Tanzania și Kenya.

Simbolism – Conferă putere celor care îl poartă și ajută în relațiile de cuplu. Rhodolitele sunt, de asemenea, asociate cu vitalitatea, iubirea și lumina, datorită coloritului lor.

Vărsător / Februarie – Ametist

Duritate de 7 Mohs

Ametistul este un cuarț cristalin în culori care variază de la liliac pal până la violet roșcat intens. Este unul dintre cele mai populare cuarțuri cristaline și a fost utilizat în multe bijuterii din secolelele al XIX-lea și al XX-lea. Ametistul rusesc este considerat mai calitativ, deoarece la lumina artificială capătă o culoare roșcată.

Ametistul extras din Munții Ural – Rusia este cel mai apreciat, însă această piatră semi-prețioasă se găsește și în Namibia sau Zambia.

Simbolism – Deoarece culoarea violet este asociată din vremuri timpurii cu regalitatea, ametistul a fost rezervat regalității. Totodată, este considerată o piatră care conferă claritate mentală și are puteri vindecătoare.

Pești / Martie – Acvamarin

Duritate de 7,5 – 8,0 Mohs

Acvamarinul face parte din familia berilului, având nuanțe de verde marin, azuriu sau albastru-închis. Unele dintre cele mai bune pietre provin din Brazilia și Mozambic, dar poate fi găsit și în Afganistan, Nigeria și Madagascar. Acvamarinul este dicroic, deci intensitatea culorii se modifică în funcție de unghiul din care este privit.

Simbolism – Denumirea acvamarinului provine din latinescul “apă de mare”, din acest motiv era considerat ca fiind protectorul navigatorilor. Uneori acvamarinele sunt asociate cu fericirea conjugală sau un intelect superior.

Berbec / Aprilie – Granat

Duritate de 6,5 – 7,5 Mohs

Deși granatul este asociat în mod obișnuit cu culoarea roșie, aceste pietre semi-prețioase pot fi găsite în aproape orice culoare și sunt alegeri populare pentru bijuterii de toate tipurile. Familia granatului este una dintre cele mai complexe din lumea bijuteriillor și constă în mai multe varietăți.

Simbolism – Unii consideră că pietrele din familia grantului are efectiv protectiv asupra purtătorului. Din acest motiv, de-a lungul vremii, granatele au fost populare în rândul războinicilor și a regalității.

Taur / Mai – Smarald

Duritate de 7,5 – 8,0 Mohs

Probabil cel mai cunoscut beril, smaraldul a fascinat mereu, fiind piatra prețioasă care a făcut celebre minele Cleopatrei. Foarte puține smaralde sunt perfect “curate”, adesea acestea prezintă incluziuni de fibre sau ace de tremolit, crăpături în interior sau o distribuție neregulată a culorii și pot părea tulburi.

Simbolism – Legenda spune că smaraldul îi va conferi purtătorului inteligență și claritate în luarea deciziilor. Totodată se consideră că smaraldul are puteri vindecătoare.

Gemeni / Iunie – Perla

Duritate de 3 – 4 Mohs

Perlele sunt singurele pietre prețioase care se găsesc în creaturi vii, atât moluște de apă sărată, cât și de apă dulce. Cu toate acestea, majoritatea perlelor comercializate în ziua astăzi sunt de cultură. Cu toate că sunt mai dificil de purtat și întreținut, perlele s-au regăsit de-a lungul istoriei în multe bijuterii importante.

Simbolism – Cele mai de calitate perle sunt cele cu o culoare uniformă, fără pete. Perlele sunt asociate cu onestitatea, puritatea și înțelepciune. Unele culturi asociază perlele cu divinul, crezând că sunt lacrimi vărsate din cer.  Tradiția chineză antică susține că perlele reprezintă înțelepciune și putere și sunt purtate de dragoni.

Rac / Iulie – Rubin

Duritate de 9 Mohs

Rubinul este corindonul roșu albăstrui-violet până la roșu-portocaliu. Culoare rubinelor poate fi neuniformă și este normal ca aceste geme să aibă mici incluziuni, de exemplu minerale, structuri de creștere, canalicule și cavități. Când acele de rutil dintr-un rubin sunt aliniate, apare efectul de asterism, sub forma unei stele cu șase raze.

Simbolism – Rubinele au fost mult timp corelate cu fizicul și puterea. Fiind preferate de războinici, rubinele sunt considerate că ar stimula forța și rezistența purtătorului.

Leu / August – Peridot

Duritate de 6,5 – 7,0 Mohs

Peridotul nu poate avea decât nuanțe de verde și este o gemă idiocromatică, adică culoarea pietrei se datorează compoziției chimice a acesteia, și nu impurităților care dau, în mod normal, culoare gemelor. Materialul este transparent, însă poate conține o gamă largă de incluziuni.

Simbolism – Peridotul protejează purtătorul în timpul nopții, datorită legăturii acestei pietre semi-prețioase cu soarele. Se crede că păstrarea pietrei aproape în timpul orelor întunecate, va respinge spiritele rele.

Fecioară / Septembrie – Safir

Duritate de 9 Mohs

Safirul este mai ușor de găsit decât rubinul, deoarece agenții cărora li se datorează culoarea acestuia sunt mai frecvent întâlniți decât cei care dau rubinului culoarea sa roșie. Ca și rubinele, safirele au impurități care le trădează originea. De exemplu, safirele din Thailanda conțin adesea picături mici de lichid, care seamănă cu niște amprente digitale.

Simbolism – Safirele sunt considerate o piatră prețioasă protectoare, ele protejând atât fizic, cât și de intenții rele și invidie. Safirele albastre sunt considerate o piatră extrem de spirituală, fiind purtată de preoți. De asemenea, safirelee sunt printre puținele pietre prețioase care pot prezenta asterism natural sub forma unei stele cu șase raze.

Balanță / Octombrie – Opal

Duritate de 5,5 – 6,5 Mohs

Culorile vibrante ale opalului sunt rezultatul difracției luminii în sferele mici și dense de siliciu din interiorul pietrei. Opalele sunt frecvent tăiate în formă de caboșon, pentru a pune în valoare jocul de culori al materialului brut.

Simbolism – Datorită aspectului lor dinamic, opalele sunt asociate cu lumina și magia. Unii consideră ca opalele ar deține proprietăți vindecătoare, în special pentru ochi.

Scorpion / Noiembrie – Citrin

Duritate de 7 Mohs

Culoare citrinului poate fi de la galben-lămâie la maro-roșcat intens și chihlimbariu. Cu cât culoarea este mai închisă, cu atât piatra este mai scumpă. Incluziunile tipice citrinului sunt cristale mici, ace, văluri delicate sau crăpături interne, care creează un efect de irizație.

Simbolism – Citrinul este de asemenea un cuarț, la fel ca și ametistul. Se consideră că are proprități vindecătoare și stimulează starea de fericire. Cel care poartă citrin va avea parte de alinare, indiferent de tipul de durere resimțit.

Săgetător / Decembrie – Tanzanit

Duritate de 6,5 – 7,0 Mohs

Tanzanitul face parte din familia zoizitului, fiind considerată, alături de safir, cea mai frumoasă piatră albastră existentă. Culoarea tanzanitului poate fi de la albastru intens ca safirul, la albastru-violet și la nuanțe calde liliachii și de lavandă. Această piatră semi-prețioasă se găsește într-o singură regiune a Tanzaniei, lângă Arusha.

Simbolism – Tanzanitul este considerată o piatră încărcată energetic, care poate ajuta la meditație și vindecare fizică și emoțională. Totodată se consideră a fi o piatră care conferă putere celui care o poartă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.