Ești atras de culoarea misterioasă a safirelor și îți dorești să afli care sunt misterele acestei pietre? Află detalii despre bijuteriile cu safir din noul nostru articol!
Ce este piatra de safir?
Se pare că denumirea de „safir” are diferite semnificații: latinescul „sapphires” înseamnă „cel mai frumos”, în timp ce grecescul „sappheiros” înseamnă „piatră albastră”. Perșii antici credeau că reflexiile safirului imitau cerul raiului.
Rocile unde se găsesc safire se numesc Pegmatite. Safirul are duritatea 9 pe scara Mohs, chiar după diamant. Este o piatră dură însă, dacă nu este manipulată corect, există posibilitatea de a se ciobi. Datorită durității sale, safirul nu este folosit doar pentru crearea bijuteriilor, ci și în aplicații industriale (instrumente științifice, cadrane pentru ceasuri, geamuri de înaltă rezistență).
Țările din care se extrag safire sunt: Sri Lanka, India (Kashmir – de aici se extrag safirele albastre de cea mai bună calitate), Birmania, Thailanda, Vietnam, Madagascar, Tanzania, Australia, Statele Unite.
Care este legenda safirelor?
Încă din cele mai vechi timpuri, safirul și-a câștigat popularitatea deoarece era ales de regi pentru a fi montat în bijuteriile lor. Se știe din Vechiul Testament că regele Solomon și Avraam purtau talismane cu pietre de safir. De asemenea, se spune că Legea dată de Moise pe Muntele Sinai a fost gravată în tăblițe din safir.
Grecii preferau safirele pentru a le aduce înțelepciune, iar budiștii pentru devoțiune și iluminare spirituală. De aici, se consideră că safirul este piatra înțelepciunii, o piatră regală a învățării, a cautării adevarului spiritual. Hindușii aduc ofrande la temple sub formă de safire deoarece consideră că astfel pot alinia favorabil astrele.
Safirul este o piatră prețioasă asociată cu regalitatea. Totodată se consideră că safirul este recomandat pentru a atrage abundență, binecuvântări și daruri. De-a lungul timpului a fost folosit pentru a proteja împotriva energiilor negative, pentru a calma mintea, pentru a întări intuiția și pentru claritate spirituală.
Cei 4C ai safirului
- CULOAREA: Safirul face parte din familia corindonului și este piatra pe care o vei întâlni sub forma multor nuanțe de culori: albastru, roz, galben, violet, portocaliu, verde, incolor (este cel mai rar). Totuși, cea mai apreciată și cea mai dorită piatră este safirul albastru. Un corindon roșu este numit rubin.
Pigmentul albastru este dat de conținutul mare de ioni de fier și de titan al corindonului. Nuanța de violet este dată de ionii de vanadiu, în timp ce rozul provine de la ionii de crom iar, dacă piatra are conținut scăzut de fier, va avea culoarea galbenă sau verde.
- CARATAJUL: La fel ca și în cazul diamantelor, greutatea safirului se măsoară în carate. Cu cât caratajul este mai mare, cu atât crește și prețul pe carat. Astfel poți alege, în funcție de bugetul tău: un safir mai mic, dar cu o culoare mai intensă, ori un safir mai mare dacă claritatea și culoarea nu sunt importante pentru tine. Desigur, poți alege un safir cu un carataj mare, ce are culoarea și claritatea foarte bune, dacă bugetul îți permite. Depinde doar de preferințele tale!
- CLARITATEA: Cele mai valoroase safire sunt cele ce nu au incluziuni. Astfel, pietrele cu un număr redus de incluziuni vor avea prețuri mai mari. Incluziunile sunt elementele ce reduc luciul si strălucirea safirului și diminuează valoarea pietrei.
- TĂIETURA ȘI FORMA: Atunci când alegi un safir, trebuie să iei în considerare forma și tăietura acestuia. Tăietura este special aleasă pentru fiecare piatra, astfel încât să pună în valoare culoarea safirului. Vei observa că safirele cu un carataj mai mic sunt tăiate, în general, sub forma rotundă, ovală sau lacrimă, iar cele cu un carataj mai mare – inimă, princess sau marquise.
Safirul este deseori asociat cu sentimentele de iubire și, din acest motiv se regăsește frecvent în inele de logodnă. Unul dintre cele mai cunoscute inele de logodnă cu safir i-a aparținut regretatei Prințese Diana. Acest inel cu safir albastru este acum purtat de Catherine, ducesa de Cambridge, soția fiului cel mare al Prințesei Diana, Prințul William.
Descoperă selecția de bijuterii Coriolan cu safire. Care este preferata ta?
Pingback: Pietre pretioase: Bijuteriile cu rubin - Blog Bijuterii Coriolan