Scara de duritate a lui Moh – o trecere in revista

Ati inceput cautarea inelului de logodna si va simtiti deja coplesit de toata terminologia specifica bijuteriilor? Am fi surprinsi sa nu fie asa. Este o lume cu totul noua si, de obicei, noutatea poate fi si inspaimantatoare. Poate ca, in timpul cautarilor dumneavoastra ati citit sau ati auzit un bijutier utilizand termenul de „scara de duritate Moh”. Poate chiar ati dat din cap in semn ca stiti exact despre ce se vorbeste. Evident, cu totii o facem uneori.

Daca vi s-au intamplat toate astea, v-am pregatit mai jos, pe scurt, scara de duritate a lui Moh, astfel incat sa puteti lua o decizie asupra pietrelor pe care le alegeti pentru inelul de logodna, in calitate de cumparator bine educat si informat. Pe intelesul dumneavoastra si nu tehnic.

Ce trebuie sa stiti despre scara de duritate a lui Moh?

Practic, la inceputul anilor 1800, un mineralog austriac pe nume Friedrich Moh, a conceput o scara cu duritatile individuale a 10 minerale naturale. De aici vine si numele de „scara de duritate a lui Moh”. Ideea este ca fiecare mineral cu o anumita duritate poate zgâria orice alt mineral cu aceeasi duritate sau mai moale.

Pe scara lui Moh, 1 inseamna cel mai putin dur mineral si 10 este cel mai dur mineral:

10 – Diamant

9 – Corindon – safir si rubin

8 – Topaz, Smarald, Acvamarin

7 – Cuartz – ametist, citrin si agat

6 – Ortoza

5 – Apatit

4 – Flurospar

3 – Calcit

2 – Gips

1 – Talc

Scara de duritate a lui Moh este cel mai frecvent utilizat sistem pentru evaluarea duritatii pietrelor pretioase. Orice piatra cu un rating egal cu 7 sau mai mare decat acesta reprezinta cele mai frecvente pietre pretioase utilizate astazi in montarea bijuteriilor.

Diamantele sunt cele mai grele minerale de pe pamant, cu de pana la 4-5 ori mai grele decat corindonul (adica familia safirelor si rubinelor). Este de inteles ca acesta este si motivul pentru care diamantele sunt atat de dorite pentru inelele de logodna. Vor rezista testului timpului, la nesfarsit!

Asadar, domnilor amintiti-va ca alegerea inelului de logodna trebuie sa fie o poveste frumoasa. Nu va lasati coplesiti de detalii si, poate cel mai important, nu va temeti sa intrebati!

Pe noi ne puteti gasi permanent pe Facebook sau la suport@coriolan.com. Pentru mai multe detalii ne puteti vizita oricand si in magazinele Coriolan din Bucuresti si Iasi.

3 comments

  1. Pingback: Cum se curata un inel de logodna cu diamant? – Blog Bijuterii Coriolan

  2. Pingback: Ce trebuie sa stii despre piatra lunii? – Blog Bijuterii Coriolan

  3. Pingback: Ghici care este piatra lunii noiembrie – Blog Bijuterii Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.