Peridotul – piatra natală a zodiei Leu

Peridotul este una dintre puținele pietre prețioase care se găsește doar pe nuanțe de verde – de la verde-gălbui pal, la verde-oliv sau verde măr-intens. Culoarea pietrei se datorează compoziției chimice a acesteia (fierul), și nu impurităților care dau, în mod normal, culoarea gemelor.

Materialul este transparent, însă poate conține o gamă largă de incluziuni: cele mai obișnuite sunt sub formă de “frunză de nufăr” sau “amprentă”. Se găsesc, de asemenea, foițe galbene-maronii de biotit, cristale mici de pirop și de spinel, mici incluziuni negre și “mătase”.

Peridotul nu are o strălucire foarte puternică (indice de refracție 1,64 – 1,69), iar luciul său poate fi de la sticlos la gras. Una dintre cele mai uimitoare caracteristici ale peridotului este că prezintă o refracție dublă foarte puternică. Astfel, lumina trece prin piatră și se împarte în două, conferind acesteia un “foc” puternic.

Colier Coriolan cu peridot lacrimă și diamante

Peridotul este o gemă cu duritate peste medie, de 6,5 – 7,0 pe scara Mohs. Aceasta înseamnă că peridotul este destul de dur pentru a fi folosit în bijuterii, însă este necesară atenție la purtare, pentru a nu-l zgâria. De asemenea, poate fi sensibil la presiune și temperaturi extreme, așadar este recomandat să fie evitată curățarea cu ultrasunete a bijuteriilor care conțin peridot.

Unde se găsește peridotul

Peridotul se găsește în mantaua superioară a Pământului, în depozitele de lavă sau în locurile în care s-au prăbușit meteoriți. Apare peste tot în lume, inclusiv SUA, Tanzania, Africa de Sud, Australia, China, Kenya, Pakistan, Myanmar și Norvegia. În 2006, când sonda spațială exploratoare a NASA, Stardust, s-a întors pe pământ cu mostre de minerale colectate de pe comete, peridotul și-a câștigat reputația de piatră “extraterestră”. Mineralele găsite erau aceleași ca cele pe care le conține piatra de peridot.

Piatra de peridot este adesea clasificată după originea sa:

  1. Peridotul Changbai este de origine chineză, extras din regiunea montană Changbai din nord-estul Chinei. Peridotul Changbai este una dintre cele mai fine variante ale pietrei, având tonuri frumoase de verde intens și fiind lipsit de incluziuni.
  2. Peridotul pakistanez este exploatat în Cașmir, o zonă care se află la mare altitudine, cu o climă extremă. Culoarea acestuia este verde-măr sau lime cu nuanțe aurii.
  3. Peridotul Hunan se găsește în China, dar într-o provincie din sud-est. Este mult mai clar și transparent în comparație cu peridotul Changbai, însă are o nuanță de galben-verzui.

Care este simbolistica peridotului

De-a lungul miilor de ani, peridotul a fost folosit în fabricarea de bijuterii, având o sumedenie de semnificații. Este piatra natală a zodiei Leu și este cadoul tradițional pentru aniversarea a 16 ani de căsătorie. Peridotul reprezintă gândirea clară și simbolizează lumina.

Această piatră este adesea asociată cu sănătatea și relaxarea. A fost dăruită de-a lungul timpului ca un semn de compasiune și bunăvoință, simbolizând pacea într-o relație. De asemenea, se spune că oferirea unei bijuterii cu peridot unui partener echilibrează emoțiile între cele două persoane.

Aproape toate relatările despre proprietățile vindecătoare ale peridotului menționează că acesta te-ar ajuta să ai un somn bun și liniștitor. În același timp, peridotul protejează împotriva răului și poate fi de folos în dragoste (atât față de ceilalți, cât și față de tine însuți).

Care este istoria peridotului

Peridotul este în prezent foarte iubit în lumea modei, regăsindu-se în bijuteriile purtate de Ducesa de Cambridge, Helen Mirren, Jennifer Lopez și Anna Wintour. În plus, peridotul are o strânsă legătură cu feminismul, deoarece sufragetele l-au folosit în ținutele lor ca simbol al schimbării și speranței.

Cercei cu peridot și acvamarin purtați de Ducesa de Cambridge. Sursă Getty Images

În Koln, Germania, se află impresionanta Catedrală Sf. Petru și Maria. Cea mai faimoasă piesă de artă din interiorul său este Altarul celor Trei Regi, împodobit cu aur și peste 1000 de pietre prețioase. Timp de câteva secole s-a crezut că pietrele verzi care împodobesc altarul erau smaralde. De fapt, acestea sunt pietre de peridot impresionante, de aproximativ 200 de carate.

De mai bine de două milenii, peridotul a fost asociat cu lumina. Se crede că egiptenii au fost primii oameni care au extras această piatră verde-aurie de pe insula vulcanică Topazios din Marea Roșie. Potrivit legendei, insula era infestată cu șerpi periculoși, dar egiptenii i-au alungat în mare pentru a extrage comoara ascunsă. Vechii egipteni au numit peridotul “bijuteria soarelui”, crezând că a căzut din cer.

Am pregătit pentru tine o selecție de bijuterii cu peridot. Care este preferata ta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.