Ghidul Coriolan despre diamante

Frumusețea și strălucirea diamantelor sunt acele caracteristici ale acestei pietre prețioase, care ne-au cucerit de-a lungul timpului. Îndemânaticii maeștri care prelucrează diamante sunt adevărați Făurari de Fericire, iar diamantele pe care le folosim la Coriolan sunt montate de specialiști țintuitori cu ajutorul utilajelor specializate, chiar în unitatea noastră de producție din Iași, România și provin din surse etice. Furnizorii noștri de diamante provin din țări membre KPCS (Kimberley Process Certification Scheme).

Diamantele pot juca rolul principal în anumite modele de bijuterii, cum ar fi verighetele Coriolan din colecția Ameno sau inele de logodnă Coriolan. Totodată, diamantele pot fi acel detaliu care evidențiază delicatețea unei bijuterii, ca de exemplu colierele Sclipiri de Diamant sau Cuvinte de Aur.

Și totuși, ce face un diamant unic? Cum îi poți determina raritatea și ce înseamnă cele 4 proprietăți ale sale?

Am adunat în acest ghid toate informațiile, pentru a veni în ajutorul tău și pentru a-ți răspunde la întrebările pe care probabil le ai despre diamantele folosite la Coriolan. Dacă totuși nu am reușit să îți oferim răspunsuri complete, ne poți scrie oricând pe Suport Clienți.

O scurtă demonstrație

În filmulețul de mai sus poți vedea cum Făurarii de Fericire montează un mic diamant într-o verighetă Coriolan. Este un proces migălos, însă specialiștii noștri știu cum să se asigure că diamantul este fixat corespunzător.

Toate diamantele sunt pietre prețioase unice și rare, având nevoie de miliarde de ani pentru ca natura să le creeze. Drumul parcurs de un diamant din mină până la bijuteria ta este lung și anevoios, însă tu poți evalua calitatea diamantului după cele 4 caracteristici alea acestuia:

Aceste atribuie, cunoscute colectiv și drept cei 4C ai unui diamant, te ajută să identifici calitatea diamantului și împreună determină raritatea unui diamant și reprezintă standardul universal pentru a descrie această piatră prețioasă.

Tăietura

Atunci când auzi pentru prima dată termenul „tăietură”, cu siguranță te va duce cu gândul la diversele forme pe care le poate avea o piatră prețioasă. Ei bine, în această situație, termenul „tăietură” are o cu totul altă semnificație și anume se referă la cât de bine a fost polizat din materia primă. Așadar, tăietura diamantului nu semnifică forma acestuia din punct de vedere tehnic, ci se referă la simetria, proporțiile și lustruirea unui diamant. Proporțiile tăiate afectează capacitatea unui diamant de a reflecta lumina și de a oferi strălucire. Pe scara GIA, tăietura este evaluate astfel: excelentă, foarte bună, bună, satisfăcătoare și slabă.

Fiecare coloană conține diamante cu tăietura specificată la baza coloanei. Sursă.

De exemplu, dacă un diamant este tăiat prea adânc sau prea puțin adânc, lumina va scăpa prin părțile laterale sau de jos ale pietrei. Fațetele sau suprafețele plane din diamant, determină modul în care lumina reacționează cu piatra. Un diamant bine tăiat va reflecta lumina înapoi către oricine se uită la el, devenind centrul atenției pentru o bijuterie.

Claritatea

Claritatea unui diamant măsoară lipsa de imperfecțiuni a acestuia. Această caracteristică este în strânsă legătură cu modul de formare a diamantului. Dacă în procesul de formare a diamantului sunt prezente alte substanțe chimice, atunci în piatră vor exista mici urme, numite „incluziuni” (interne) sau pete (pe suprafața pietrei). Incluziunile apar în momentul formării geologice, iar petele apar în procesul de fabricație. Unele imperfecțiuni sunt vizibile cu ochiul liber, altele nu. Diamantele fără imperfecțiuni sunt foarte rare și, prin urmare, sunt mai valoroase.

Scara de claritate are următoarele trepte:

  • Flawless (FL). Diamantele sunt fără incluziuni și fără pete vizibile pentru un gemolog calificat folosind o mărire de 10 ori.
  • Internally flawless (IF). Diamantele sunt fără incluziuni, iar petele sunt vizibile doar pentru un evaluator calificat folosind o mărire de 10 ori.
  • Very very slightly included (VVS1, VVS2). Diamantele au incluziuni minuscule care variază de la extrem de dificil la foarte greu de văzut pentru un evaluator calificat folosind o mărire de 10 ori.
  • Very slightly included (VS1, VS2). Diamantele au incluziuni minore care variază de la dificil la oarecum ușor de văzut pentru un evaluator calificat folosind o mărire de 10 ori.
  • Slightly included (SI1, SI2). Diamantele au incluziuni vizibile, care variază de la ușor la foarte ușor de văzut pentru un gemolog calificat folosind o mărire de 10 ori.
  • Included (I1, I2, I3). Diamantele au incluziuni evidente care sunt vizibile pentru un evaluator calificat folosind o mărire de 10 ori și pot afecta transparența și strălucirea.
Exemple de diamante pe scara de claritate FL-I3, de la stânga la dreapta. Sursă.

Diamantele Coriolan: Diamantele standard sub 0,12 ct folosite la Coriolan fac parte din categoria SI, iar cele peste 0,12 ct din categoria VS. Acest lucru înseamnă că au incluziuni sau ușoare imperfecțiuni, dar care sunt vizibile doar de un gemolog calificat atunci când piatra este mărită de 10 ori. Se pot folosi și diamante de o calitate superioară dacă soliciți acest lucru.

Culoarea

Culoarea diamantului măsoară, de fapt, absența acesteia din piatra prețioasă. La fel cum o apă pură este incoloră, un diamant format fără contaminare chimică sau defecte structurale este, de asemenea, incolor. Totuși, majoritatea diamantelor au impurități, care le conferă nuanțe de intensitate diferită.

Scara GIA de clasificare a diamantelor albe este de la D la Z:

  • D-F sunt incolore („colourless”);
  • G-H sunt aproape incolore („near colourless”);
  • I-J au o nuanță foarte ușoară („very faint colour”);
  • K-M au o nuanță ușoară („faint colour”);
  • N-R au o nuanță foarte deschisă („very light colour”);
  • S-Z au o nuanță deschisă („light colour”).

Desigur, este dificil să clasifici un diamant cu ochiul liber, de aceea deseori este necesară clasificarea prin compararea pietrelor. De exemplu, diferențele dintre două clase adiacente, cum ar fi G și H, sunt greu de observat. În imaginea de mai jos sunt prezentat două seturi de diamante identice. În dreapta cele nouă diamante sunt aranjate cu fața în jos, în ordine, un funcție de gradul de culoare. În stâng diamantele diamantele sunt aranjate într-o ordine aleatorie.

Poți identifica ordinea corectă a diamantelor doar analizând cu ochiul liber fotografia din stânga?

În stânga, diamantele sunt aranjate într-o ordine aleatoare. Poți identifica ordinea corectă de notare? Vezi răspunsul mai jos. Sursă.

Diferența de culoare nu este vizibilă cu ochiul liber pentru diamantele mici, de aceea diamantele evaluate G-H, au un cost mai accesibil, fiind compromisul perfect pentru culoare și cost.  Diamantele G-H sunt aproape incolore, potrivite a fi montate și în aur alb sau platină, două metale care pot trăda nuanța unui diamant.

Diamantele Coriolan: Diamantele standard folosite la Coriolan fac parte din grupele F-G, dar se pot folosi diamante de o calitate superioară dacă soliciți acest lucru.

Răspuns: În fotografia din stânga, pe primul rând sunt culorile G, L, E, pe al doilea rând F, J, D, iar pe ultimul rând H, K, I.

Caratajul

Caratul (ct) este unitatea de măsură pentru greutatea unui diamant, a unei pietre (semi-)prețioase sau a unei perle. Un carat este echivalent cu 200 de miligrame – sau 0,20 grame – și cu cât un diamant este mai greu, cu atât este mai scump. Diamantele mari sunt mai rare decât cele mai mici, iar pe măsură ce greutatea în carate crește, și valoarea diamantului crește. Cu toate acestea, creșterea valorii nu este proporțională cu creșterea dimensiunii. Aceasta înseamnă că un diamant mai mic, cu o claritate mai mare și o culoare mai bună, poate fi mai valoros decât un diamant mai mare, cu o claritatea mai mică și culoare mai slab evaluată. Caratajul unui diamant nu trebuie confundat cu puritatea aurului, măsurată în karate (K), care uneori se scrie tot „carate”.

Brățară tennis Coriolan cu diamante
Colier Coriolan cu diamante
Inel Coriolan din aur alb cu diamant

Cum ți se par aceste bijuterii cu diamante? Ce preferi între o brățară tennis cu diamante, un colier de ocazie sau un inel de logodnă cu un diamant magnific de 0,62 ct?

Diamante rotunde de la 0.03 ct la 8 ct și dimensiunea lor aproximativă în mm. Dimensiunea precisă depinde de proporțiile, tăietura și forma pietrei. Dimensiunea imaginii poate varia în funcție de dimensiunea device-ului pe care este afișată.

Într-un final, doar opțiunile tale pentru caracteristicile diamantului vor determina raritatea și valoarea acestuia. Și adu-ți aminte că „frumusețea este în ochii privitorului”. Așadar, un diamant poate fi cu adevărat perfect dacă tu crezi că este potrivit pentru tine.

Descoperă întreaga ofertă de bijuterii, verighete și inele de logodnă cu diamant în magazinele Coriolan din Iași și București și online.

Vezi ghidul nostru pe Instagram!

3 comments

  1. Pingback: 10 curiozități despre diamante – Blog Coriolan

  2. Pingback: Top 15 cele mai populare inele de logodnă Coriolan – Blog Coriolan

  3. Pingback: Anatomia inelului de logodnă – Blog Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.