Dacă ești Vărsător, atunci piatra ta natală este ametistul, o varietate violetă de cuarț. Ametistul a fost, și încă este, una dintre cele mai populare cuarțuri cristaline. Numele “ametist” derivă din grecescul amethystos, care înseamnă “remediu împotriva beției”. Datorită culorii sale asemănătoare vinului, mitologia greacă timpurie a asociat piatra semiprețioasă cu Bacchus, zeul vinului. De asemenea, se credea că ametistul îl menține pe purtător cu capul limpede și cu inteligență rapidă în lupte și în afaceri. Europenii renascentiști au crezut că îi potolește pe iubitorii năpădiți de pasiune.
Oamenii au folosit ametistul pentru bijuterii și obiecte decorative de mii de ani. În cartea Exodul din Vechiul Testament, ametistul este una dintre pietrele din pieptarul lui Aaron. Piatra semiprețioasă apare și ca una dintre pietrele de temelie ale Orașulul Ceresc din cartea Apocalipsei din Noul Testament.
În Evul Mediu regalitatea purta cu mândrie ametiste, deoarece culoarea violet era asociată cu regalitatea. Ametistul se regăsește în colecțiile de bijuterii ale familiilor regale din Europa și Asia. Ecaterina cea Mare (împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei, 1729 – 1796) avea o înclinație pentru ametiste și, din acest motiv, deținea o colecție impresionantă de coliere și cercei din ametist.
Sursele de extracție ale ametistului
Rusia a fost sursa majoră de ametist până în secolul al XIX-lea, când au fost găsite zăcăminte mari în Brazilia. Astăzi cele mai importante surse de ametist sunt în Africa și în America de Sud. Brazilia este încă un furnizor important, în special statul său cel mai sudic, Rio Grande do Sul, deși ametistul brut extras acolo tinde să aibă o culoare mai deschisă decât ametistul găsit în alte țări. Mina Anahi din Bolivia este o altă sursă importantă de ametist. Aceasta este de asemenea renumită deoarece este sursa neobișnuitelor cristale bicolore de ametist-citrin, numite ametrină.
În Africa, mina Kariba din Zambia este unul dintre cei mai mari producători de ametist din lume. Ametistul extras acolo tinde să fie de o calitate superbă, cu nuanțe bogate.
Îngrijirea bijuteriilor cu ametist
Ametistul are o duritate de 7 pe scara de duritate Mohs. Acest lucru înseamnă că este potrivit pentru purtare zilnică în inele sau alte bijuterii, dar în timp poate prezenta uzură. Deoarece are o duritate mai scăzută decât alte pietre prețioase, cum ar fi rubinele, safirele și diamantele, este recomandat să se evite contactul cu aceste pietre mai dure.
Tratamentul termic este cea mai comună tehnică de îmbunătățire a culorii ametistului natural. Tratamentul termic nu poate face ametistul pal mai închis, însă poate deschide culoarea ametistului foarte închis și îl poate face mai atractiv. De asemenea, prin tratarea termică a ametistului pot fi eliminate incluziunile maronii nedorite.
Ametistul poate conține diverse incluziuni, mai ales canalicule paralele umplute cu lichid, care privite cu lupa arată ca niște dungi de zebră în zigzag. Ametistul este, de asemenea, puțin dicroic, ceea ce înseamnă că, dacă este privit din unghiuri diferite, are fie o nuanță ușor albastruie, fie una roșiatică.
Bijuteriile cu ametist pot fi curățate cu ultrasunete, dar este de evitat curățarea cu abur.
Piatra natală a zodiei Vărsător
Dacă ești zodia Vărsător, atunci purtarea unui ametist poate fi un simbol al împuternicirii personale și al forței interioare. Cei născuți sub semnul Vărsătorului sunt cunoscuți pentru firea analitică și poate, uneori, prea reci, de aceea ametistul poate fi un talisman grozav atunci când vine vorba de a oferi echilibru și de a îmbunătăți comunicarea.
Ametistul are de asemenea legături puternice cu dragostea și luna februarie. Potrivit legendei, Sfântul Valentin purta un inel de ametist sculptat cu simbolul Cupidon.
Alte persoane consideră că purtarea acestei bijuterii sporește forța și ajută la claritate. În credințele yoghine ametistul este asociat cu puternica chakră a coroanei, situată în partea de sus a capului.
Alege bijuteria ta preferată cu ametist din oferta noastră online sau descoperă bijuteriile făurite cu măiestrie în magazinele Coriolan din Iași sau București.