Istoria si simbolistica inelului de logodna

Te-ai intrebat vreodata cine a inventat inelul de logodna si de ce se poarta, in general, inelul de logodna pe inelarul de la mana stanga? Noi am facut cercetari si am descoperit cateva informatii interesante despre istoria si simbolistica inelului de logodna. 

Inelul de logodna este acea bijuterie plina de semnificatie pe care orice femeie isi doreste sa o primeasca alaturi de intrebarea “Vrei sa fii sotia mea?” (sub diferite forme). Inelul de logodna poate fi purtat toata viata impreuna cu verigheta, ori se poate purta pana in momentul oficierii casatoriei, pe inelarul mainii stangi.

Se poate spune ca oferirea inelului de logodna este o traditie dar te-ai gandit vreodata de unde a inceput? Cine a inventat inelul si care era scopul acestuia in trecut? Hai sa aflam impreuna cateva informatii despre simbolistica inelului de logodna.

 

Egiptul Antic si inelul ca simbol al puterii

Primele inele au fost folosite in Egiptul Antic si acestea erau privite ca simboluri ale puterii. Bineinteles, nu aveau acelasi design precum inelele de astazi, ci aveau sigilii ce erau folosite de faraoni si persoane cu autoritate. Autoritatea regala putea fi transferata unei alte persoane prin oferirea inelului cu sigiliu ce-i conferea puterea de a emite ordine. De asemenea, inelele cu sigilii erau detinute si de persoanele care aveau dreptul sa emita ordine si legi.

Totusi, transformarea inelului cu sigiliu intr-o podoaba s-a produs tot in Egipt: s-a descoperit faptul ca egiptencele bogate purtau inele din aur pe toate degetele. Inele puteau sa poarte si egiptencele mai putin bogate dar acestea erau faurite din materiale mai ieftine decat aurul: argint, bronz, sticla sau lut, acoperit cu o glazura silicoasa colorata in albastru sau verde.

[foogallery id=”6847″]

Sursa 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Antichitatea, inelul si simbolul clasei sociale

In aceasta perioada, inelul devine un simbol al clasei sociale. Persoanele ce detineau averi purtau inele cu pietre pretioase, podoabe din aur ce aratau avutia considerabila. Pe de alta parte, sclavii aveau voie sa poate doar inele din fier, acestea simbolizand faptul ca sunt liberi.

Simbolistica inelului in perioada Republicii Romane

Romanii sunt cei ce au dezvoltat aceasta arta si au oferit alte semnificatii purtarii inelelor. Cetatenii romani aveau dreptul sa poarte inele din fier iar sclavilor le era interzis sa poarte orice fel de inel. Apoi, s-au realizat inele din aur dar acestea puteau fi purtate doar de catre ambasadori, senatori, consuli si seful oficial al statului.

De-a lungul timpului, diferiti imparati romani au emis si legi ce stabileau cine poate sa poarte inele si ce tipuri de inele puteau fi purtate. Astfel, cei ce avea proprietati au fost primii ce aveam dreptul sa poarte inele. Apoi, acest drept s-a extins asupra soldatilor si a unor cetateni liberi. Sclavii purtau in continuare doar inele din fier.

Inelul de logodna inventat de romani

Romanii sunt cei ce au inventat inelul de logodna ce avea aproximativ aceeasi semnificatie cu cea de astazi. Plecand de la inelele purtate de persoane pentru a le lega de clasa lor sociala s-au gandit ca un inel ar putea lega si partenerii de casatorie. Pentru ei, ceremonia de logodna era mai importanta decat casatoria deoarece logodnicul dadea un inel simplu de fier familiei miresei ca simbol al angajamentului si al capacitatii sale financiare. Casatoria era doar o simpla implinire a promisiunii logodnei.

[foogallery id=”6858″]

Sursa 1 2 3 4 5

Inelele si crestinismul

Simbolistica inelului de logodna este mentionata si in perioada crestinismului. Primele mentiuni ale purtarii inelelor s-au facut in Biblie, cand erau aduse in discutie tot inelele de logodna cu sigiliu, fiind simbol al demnitatii si al autoritatii. Obiceiul purtarii inelului de logodna a fost preluat de crestini de la romani. La ceremonia de logodna mirele trebuia sa ofere o suma de bani sau un obiect de valoare miresei si acest obiect a devenit, peste timp, inelul de logodna.

Scopul inelului de logodna era unul practic si protectiv. Practic pentru ca femeia folosea inelul cu sigiliu pentru a sigila acele lucruri pe care sotul i le dadea ca sa le pastreze in casa. Daca un rob fugea cu ceva din casa, sigiliul il putea da de gol iar proprietarul putea sa recupereze lucrul pierdut.

Superstitia „vena amoris”

Probabil ca cea mai cunoscuta explicatie a faptului ca inelul de logodna si verigheta se pastreaza pe inelarul mainii stangi este „vena amoris”. Se credea sau inca se mai crede ca doar acest deget este strabatut de o artera care duce direct la inima si simbolizeaza dragostea pura a celor doi parteneri. Pe baza acestei superstitii s-a creat obiceiul la nivel global ca aceste simboluri ale dragostei sa fie purtate pe acest deget.

Ce alte curiozitati mai cunosti despre inelul de logodna?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.