Tratamentul termic aplicat verighetelor Coriolan

Iti este cunoscut termenul de tratament termic? Parca ai auzit cate ceva despre el dar nu stii exact care sunt avantajele acestuia si de ce ar trebui sa il alegi pentru verighetele tale? In acest articol vom discuta, pe larg, despre un serviciu pe care Coriolan il pune la dispozitia clientilor sai.

Intr-un articol anterior, am discutat despre aurul de 14K si cel de 18K. Ai aflat care este diferenta dintre cele doua si la ce sa fii atent atunci cand iti alegi bijuterii. Asa cum stii deja, aurul folosit pentru crearea bijuteriilor trebuie sa fie dur si rezistent la zgarieturi. Din acest motiv, astazi vom discuta despre aliajele master si tratamentul termic aplicat produselor Coriolan.

Aliajele master folosite pentru aurul de 14K si 18K

Aliajele master sunt acele substante ce se combina cu aurul fin de 24K pentru a rezulta aurul de 22K, 18K, 14K, 9K. Aliajele pe care firma Coriolan le foloseste nu sunt produse intern; ele sunt importate din Italia de la cei mai de seama producatori in domeniu metalurgic cu metale pretioase. Aceste aliaje trebuie sa respecte, in primul rand, legislatia europeana in vigoare. In cazul aurului alb, exista 3 tipuri de aliaje:

  • Aliajele cu Nickel – se folosesc cu precadere in afara Uniunii Europene deoarece nu se incadreaza in normele acesteia. Bijuteriile cu nickel au o culoare alba foarte buna, sunt dure si rezistente la zgarieturi chiar daca sunt mai greu de prelucrat.
  • Aliajele Nickel Safe – cantitatea de nickel din aliaj respecta legislatia Uniunii Europene (fiind vorba despre o cantitate mai mica) iar bijuteriile „nickel safe” au o culoare alb galbui. Piesele produse astfel necesita placare cu Rodiu.
  • Aliajele cu Paladiu – acestea contin un minim de 25% Paladiu in aliaj si cu ele se creaza bijuterii ce au un alb potrivit. Un minus al acestor aliaje este ca nu raspund la tratamentul termic si sunt mai moi (se zgarie mai usor).

💡 ATENTIE: Se poate intampla ca unele bijuterii importate din afara Uniunii Europene sa fie fabricate din aliaje cu cantitate mare de nickel. Producatorii importanti din Romania – si nu este vorba doar despre firma Coriolan – respecta normele europene in vigoare (pentru a putea desfasura un comert liber in interiorul Uniunii).

La sfarsitul anului 2017 am avut ultima schimbare de linie de aliaje care au, intr-adevar, o duritate mai mare in urma tratamentului termic (mult peste cele anterioare folosite). De asemenea, produsele realizate cu aceste aliaje au si o stralucire mult mai buna.

Ce este tratamentul termic si la ce foloseste?

Firma Coriolan este interesata, in mod constant, de feedback-ul clientilor ei si de dezvoltarea produselor si serviciilor pe baza acestuia. Din acest motiv am decis sa investim resurse in cercetare si sa obtinem cele mai bune produse, menite sa se ridice la nivelul asteptarilor clientilor nostri.

De-a lungul timpului, am decis sa realizam studii de cercetare cu firmele producatoare de aliaje. S-au facut peste 2000 de masuratori de duritate doar pentru Coriolan, din dorinta ca bijutierii sa lucreze doar cu aliaje care raspund la tratamentul mecanic si termic. Astfel, la finalul procesului de productie, piesele prelucrate de noi ajung sa aiba maximum de duritate posibil (pentru fiecare tip de produs).

Ce am aflat pe baza studiilor efectuate?

  • Verighetele care sunt realizate dintr-o singura culoare (de exemplu, modelul V1) au sansa sa ajunga la un punct de duritate maximal. In ordine descrescatoare duritatea maxima obtinuta cu tratament mecanic (laminare) si termic este:
  • Verighetele realizate in combinatii de 2 culori (de exemplu, modelul V137) sunt lipite prin fuziune. Acest procedeu le scade sansele de a obtine un maxim de duritate, chiar si cu aplicarea tratamentului termic.
  • Pentru verighetele realizate in combinatii de 3 culori (de exemplu, modelul V248) sunt sansele cele mai mici de a obtine o duritate ridicata. In acest caz, verighetele cu o marime mare pot profita mai mult de tratamentul mecanic (este o suprafata mai mare de laminare).
Exemplificare duritate verighete in functie de culorile benzilor din aur.

🔶 DE STIUT: Chiar si verighetele din Titan se zgarie usor! Noi am primit solicitari de refinisare din partea mai multor clienti care au ales acest tip de material. Ei au mentionat faptul ca au ales verighete din titan special pentru rezistenta la zgarieturi.

Asadar, atunci cand iti alegi verigheta si doresti sa fie rezistenta, trebuie sa stii ca sunt importante mai multe aspecte: a) modelul ales; b) marimile comandate (cu cat sunt mai mari si intr-o singura culoare, cu atat duritatea este mai mare) si, nu in ultimul rand, este si c) rutina zilnica a fiecaruia dintre noi.

💡 ATENTIE: Contactul bijuteriilor cu alte metale (alte bijuterii, manere, scule sau alte piese metalice) – creste riscul de zgariere. Este clar ca un produs purtat nu poate sa arate ca unul nou, chiar si dupa o curatare, polisare, placare cu rodiu. Totusi, intelegem si atasamentul fata de propriul inel sau propria verigheta, pe care fiecare dintre noi doreste sa le poarte mereu.

Se spune ca bijuteria imprumuta din caracterul celui care o poarta…

Speram ca aceste informatii te vor ajuta atunci cand iti vei alege verigheta. Daca ai nelamuriri sau orice fel de intrebari despre produsele si serviciile noastre, ori daca ai nevoie de ajutor pentru alegerea verighetelor, nu ezita sa ne contactezi. Noi iti stam la dispozitie pe suport@coriolan.ro, pe Facebook sau in magazinele Coriolan.

One comment

  1. Pingback: Aurul de 14K sau 18K: ce face diferența? – Blog Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.