Prima vizita la Unitatea de Producție Coriolan

Coriolan este una dintre companiile iesene care sustin cu adevarat educatia, cultura si arta, pentru ca noi intelegem cel mai bine cum este sa transformi o simpla bucata de metal intr-o bijuterie precum o piesa de arta.

Incepand cu 2013 principalele noastre directii de CSR (responsabilitate sociala) sunt arta, cultura si educatia. Pentru a o sustine pe cea din urma, am ales sa dezvoltam un program in care activitatile au o singura tinta: sustinerea tinerilor cu potential pe de o parte si educarea lor pe de alta parte.

Asadar, am organizat in parteneriat cu agentia de turism Icar Tours, prima vizita in Unitatea de Productie Coriolan. Vineri, 22 martie, am fost vizitati de elevii clasei a VI-a D de la Colegiul National Iasi, carora am incercat sa le explicam in cateva ore cate putin din procesul de obtinere al aurului, procesul de fabricare al verighetelor si al inelelor.

Cum se obtine aurul?

Astfel, elevii au putut vedea cum se topeste aurul în creuzet si cum se transforma in fulgi, care se introduc la randul lor într-o instalatie de rafinare, dupa care se adauga aliajele master, obtinandu-se astfel aurul pentru prelucrare.

Dupa ce le-au fost prezentate toate procesele prin care se obtine aurul, elevii au putut sa vada intregul proces de fabricare al verighetelor.

Teo le-a aratat cum se debiteaza aurul într-o teava cu diferite grosimi si culori, cum se taie teava (cercurile din teava de aur care vor deveni mai tarziu verighete) si apoi cum se decalesc (se pun sub flacara mare pentru a le pregati pentru procesele urmatoare de prelucrare).

Cum se fac verighetele si inele de logodna?

Dupa ce au fost sinterizate (in cuptorul de sinterizare la peste 800 grade Celsius), verighetele sunt recalibrate, astfel incat sa aiba masura potrivita, cu ajutorul unui mecanism special si sunt duse la finisare. Aici sunt mai intai gravate, iar apoi se pun la „motor” pentru a finisa cu smirghel interior (eventualele zgarieturi, gravarea, etc.).

Pe urma se fac si finisajele exterioare (care pot fi de mai multe tipuri: luciu, sablare, perie pe lung, perie pe lat, diamantat, ice, placare cu rodiu) si apoi toate produsele se duc la panson pentru a fi marcate cu marca de producator autorizat. Verighetele se spala cu ultrasunete si se duc la CTC (controlul tehnic al calitatii).

Copac de inele din aur

Dupa turul Fabricii Coriolan, copii au putut vedea si cum se fac inelele de logodna si cum arata un “copacel cu inele din aur”.

Pe scurt, vizita de vineri a fost presarata cu zambete, bomboane Bucuria, suc si aur din plin. Speram ca micutilor sa le fi placut turul nostru si sa vina atunci cand vor creste mari sa-si cumpere verighetele preferate de la Coriolan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.