In viziunea populara, nunta sau casatoria este privita ca trecerea la o noua etapa a vietii. Din momentul in care se casatoresc, tinerii primesc un alt statut in viata sociala, „intra in randul oamenilor”. Exista numeroase traditii de nunta pe care tinerii le vor respecta pentru a avea un parcurs lin in viata de cuplu.
A. Obiceiuri si traditii inaintea nuntii
Petitul – una dintre cele mai vechi traditii de nunta
Petitul este un vechi obicei de nunta ce precede casatoria. Viitorul mire trebuie sa mearga, alaturi de tata si de cativa prieteni, la viitori socri pentru a cere mana iubitei sale. El doreste acordul parintilor pentru aceasta comuniune si doreste sa discute despre aspectele ce tin de viata viitoarei familii.
In zilele noastre, in momentul acestei vizite, decizia de a face nunta este deja luata. Petitul este doar o modalitate de a le face cunostinta viitorilor socri si este un prilej de a sarbatori in avans marele eveniment.
Alegerea nasilor
Una dintre cele mai importante traditii este alegerea nasilor. Nasii sunt considerati parintii spirituali ai cuplului si sunt cei ce ii vor calauzi pe tinerii casatoriti pe drumul lor in viata. Datoria mirilor este sa isi respecte si sa isi iubeasca nasii la fel ca pe proprii parinti. Conform traditiei, nasii erau cei de botez fie ai mirelui, fie ai miresei, insa acum se aleg prietenii apropiati ai cuplului. Acestia trebuie sa fie cununati religios si sa stie ce indatoriri urmeaza sa aiba.
- Nasii vor plati taxa pentru cununia religioasa, vor cumpara cele 2 buchete de flori (pentru mireasa si pentru nasa) si lumanarile pentru nunta. Voalul miresei, in mod traditional, este ales si achitat de nasa. De asemenea, se spune ca nasii sunt cei care ofera cadoul cel mai consistent la nunta.
- Nasii vor participa la pregatirile pentru nunta. Ei ii vor sustine pe fini pe tot parcursul ceremoniei si petrecerii ulterioare. Nasa o ajuta pe mireasa sa isi aleaga rochia si are un rol important la „gatitul miresei”.
- In timpul ceremoniei religioase, nasii vor sta de o parte de alta a mirilor, tinand in mana lumanarile aprinse. Tot nasii pun verighetele pe degetele mirilor si le iau cununiile de pe cap, impreuna cu preotul. In timpul petrecerii, nasii vor sta la masa de prezidiu, impreuna cu mirii si parintii. Se obisnuieste ca nasul sa spuna o rugaciune sau cateva cuvinte frumoase despre tinerii casatoriti.
Cavalerii si domnisoarele de onoare
💡 Stiai ca? In timpuri demult trecute se credea ca la nunta participa si spirite rele (ce creeaza neintelegeri si certuri). Pentru a le deruta, invitatii se imbracau asemenea mirilor. Din acest motiv cavalerii si domnisoarele de onoare au tinute deosebite.
- Rolurile cavalerilor de onoare: ei sunt cei care deschid alaiul de nunta spre casa mirelui, unde are loc barbieritul acestuia. Apoi, ei sunt cei care il insotesc pe mire la casa nasilor unde sunt serviti cu sampanie. Pe parcursul intregii casatorii, cavalerii vor fi alaturi de mire, pregatiti sa il ajute in orice situatie.
- Rolurile domnisoarelor de onoare: acestea ajuta la „gatirea miresei”, prind cocardele in pieptul invitatilor, primesc invitatii si ii invita la mese. Ele pot sa intretina atmosfera la petrecere, sa invite persoanele la dans si sa prinda buchetul miresei. La fel ca si cavalerii, domnisoarele de onoare sunt mereu pregatite sa o ajute pe mireasa.
B. Obiceiuri si traditii in timpul nuntii
Barbieritul mirelui
Aceasta este o traditie nelipsita de la nuntile romanesti, avand o semnificatie interesanta. Cavalerii de onoare sunt cei ce se ocupa de pregatirea mirelui si inclusiv de barbieritul lui. Aceasta activitate semnifica transformarea baiatului in barbat.
💡 Stiai ca? Mirele, conform traditiei, va fi asezat pe un scaun si va tine sub picior banii cuveniti celui ce duce la ideplinire acest obicei. In timp ce este barbierit, va trebui sa aiba grija ca banii sa nu ii fie furati. Daca reuseste sa se fereasca de aceasta primejdie, mirele dovedeste ca este destul de matur si puternic pentru a avea grija de o familie.
Dupa barbieritul mirelui, intreg alaiul se indreapta spre casa nasilor si apoi spre casa miresei, unde nasa urmeaza sa ia parte la gatitul miresei. In traditie, barbieritul mirelui si gatirea miresei se desfasurau in paralel.
Gatitul miresei
La gatitul miresei iau parte nasa, mama, surorile, domnisoarele de onoare. Traditia spune ca acest obicei trebuie sa aiba loc in casa in care mireasa a copilarit. Toate o vor ajuta pe mireasa sa imbrace rochia si sa o accesorizeze. Nasa este cea care va pune miresei voalul pe cap iar in tot acest timp mireasa nu va fi vazuta de mire. Odata ce pregatirea ia sfarsit, mirele vine cu alaiul sa ia mireasa, ii ofera buchetul cu flori iar aceasta prinde cocardele nasei si nasului in piept. Domnisoarele de onoare continua sa imparta cocardele celorlalti invitati.
❓ Ce rol are turta miresei? Turta se arunca in cele 4 puncte cardinale iar cei ce o prind o vor imparti si cu ceilalti invitati. Fiecare trebuie sa guste din aceasta turta pentru a avea noroc si sanatate.
Cununia religioasa
O alta etapa a nuntii este celebrarea cununiei religioase. Intrarea in biserica este si ea guvernata de cateva traditii: mireasa va intra in biserica insotita de nas iar mirele de catre nasa. In timpul slujbei, nasii vor sta de-a dreapta si stanga mirilor, tinand lumanarile pentru nunta.
❓ De ce sta mireasa in stanga mirelui? Conform traditiei, mirele trebuie sa aiba mana dreapta libera pentru a putea sa manuiasca sabia in lupta, pentru a-si apara mireasa.
Casatoria religioasa este alcatuita din 2 parti: logodna si cununia. In timpul logodnei, preotul asaza verighetele pe degetele inelare ale mainii drepte. Dupa logodna, are loc slujba de cununare a celor doi miri, iar verighetele se muta pe inelarele mainii stangi. Acesta este locul unde vor ramane pentru tot restul vietii. Mirii sunt apoi impartasiti din acelasi pahar, simbolizand uniunea celor doi soti.
Valsul mirilor: Nunta incepe cu valsul mirilor, dansul care deschide petrecerea pe ringul de dans. Dupa ce mirii termina valsul, nasii invita restul nuntasilor sa li se alature. Aceasta este o traditie ce se pastreaza de pe vremea balurilor regale, care erau deschise prin dansul gazdelor.
Furatul miresei: Este un moment distractiv al nuntii ce are loc intr-un moment de neatentie a mirelui. Cativa nuntasi fura mireasa, iar unul dintre ei se intoarce cu pantoful ei drept dovada pentru rascumparare. De obicei, se cer momente pline de creativitate sau momente romantice menite sa inmoaie sufletul rapitorilor si sa inapoieze mireasa.
Taierea tortului de nunta este un moment simbolic deoarece este prima sarcina pe care mirii o indeplinesc impreuna.
Aruncarea buchetului este un moment asteptat de toate domnisoarele necasatorite. Mireasa cheama fetele pe ringul de dans si arunca buchetul iar persoana care il prinde va fi urmatoarea care se marita.
Scoaterea voalului si inlocuirea lui cu o basma se face pe fundalul cunoscutei melodii „Ia-ti mireasa ziua buna”. Acest gest semnifica transformarea tinerei fete in femeia maritata. Apoi, mireasa va prinde voalul in parul tinerei ce a prins buchetul de flori.
C. Obiceiuri si traditii dupa nunta
Trecerea pragului cu mireasa in brate este un gest ce semnifica uniunea dintre cei doi, pasind pentru prima oara in caminul conjugal.
Ciorba de potroace este servita a doua zi dupa nunta, impreuna cu apropiatii noilor casatoriti. Ciorba este facuta de tanara sotie pentru a dovedi ca este o gospodina desavarsita.
Luna de miere „s-a inventat” pentru ca tinerii sa aiba o perioada in care sa se cunoasca unul pe celalalt (intr-o perioada in care nuntile erau aranjate).
Slujba de binecuvantare are loc la o saptamana de la nunta. Nasii duc mirii la biserica pentru ca noua familie sa fie binecuvantata de preot. Ritualul acesta este cunoscut si ca „intorcatura” sau „scosul la biserica”.