A venit si momentul acela mult asteptat. Stii tu, acela de dupa cererea in casatorie… organizarea nuntii tale! Si, asa cum presupui deja, acesta vine la pachet cu bugetul nuntii pe care il poti organiza chiar tu. Iata care sunt cei 5 pasi simpli pe care iti recomandam sa ii respecti:
Pasul 1: Incepe cu strategia
Inca de la inceput trebuie sa iti stabilesti scopul si strategia nuntii tale. Doar in acest fel vei sti in ce directie sa te indrepti si unde vrei sa ajungi (este la fel ca in viata, doar ca la scara mai mica). Si incepem cu strategia de a imparti bugetul nuntii, astfel incat sa iti atingi scopul dorit:
- Poti sa estimezi un buget total pe care, ulterior, sa il imparti pentru fiecare serviciu pe care il doresti;
- Poti sa aloci o suma pentru fiecare serviciu si apoi sa le aduni si sa afli un buget total;
- Poti sa aproximezi un buget maxim pe care il poti aloca fiecarui invitat, apoi aduni costurile fiecarui serviciu si il imparti la numarul de invitati.
Odata ce strategia de a aloca bugetul pentru fiecare serviciu este stabilita, vei deveni mai linistita. Si te poti gandi deja la al doilea pas:
Pasul 2: Tu ce tip de nunta iti doresti?
Cu siguranta, acesta este, de fapt, primul pas la care te-ai gandit (de cativa ani, chiar 😉). Ti-ai imaginat cum vei arata imbracata in rochia de mireasa, cum va arata iubitul tau in smoching sau costum, ce tematica va avea nunta, ce culori vor predomina dar si cati invitati vei avea. Deci, trebuie sa stabilesti ce tip de nunta iti doresti:
- O nunta WOW – iti doresti sa faci senzatie si sa ramai in „istorie” cu super nunta pe care ai organizat-o;
- O petrecere din care iti doresti sa scoti profit – vrei sa pornesti in viata cu ajutorul invitatilor tai si sa ai un profit binemeritat;
- O petrecere pentru tine si sotul tau, alaturi de cei dragi – vrei sa organizezi o petrecere intima de care sa se bucure doar persoanele cele mai importante pentru tine.
Pasul 3: Fii realista! Calculeaza banii pentru avans
Strategia si scopul tau sunt stabilite. Trecem la partea pragmatica: banii pentru toate avansurile (sau cheltuielile pe care le ai inainte de nunta). Noteaza avansurile pentru toate produsele si serviciile pe care le alegi – vei observa ca valoarea acestora variaza intre 20-50%. Daca vrei sa scapi de bataile de cap de dupa nunta, poti sa achiti avansuri mai mari. Asadar, ramane sa achiti diferenta mai mica dupa ce vezi darul de nunta! (s-ar putea sa iti faci o bucurie mai mare dupa petrecere).
- Pe langa avansuri, nu uita sa treci pe lista toate elementele pe care va trebui sa le achiti integral inaintea nuntii: rochia de mireasa, costumul, pantofii, coafura si machiajul, transportul, invitatiile, verighetele.
Pasul 4: Impartirea bugetului nuntii in functie de importanta
Odata ce ai scris pe foaie cum vrei sa fie nunta ta si care este scopul acesteia, trebuie sa imparti bugetul pentru fiecare dorinta a ta. Conform event plannerilor, ar trebui sa iti imparti bugetul mai intai in procentaje, astfel:
Ti-ai stabilit acest procentaj, deci tine-te de el! Raluca de la Bliss Events are ani de experienta in organizarea nuntilor si stie cum sa fie realista si sa te aduca si pe tine cu picioarele pe pamant 😊. Astfel, in cadrul evenimentului „Cum sa fii mireasa fara sa te miri?”, ne-a spus ca bugetul va fi oricum depasit dar incearca sa nu il depasesti cu foarte mult. Este foarte important sa nu intri in datorii pentru a plati nunta. 😉
Daca ai decis sa calculezi bugetul pe fiecare invitat (strategia a treia), nu bugeta pentru mai putine persoane decat ai invitat la nunta. Poate ca va fi un procent de maximum 10% ce nu vor onora invitatia dar se poate sa vina chiar mai multi invitati decat ai preconizat.
Firma de evenimente The Wedding Styler iti sta la dispozitie cu multe tips-uri care te vor ajuta sa organizezi nunta pe care ti-o doresti. Citind informatii pe blogul lor, am aflat ca:
- Primul pe care trebuie sa il alegi este locul in care se va desfasura petrecerea (si data este la fel de importanta). In functie de acestea vei putea sa iti alegi tematica nuntii (nu poti sa alegi Regatul de Gheata daca ai nunta in iulie), a invitatiilor, culorile, aranjamentele etc.
- Dupa ce ai stabilit lista cu elementele pe care le va avea nunta ta, prioritizeaza si elimina din lista ceea ce nu este realizabil (din punct de vedere financiar). Daca aceste lucruri raman pe lista, va fi tentant pentru tine sa le aloci un buget mic, ceea ce va duce la destabilizarea planului tau. De asemenea, nu te indragosti de lucrurile pe care nu ti le permiti, altfel vei fi dezamagita.
- Simplifica-ti viata! Incearca sa nu te complici cu detalii nesemnificative: poti alege lumanari simple, nedecorate la biserica; alege pantofii pe care ii ai deja, care stii sigur ca sunt comozi si se potrivesc cu rochia; poti gasi rochii albe care nu sunt „denumite” rochii de mireasa dar sunt la fel de frumoase (si mult mai ieftine). Gaseste tot felul de tips-uri care sa te ajute sa fii impacata cu fiecare decizie pe care o iei pentru nunta!
Pasul 5: Relaxeaza-te… si apoi distreaza-te! 🥂
A venit momentul sa lasi toate in spate si sa te bucuri de ce ai realizat alaturi de sotul tau! Ceea ce era de facut s-a facut pana acum, bucura-te de nunta ta! Fiecare moment este important mai ales prin unicitatea lui. Zambeste toata ziua si go with the flow! 😄
Daca ai nevoie de informatii si de ajutor, iti recomandam oricare dintre cele 2 firme cu experienta in organizarea nuntilor: Bliss Events si The Wedding Styler.