Egiptul Antic este locul unde au apărut primele mine de smarald, iar Cleopatra a fost una dintre cele mai mari iubitoare ale acestei pietre prețioase. Pretinzând că este reîncarnarea zeiței egiptene Isis, pasiunea Cleopatrei pentru smaralde mergea chiar mai departe de estetica acestora, respectiv ea credea că au puteri vindecătoare, precum și proprietăți în ceea ce privește fertilitatea și renașterea.
În timp ce egiptenii asociau smaraldelor putere de vindecare și fertilitate, sultanii otomani credeau că pot conferi fidelitate și iubire necondiționată celui care le poartă. De asemenea, s-a considerat că piatra prețioasă verde revigorează corpul, calmează mintea, potențează înțelepciunea purtătorului și poate conferi chiar capacitatea de a prevedea viitorul.
Verdele este culoarea asociată multor lucruri apreciate în viață – natură, bogăție, sănătate, de aceea smaraldele sunt pietre prețioase foarte apreciate atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere financiar.
Ce sunt smaraldele recristalizate?
Smaraldele recristalizate, spre deosebire de imitațiile de smarald, sunt pietre prețioase produse într-un laborator. Aceasta înseamnă că împărtășesc aceeași structură de cristal, agent de colorare și aspect general, cu un smarald natural, deoarece sunt în esență aceleași lucruri.
Smaraldele recristalizate se formează în același mod în care se formează și în natură, pot avea incluziuni și culori la fel ca cele naturale, totul depinde de preferințele consumatorului.
Cu cât smaraldul recristalizat este mai mare, cu atât este nevoie de mai mult timp pentru ca piatra prețioasă să se formeze. Pentru a obține smaralde recristalizate mari, poate dura și un an sau mai mult pentru creșterea cristalelor.
Așadar, smaraldele recristalizate au aceeași chimie, rezistență la zgârieturi și culoarea ca un smarald natural, dar sunt realizate într-un mediu controlat, respectiv în laborator. De aceea, este esențial ca smaraldele recristalizate să nu fie confundate cu imitațiile de smarald, care sunt menite să arate ca un smarald, însă nu au aceleași proprietăți.
Cum sunt produse smaraldele recristalizate?
Smaraldele recristalizate sunt create fie prin procese de flux, fie prin procese hidrotermale.
Flux – Elementele care formează smaraldul sunt dizolvate într-o soluție încălzită cu flux, pentru a ajuta la topirea totală, in interiorul unui creuzet de platină (de aceea doar smaraldele recristalizate prin flux pot prezenta trombocite de platină). Soluția este apoi încălzită atât cât dorește cultivatorul. Pot dura luni de zile pentru a crește cristalele mari, așadar dimensiunea cristalului este proporțională cu timpul de creștere.
Hidrotermal – Smaraldele recristalizate prin procese hidrotermale sunt cultivate în condiții foarte asemănătoare de cele în care se formează smaraldele naturale. Creșterea formează trăsături specifice, cum ar fi spicule, amprente digitale și tuburi.
Ce valoare au smaraldele recristalizate?
Smaraldele recristalizate nu au același preț de vânzare cu un smarald natural, totuși dintre toate pietrele prețioase realizate în condiții controlate, smaraldul recristalizat este cel mai dificil de produs. Fiind necesare echipamente costisitoare, costurile de producție sunt mai ridicate, metodele disponibile de creștere sunt mult mai puține, iar timpul de creștere pentru formarea unui smarald recristalizat este mai îndelungat.
Cum pot fi deosebite smaraldele recristalizate de smaraldele naturale?
Smaraldele recristalizate pot fi de obicei deosebite de pietrele prețioase naturale prin prezența incluziunilor caracteristice. Smaraldele naturale au tipuri specifice de incluziuni, care sunt adesea reprezentative pentru sursa de origine. Uneori sunt prezente așa-numitele incluziuni “trifazate” constând dintr-o cavitate umplută cu lichid, cu un balon de gaz și un cristal de clorură de sodiu sau altă sare în interior.
Smaraldele recristalizate nu prezintă în general astfel de incluziuni, dar pot conține bucăți de flux sau alte marcaje interne caracteristice. Detectarea necesită întotdeauna utilizarea unui microscop și, uneori, instrumente suplimentare de testare gemologică.
Incluziunile sau imperfecțiunile care pot scădea gradul de claritate al unui smarald sunt o parte naturală a caracterului smaraldelor.
Majoritatea smaraldelor naturale sunt tratate cu ulei pentru claritate. Smaraldele recristalizate sunt adesea cultivate pentru a avea mai puține incluziuni, de aceea rareori sunt tratate pentru claritate.
Pe site-ul Coriolan veți găsi o selecție de bijuterii cu smaralde recristalizate, numai bună să aducă o pată de culoare ținutelor de eveniment sau celor de zi cu zi.