Diamantul Negru - Coriolan

Diamantul negru – i-am descoperit secretele!

Diamantul negru ascunde numeroase secrete, pe care noi le-am descoperit și vrem să le împărtășim cu tine. Am aflat cum s-au format, unde le găsim și care este particularitatea diamantelor negre – pietre prețioase rupte din stele!

Să cunoaștem mai bine diamantul negru

Diamantul negru este o formă de diamant policristalin format din hidrogen, grafit și carbon. Se găsește doar în depozitele aluviale din Republica Centrafricană și Brazilia (spre deosebire de celelalte diamante care sunt formate la 200 km adâncime, chiar în inima Pământului). Niciun diamant negru nu a fost găsit în minele de diamante clasice, deci putem spune că proveniența sa este înconjurată de mister.

Diamantul negru și originea lui

Faptul că diamantul negru este localizat doar în două locuri de pe întreg Pământul și nu este extras din mină la fel ca diamantul clasic, a dus la crearea unor ipoteze. Aceste ipoteze sunt care mai de care mai interesante, dându-i diamantului negru aura aceasta de mister și încoronându-i calitățile. Iată două dintre ipotezele cele mai cunoscute despre originea diamantului negru:

  • Nu s-a format pe Pământ: Pe de o parte, analiza atomică a demonstrat faptul că diamantul negru are în componența sa un gaz întâlnit în spațiul interstelar – hidrogen. Pe de altă parte, faptul că diamantele negre sunt poroase (adică au gaz în componența lor) ne duce cu gândul la faptul că nu s-au format prin aceeași modalitate de formare precum diamantele clasice. Este greu de crezut că, la adâncimi de 200 km sub scoarța terestră, există hidrogen. Așadar, aceste diamante sunt cosmice.
  • S-a format în urma exploziei unei stele: Stephen Haggerty (cercetător geolog la Universtatea Internațională din Miami) consideră că diamantul negru s-a format în urma exploziei unei supernove acum 3,8 miliarde de ani. Explozia a avut loc în afara sistemului nostru solar iar praful stelar rezultat s-a condensat în asteroizi. Aceștia au lovit Pământul în urmă cu 2,3 miliarde de ani chiar în zonele de contact unde se găsesc diamantele negre acum.
Sursa: Pixabay

Cei 4C ai diamantului negru

Diamantul incolor își capătă culoarea datorită impurităților incluse în procesul de formare. La fel se întâmplă și în cazul diamantului negru doar că acesta are o cantitate extrem de mare de incluziuni (grupuri de grafit, pirit sau hematit) care dau culoarea neagră a acestuia. Diamantul negru este, de obicei, complet opac cu un luciu metalic.

💡 Dacă pentru diamantul incolor avem binecunoscuta scală de clasificare a culorilor (de la D la Z), diamantul negru nu poate fi evaluat astfel, ci pe baza sistemului de clasificare a culorilor pentru diamantele colorate.

💡 Spre deosebire de diamantul incolor care reflectă lumina, diamantul negru o absoarbe iar frumusețea lui este dată de suprafața lui asemănătoare marmurei.

În ceea ce privește tăierea diamantului negru, putem discuta despre un proces îndelungat datorită faptului că este complicat (acest lucru se datorează structurii diamantului negru). Acesta este motivul pentru care diamante negre cu anumite dimensiuni pot avea carataje diferite (exemplu: un diamant negru rotund cu diametrul de 3,25 mm poate avea 0.12 ct, 0.14 ct, 0.16 ct sau chiar 0.18 ct).

Diamantul negru – particularități

Cu ce este diferit diamantul negru față de cel incolor? Clivajele sau fracturile individualizează fiecare diamant negru iar acestea se pot vedea și cu ochiul liber în anumite cazuri. Deși este vestit pentru duritatea lui superioară, diamantul negru este mai vulnerabil decât cel incolor din cauza numeroaselor clivaje. Vă recomandăm ca, atunci când curățați inelul, să evitați contactul diamantului cu abur sau ultrasunete.

🔔 Știai că? Diamantul incolor este o singură piatră opacă însă diamantul negru este format din milioane de cristale negre mici, legate între ele prin incluziuni (structura policristalină). Uneori pot apărea pete de gri închis datorate acestei structuri.

ATENȚIE la diamantele negre tratate! Acestea nu se compară cu cele naturale deoarece au o calitate inferioară și sunt tratate prin diferite tehnici tocmai pentru a fi asemănătoare ca aspect cu cele naturale.

Diamante negre celebre

Unul dintre cele mai cunoscute diamante negre din lume se numește „Orlovul Negru” sau „Ochiul lui Brahma”. Acesta are 67.5 ct, forma cushion și este montat într-un colier ce însumează 232 de diamante incolore. Legenda lui este impresionantă: se spune că a fost o piatră neagră de 195 ct, izvorâtă din ochiul unei statui sacre a lui Dumnezeu (Brahma din India).

Foto: Pinterest

Un alt diamant negru cunoscut este „Spiritul de Grisogono”, are 312.24 ct și a fost găsit în anii nouăzeci în vestul Africii Centrale. Este montat într-un inel cu 702 diamante incolore și nu se știe locul unde se află, deși se presupune că face parte din colecția privată a unei persoane necunoscute.

Spiritul-de-Grisogono-Coriolan
Foto: Pinterest

Așadar, dacă porți inele cu diamante negre gândește-te că ești fericita posesoare a unui inel distins, cu praf de stele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.