Coriolan - Care e diferenta dintre un diamant si un briliant?

Care este diferenta dintre un diamant si un briliant?

Reading Time: 2 minutes

Primim deseori, mai ales in mediul online sau la telefon, intrebarea “Care este diferenta dintre un diamant si un briliant?”, la care avem un singur raspuns.

Diamantul este o piatra pretioasa, in vreme ce “briliant” este numele unui tip de taiere a pietrelor pretioase. Un briliant inseamna simplu spus, un diamant taiat in 57 de fatete.

Deseori diamantul este confundat cu briliantul, insa cele doua nu sunt sinonime. Briliant este de altfel prescurtarea sintagmei “taietura briliant” si reprezinta modul de taiere al unui diamant si felul in care aceasta taietura contribuie la stralucirea diamantului si la reflectarea luminii.

Istoria taieturii Briliant

Taietura initiala in forma de briliant (brilliant-cut) a fost “inventata” de Marcel Tolkowsky in anul 1919. Taietura moderna in forma de briliant are 58 de fatete (sau 57 daca este exclus colet-ul, adica cea mai mica fateta din mijloc) si se taie de obicei in doua piramide de baza pe care se sprijina 33 de taieturi pe coroana diamantului (in partea de sus) si 25 pe pavilion (in jumatatea inferioara a diamantului, de sub centura).

In ultimele decenii, cele mai multe “centuri” ale diamantelor sunt multi-fatetate. Astfel “centurile” au si ele 32, 64, 80, sau 96 de fatete, numere care insa nu sunt adaugate la numarul total de taieturi ale briliantului. Asadar, in timp ce numarul fatetelor briliantului este standard, proportiile sale (inaltimea coroanei, unghiul sau adancimea pavilionului) nu sunt universale. Astfel, specialistii pot identifica curente in taieturi, cum ar fi spre exemplu o taietura briliant de tip american sau una de tip scandinav.

Astazi, modelul de taietura „ideala” propusa de Tolkowsky este prea des folosit. Modelul original constituie o orientare generala, insa exista foarte multe modalitati de taiere, care nu au fost explorate pana acum in acest model.

Pentru intrebari suplimentare despre diamante sau pietre pretioase va rugam sa ne scrieti la office@coriolan.ro. Va vom pune in legatura cu un consultant specializat in bijuterii cu pietre pretioase pentru a va furniza toate informatiile de care aveti nevoie.

S-ar putea sa iti placa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *