Coriolan - Care e diferenta dintre un diamant si un briliant?

Care este diferenta dintre un diamant si un briliant?

Primim deseori, mai ales in mediul online sau la telefon, intrebarea “Care este diferenta dintre un diamant si un briliant?”, la care avem un singur raspuns. Diamantul este o piatra pretioasa, in vreme ce “briliant” este numele unui tip de taiere a pietrelor pretioase. Un briliant inseamna simplu spus, un diamant taiat in 57 de fatete.

Istoria taieturii Briliant

Taietura initiala in forma de briliant (brilliant-cut) a fost “inventata” de Marcel Tolkowsky in anul 1919. Taietura moderna in forma de briliant are 58 de fatete (sau 57 daca este exclus colet-ul, adica cea mai mica fateta din mijloc) si se taie de obicei in doua piramide de baza pe care se sprijina 33 de taieturi pe coroana diamantului (in partea de sus) si 25 pe pavilion (in jumatatea inferioara a diamantului, de sub centura).

In ultimele decenii, cele mai multe “centuri” ale diamantelor sunt multi-fatetate. Astfel “centurile” au si ele 32, 64, 80, sau 96 de fatete, numere care insa nu sunt adaugate la numarul total de taieturi ale briliantului. Asadar, in timp ce numarul fatetelor briliantului este standard, proportiile sale (inaltimea coroanei, unghiul sau adancimea pavilionului) nu sunt universale. Astfel, specialistii pot identifica curente in taieturi, cum ar fi spre exemplu o taietura briliant de tip american sau una de tip scandinav.

Astazi, modelul de taietura „ideala” propusa de Tolkowsky este prea des folosit. Modelul original constituie o orientare generala, insa exista foarte multe modalitati de taiere, care nu au fost explorate pana acum in acest model.

Asadar, care este diferenta dintre un diamant si un briliant?

Deseori diamantul este confundat cu briliantul, insa cele doua nu sunt sinonime. Briliant este de altfel prescurtarea sintagmei “taietura briliant” si reprezinta modul de taiere al unui diamant si felul in care aceasta taietura contribuie la stralucirea diamantului si la reflectarea luminii.

Pentru intrebari suplimentare despre diamante sau pietre pretioase va rugam sa ne scrieti la suport@coriolan.ro. Va vom pune in legatura cu un consultant specializat in bijuterii cu pietre pretioase pentru a va furniza toate informatiile de care aveti nevoie.

5 comments

  1. Nicoleta Pantilimon

    Buna ziua,

    Un diamant poate fi confundat cu un briliant, dacă respectivul diamant este șlefuit rotund.
    Pe scurt, un briliant este un diamant rotund.

    Nicoleta Pantilimon
    HRD Certified Diamond Grader

    1. coriolan Post author

      Bună ziua, Nicoleta,

      Vă mulțumim pentru mesaj. Acest articol a fost scris cu scopul de a clarifica diferența între denumirea pietrei (diamant) și denumirea tăieturii unei pietre (briliant). Se fac deseori confuzii cu privire la acest aspect.
      De altfel, tăietura briliant se poate întâlni și la alte pietre, nu doar la diamante, așadar, am considerat că nu este corect să punem semnul egal între diamant și briliant.

      Cu respect,
      Echipa Coriolan

  2. Nicoleta Pantilimon

    Buna seara,
    Un briliant este un diamant slefuit rotund.
    Intr-adevar exista taietura rotunda (brilliant cut) la toate pietrele pretioase si la foarte multe pietre semipretioase.
    Dar cand ne referim strict la substantivul “briliant”, inseamna ca ne referim la un diamant slefuit rotund. A nu se confunda substantivul “briliant” cu adjectivul “briliant” din formularea “taietura briliant”.
    Un briliant nu poate fi decat un diamant rotund.

    Nicoleta Pantilimon
    HRD Certified Diamond Grader

  3. Victoria

    Buna ziua spunețimi va rog frumos biriantul sau diamatul la ce fel de aur se pune. Este posibil la aurul de 14k sau de la 18k in sus se pune biriantul si diamatul. Va multumesc mult.

    1. Coriolan Post author

      Bună ziua,

      Orice formă de diamant se poate monta în aur de 14K sau de 18K – depinde de preferințele clienților.

      Cu drag,
      Echipa Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.