Secrete nedescoperite despre perle

Nu te-ai gandit ca perlele au atat de multe secrete ce merita descoperite? Articolul anterior te-a introdus in lumea acestor materii organice pretioase si, astazi, ne-am decis sa desavarsim cunostintele tale despre PERLE.

Din articolul anterior ai aflat informatii despre tipurile de perle pe care le gasesti pe piata, despre calitatile cele mai importante ale acestora si despre locatiile in care sunt produse perlele. Astazi vei invata cum poti sa faci diferenta intre perlele naturale si cele sintetice, cum trebuie sa intretii o bijuterie cu perle naturale si ce semnificatii si traditii inconjoara aceste nestemate.

 

Diferente intre perlele naturale si cele sintetice:

  1. Marimea: Perlele sintetice au toate exact aceeasi marime, ceea ce este imposibil in cazul perlelor naturale sau a celor de cultura. Este imposibil ca acestea din urma sa aiba suprafete perfecte, sa fie perfect rotunde si identice pentru ca sunt create de fiinte vii si nu de oameni, in laboratoare, in conditii controlate.
  2. Greutatea: De cele mai multe ori, perlele false sunt fie prea grele deoarece nucleul este din sticla, fie prea ușoare pentru ca interiorul este din plastic. Perlele naturale au gramaje foarte diferite.
  3. Temperatura: Se spune ca perlele naturale, la atingere in zona gatului, se vor simti reci, in timp ce perlele sintetice sunt calde. Este nevoie de putina experienta pentru a simti aceste diferente dar nu este imposibil.
  4. Culoarea: Asa cum stii deja, culoarea perlelor variaza in functie de molusca ce le-a creat, asadar, perlele naturale vor avea nuante diferite chiar daca toate sunt albe, in timp ce perlele sintetice nu prezinta nicio diferenta de nuanta
  5.  

STIAI CA: Cea mai mare perla naturala din lume descoperita pana in prezent este o perla nesidefata, calcaroasa care a fost gasita accidental de un cautator de perle? Aceasta are 6.4 kg si un diametru de 23.8 cm si in 1982 a fost estimata la 36 milioane de €. Cativa ani mai tarziu, in 2006, a fost estimata  la 61.850.000 $.

Sursa imagine

Tratamentele aplicate perlelor

In ceea ce priveste culoarea, trebuie sa stii ca si perlele pot fi tratate pentru a le schimba aspectul. Desi unele dintre aceste proceduri sunt acceptate in industrie, comerciantul trebuie sa-i transmita clientului sau la ce tratamente au fost supuse perlele achizitionate. Acestea pot fi:

  1. Imbibarea in nitrat de argint: pentru a le face sa para negre
  2. Decolorarea: pentru a le aduce la o culoare cat de cat uniforma
  3. Lustruirea: pentru a imbunatati luciul perlelor si a indeparta zgarieturile superficiale
  4. Acoperirea cu pelicule de plastic: pentru a da perlelor o nuanta mai inchisa
  5. Vopsirea: daca toate perlele dintr-un sirag au aceeasi culoare, inseamna ca au fost vopsite
  6. Iradierea: acest tratament da rezultate optime in cazul perlelor de apa dulce; se innegreste nucleul si ii ofera perlei o nuanta mai inchisa.
  7.  

Intretinerea perlelor naturale

  • Dat fiind ca perlele sunt materii organice, acestea sunt afectate de caldura, de alcoolul din parfumuri, de creme si detergenti, care le fac sa-si piarda frumusetea si le scurteaza durata de viata.
  • Transpiratia este un factor ce afecteaza perlele naturale deoarece este acida si deterioreaza sideful si luciul. Inainte de a fi depozitate, ar fi bine sa le curatati cu un servetel.
  • Hartia de servetel fabricata fara acizi este perfecta pentru depozitarea perlelor, ca si pungutele de panza. Pungile de plastic nu sunt recomandate deoarece produc condens si nu protejeaza cu adevarat perlele.
  •  

Traditii si intrebuintari

Exista o traditie conform careia mirele, dupa ce alege inelul de logodna si isi cere iubita in casatorie, trebuie sa-i mai faca un cadou ce va fi purtat in ziua nuntii. Este vorba despre un set de bijuterii din aur cu perle naturale de cultura alcatuit dintr-un colier din perle, bratara, inel si cercei. Culoarea perlelor si designul setului de bijuterii pot fi alese in functie de calitatile rochiei de mireasa.

In unele culturi, perlele sunt considerate talismane ce aduc noroc si fericire, inca din cele mai vechi timpuri. De asemenea, cultivarea perlelor de apa dulce este atestata inca din secolul al XIII-lea iar, in prezent, China este liderul producator al acestor nestemate.

Intrebuintari in sanatate: perlele naturale au si diferite efecte terapeutice. Sunt macinate, este obtinuta pudra de perle (bogata in calciu natural de calitate ridicata) care este folosita in industria farmaceutica. Asadar, vei gasi produse cosmetice pentru ingrijirea pielii ce au in compozitie pudra de perle.

2 comments

  1. Pingback: Materii organice pretioase: perlele – partea I - Blog Bijuterii Coriolan

  2. Pingback: Materii organice pretioase: perlele - Blog Bijuterii Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.