10 curiozități despre diamante

Inel de logodnă Coriolan DR051

Fără îndoială, diamantul este cea mai cunoscută piatră prețioasă de pe pământ. Deși există o mulțime de lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi un inel de logodnă, o bijuterie sau o pereche de verighete cu diamant, cum ar fi cei 4C, forma pietrei și respectarea bugetului tău, te-ai întrebat vreodată care este simbolistica și istoria diamantelor? Timp de secole, oamenii au văzut în diamante un miracol al naturii, iar în acest articol îți vom dezvălui 10 curiozități ce te vor face să fii îndrăgostit iremediabil de ele.

1. Diamantele formate cel mai recent au 900 de milioane de ani

Cel mai recent format diamant are 900 de milioane de ani, iar cel mai vechi are peste 3 miliarde de ani. Îți vine să crezi că diamantul pe care îl porți s-a format în mantaua pământului cu mult înaintea dinozaurilor?

2. Unele diamante s-au format la adâncimi de 800 km

Majoritatea diamantelor s-au format la adâncimi cuprinse între 150 și 250 de kilometri și sunt transportate la suprafața pământului de erupții vulcanice puternice. Unele diamante au fost aduse de la adâncimi de 800 de kilometri!

3. Flăcările lumânărilor conțin particule de diamant

Dr Wuzong Zhou, profesor de chimie la Universitatea St Andrews din Scoția, a descoperit că în flacăra unei lumânări se creează aproximativ 1,5 milioane de nanoparticule de diamant pe secundă! Următoarea dată când iei o cină romantică la lumina lumânărilor, amintește-ți că te afli în prezența a milioane de sclipiri de diamant!

4. Lucy – Un diamant mai mare decât luna

În 2004, astronomii de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică au descoperit o stea cu o rază de aproximativ 4000 km al cărui nucleu este din diamant. Oficial este numită BPM 37093 (V886 Centauri), însă este cunoscută și drept Lucy in the Sky with Diamonds, după faimosul hit al trupei The Beatles inspirat de un portret al unei fete printre stele ce strălucea ca diamantele.

5. Cuvântul „diamant” înseamnă „indestructibil”

Cuvântul „diamant” provine din grecescul „adamas” care înseamnă indestructibil, invincibil – o denumire potrivită, ținând cont că diamantul este una dintre cele mai dure substanțe de pe pământ.

6. Se spune că diamantele au puteri vindecătoare

Încă din secolul al IV-lea î.e.n., budiștii credeau că diamantele sunt capabile să alunge răul atunci când sunt purtate ca talismane. În antichitate erau folosite pentru ochii statuilor hinduse, deoarece aceștia erau convinși că aceste pietre îl protejează pe purtător de pericole. Multe alte culturi credeau că diamantele dau curaj în timpul luptei și le-au fost folosit în armurile regilor. Mai târziu, la începutul Evului Mediu, se spunea că aceste pietre prețioase ar avea proprietăți vindecătoare și erau fost folosite în scopuri medicinale.

7. Prima bijuterie cu diamant datează din aproximativ 1074

Cea mai veche bijuterie cu diamant datează din aproximativ 1074 când coroana unei regine maghiare a fost împodobită cu diamante netăiate, nelustruite. Cu toate acestea, primul inel de logodnă cu diamant a fost comandat în 1477 când Arhiducele Maximilian al Austriei s-a logodit cu Maria de Burgundia. Acest lucru a declanșat o tendință pentru inelele cu diamante în rândul aristocrației și nobilimii europene. Designul piesei este unul cu totul diferit față de cel al inelelor de logodnă populare în zilele noastre.

Inelul de logodnă al Maria de Burgundia are mici diamante aranjate în formă de „M”. Sursă foto

7. În Franța, doar regelui îi era permis să poarte diamante

Fiind un simbol al invincibilității și nemuririi, regele Ludovic al IX-lea a introdus o lege în secolul al XIII-lea prin care doar regelui îi era permis să poarte diamante. Oricine altcineva era prins purtându-le era aspru pedepsit, de multe ori plătind cu viața pentru infracțiunea comisă. Cu toate acestea, o sută de ani mai târziu, diamantul a devenit popular în rândul întregii familii regale din Paris, atât printre bărbați, cât și printre femei.

9. Cullinan – Cel mai mare diamant de pe Pământ

Cel mai mare diamant neprelucrat găsit vreodată cântărește 3106,75 ct (621,35 g) și a fost descoperit în Africa de Sud în 1905. Regele Marii Britanii, Edward al VII-lea a fost cel care a trimis piatra să fie tăiată de Joseph Asscher & Co. la Amsterdam în pietre de diverse forme și dimensiuni. În acest moment, cele mai mari părți se află în bijuteriile regale britanice: Cullinan I (530,4 ct) în sceptru, Cullinan II (317,4 ct) în coroană, iar alte șapte diamante însumând 208,29 ct în colecția privată a reginei Elizabeta a II-a moștenită de la bunica sa, regina Mary de Teck. Totuși, Lucy in the Sky with Diamonds face ca acestea să pară invizibile prin comparație.

10. Diamantele pot avea aproape orice culoare

Cu siguranță când te gândești la un diamant prima imagine care îți vine în minte este aceea a unei pietre de un alb strălucitor. Știai însă că acestea se găsesc și în nuanțe de roz, albastru, roșu, portocaliu, verde, galben sau maro și sunt extrem de valoroase și mai rare decât cele albe?

Acum 75 de ani, De Beers a lansat sloganul binecunoscut și astăzi „A diamond is forever” sau „Un diamant este pentru totdeauna” și suntem siguri că acesta va fi mereu valabil, deoarece aceste pietre prețioase vor rămâne mereu fermecătoare, nu numai prin strălucirea lor, ci și prin istoria lor deosebită.

Știai deja aceste curiozități despre diamante sau ai descoperit ceva nou? Spune-ne gândurile tale pe Facebook sau Instagram la @coriolan_bijuterii!

2 comments

  1. Pingback: Diamantele: naturale sau sintetice?  – Blog Bijuterii Coriolan

  2. Pingback: Diamante naturale si sintetice: ce trebuie sa stii? - Blog Bijuterii Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.