Cum sa alegi diamantul perfect pentru inelul de logodna

Reading Time: 4 minutes

Raritatea si frumusetea diamantelor au facut ca aceste franturi de stele sa devina preferatele femeilor. De altfel, acestea sunt si motivele pentru care sunt favorite cand vine vorba de inelele de logodna. Iar unicitatea acestor pietre pretioase este data de factorii naturali care au influentat aspectul lor. Cand vine vorba despre calitatea diamantelor in ceea ce priveste bijuteriile, exista cateva caracteristici care ajuta la diferentierea lor si sunt denumite de catre specialisti drept cei 4C: culoare, claritate, taietura si carate.

Deoarece culoarea este primul amanunt remarcat, vom ramane asupra ei pentru a vedea cum si de ce variaza aceasta. Ea este data de claritatea diamantului si se refera la puritatea nuantei. Pe grila de clasificare se poate observa cum variaza de la D, care inseamna complet incolor, la Z, o culoare galben-pal sau maro.


Diamante incolore

Cele mai rare diamante sunt cele incolore (D, E, F), fiind si cele mai valoroase, motiv pentru care preturile lor sunt premium.

Diamante aproape incolore
Cele mai cautate diamante din aceasta categorie sunt G si H, ale caror culoare este numita uneori „alb rar”.

Diamantul functioneaza ca o prisma, impartind lumina intr-un spectru de culori. Cu cat diamantul are mai putina lumina in el, cu atat gradarea este mai buna.

Cum se observa cel mai bine culoarea diamantului?
Pentru a observa foarte bine culoarea unui diamant, piatra pretioasa trebuie examinata cu atentie, privita prin pavilion, cu tableta in jos, pe o coala de carton alb indoita. In cazul in care diamantul va fi privit prin tableta, si nu prin pavilion, cum este indicat, stralucirea lui ii va ascunde culoarea. Prin urmare, daca piatra pretioasa are o reactie cromatica la lumina ultravioleta, atunci ea este flourescenta. In functie de flourescenta diamantului, si culoarea lui are o anumita nuanta pe timpul zilei. De exemplu, un diamant cu o flourescenta albastra va arata mai alb pe timpul zilei, astfel fiind mascata orice nuanta galbuie (in cazul diamantelor cu un grad de culoare inferior).

Diamantele sunt multicolore
Culoarea diamantelor poate varia, si pot fi tot atatea cate are spectrul. Impuritatile prezente in aceste pietre pretioase sunt un factor natural important care influenteaza nuanta lor.
Impuritatile chimice de azot si/sau hidrogen dau diamantelor culoarea galben sau brun, cele de bor produc diamantele albastre, expunerea la radiatii au ca rezultat diamantele verzi, iar structurile neregulate din interiorul lor duc la aparitia diamantelor roz sau rosii.
Exista o anumita treapta care delimiteazaa diamantele incolore, pure, de cele cu multe impuritati, cu o culoare mai intesa decat nota Z. Aceasta diferentiere este una foarte importanta pentru ca aici se trece in zona diamantelor colorate, iar intensitatea culorii joaca un rol aparte in stabilirea valorii sale.

Fancy
Diamantele Fancy sunt cele care depasesc nota Z si atrag prin culorile lor aprinse. Desi un diamant brun (fancy cognac) sau galben poate avea o valoare mica in comparatie cu unul incolor de calitate top, exista si diamante colorate, de exemplu cele roz, albastre, verzi sau rosii care sunt foarte valoroase. Spre deosebire de trecut cand nu erau atat de populare, diamantele colorate ating astazi valori exorbitante, printre cele mai faimoase fiind cele roz.

Ce diamante folosim la Coriolan?
In atelierul Coriolan se lucreaza cel mai des cu diamante de culoare F si G, insa pot fi realizate, la cerere, inele de logodna si cu diamante de alte culori.

Zi de zi intreaga echipa Coriolan depune eforturi pentru a fauri fericire in sufletul tau. Asa ca nu mai astepta ca viata in doi sa inceapa si fa tu primul pas cumparand un inel de logodna disponibil imediat la care dispui de o reducere de 15%. Iar dupa ce a spus da, poti cumpara verighete Coriolan cu 7% reducere.

One comment

  1. Pingback: Diamantele: naturale sau sintetice?  – Blog Bijuterii Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *