Aurul de 14K vs aurul de 18K: ce face diferenta?

Reading Time: 2 minutes

Atunci cand alegeti o bijuterie, indiferent ca aceasta este facuta la comanda sau luata direct din magazin, exista o lista lunga de lucruri pe care este bine sa le aveti in vedere. O idee buna este sa scrieti punctele cheie pe o lista si sa incepeti prioritizarea lor. Astazi, vom vorbi pe larg despre diferentele intre aurul de 14K si cel de 18K.

O decizie importanta atunci cand achizitionati o bijuterie este metalul din care aceasta este creata: argint, aur, platina, titan etc. Acest lucru va duce adesea la intrebarea: ar trebui sa economisesc niste bani si sa optez pentru aur de 14K sau sa cresc investitia un pic mai mult si sa aleg aur de 18K?

Poate va intrebati ce anume reprezinta „K” sau uneori marcajul „ct”. Aceste prescurtari se refera la ”karatele” unui metal si semnifica procentul de aur pur din aliaj, aurul de 14K avand o puritate de 58,5%, cel de 18K, o puritate de 75%, iar aurul de 24K avand puritatea de 100% (este bine sa stiti ca din aurul de 24K nu se fabrica bijuterii, data fiind consistenta sa).

14K, 18K… care este diferenta?

Foarte multi clienti ne intreaba in magazin daca este adevarat ca aurul de 14K este mai dur decat aurul de 18K. Aici discutam despre o conceptie gresita. Duritatea dintre cele doua este practic la fel, aurul in forma sa pura fiind unul dintre elementele cel mai putin reactive.

Aurul de 14K, fiind amestecat cu un procent mai mare din alte elemente este, insa, mai putin rezistent la expunerea unor substante chimice, cum ar fi clorul, spre exemplu. Expunerea la agenti chimici si transpiratie poate insemna ca bijuteria dumneavoastra de 14K sa para decolorata sau cu o nuanta intunecata. Prin comparatie, chiar daca este mai scump, aurul de 18K are o cantitate mai mare de aur in comparatie cu cel de 14K, facandu-l superior in termeni de durabilitate, performanta si trainicie.

Acest lucru nu inseamna ca aurul de 14K nu este o alegere buna pentru anumite bijuterii. De fapt, aurul de 14K poate fi o alegere excelenta pentru inele de ocazie, cercei si pandantive statement. In general pentru bijuterii care nu sunt purtate in fiecare zi, precum verighetele sau inelul de logodna. Pentru acestea, aurul de 18K este o alegere mult mai buna.

Cele 2 aliaje din aur – 14K si 18K – sunt in aceeasi clasa de duritate cand sunt comparate cu cele mai dure materiale cum ar fi Tungsten, Cobalt sau Ceramica, insa intre ele exista mici diferente pe care le vom prezenta intr-un articol viitor.

Bine de stiut!

Este important sa evidentiem diferenta dintre aurul alb de 18K si platina atunci cand se discuta despre metalele cele mai potrivite pentru anumite modele. Platina este un metal alb, utilizat in forma sa aproape pura (95%). De asemenea, este un metal pretios extrem de dens, fiind mai greu decat aurul alb.

Platina este renumita pentru calitatile sale in termeni de duritate si utilizare indelungata, ceea ce o face ideala pentru inele de logodna cu caracteristici foarte fine. O alta calitate a platinei este ca in starea sa naturala are culoarea alba, nefiind nevoie de placare cu rodiu, ca in cazul aurului alb.

Care este insa dezavantajul? Platina este foarte scumpa, depasind chiar si dublul costului aceluiasi gramaj din aur de 18K.

Daca aveti nevoie de mai multe informatii despre aur si bijuterii din aur, va asteptam intrebarile la office@coriolan.ro sau direct in magazinele Coriolan.

S-ar putea sa iti placa si:

4 comments

 1. Valera

  Vreau sa aflu daca aurul de 14 carate este cu mult mai slab ca cel de 18 carate

  1. coriolan Post author

   Bună, Valera,

   Nu știm exact la ce te referi atunci când spui „mai slab”.

   Aurul de 14K este compus din 58,5% aur fin și 41,5% aliaj master, în timp ce cel de 18K este compus din 75% aur fin și 25% aliaj master.

   De exemplu, în cadrul firmei noastre, datorită rețetei pe care o folosim, aurul de 18K are o resiztență mai mare la zgârieturi față de cel de 14K.

   Te rog să ne spui dacă am reușit să răspundem la întrebarea ta sau mai trebuie să completăm răspunsul și cu alte detalii.

   Cu drag,
   Echipa Coriolan

 2. Mihaela

  Foarte interesant articolul si pentru cine stie sa citeasca cu atentie ati explicat diferenta.Un articol similar pentru aur alb vs aur galben ar fi de asemenea foarte interesant

  1. coriolan Post author

   Bună, Mihaela,

   Îți mulțumim pentru apreciere. Vom lua în considerare sugestia ta atunci când vom crea planul strategic pentru articolele de pe blogul nostru și, nu se știe, poate vei găsi în viitor și acest subiect dezbătut pe blog.

   Cu drag,
   Echipa Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *