10 lucruri umitoare pe care nu le stiati despre diamante

Reading Time: 2 minutes

Diamantele reprezinta unul dintre cele mai ravnite lucruri de pe pamant si nu ne referim numai la momentul actual, pentru ca timp de secole oamenii au vazut in diamante unul dintre cele mai mari miracole ale naturii.

Nu este vorba doar despre frumusetea si stralucirea lor, care le asaza in topul preferintelor. Va dezvaluim, astfel, 10 lucuri uimitoare despre diamante care va vor face sa va indragostiti de ele la nesfarsit.

 1. Foarte multi dintre noi nici nu ne dam seama ce varsta are diamantul pe care il cumparam si cum anii pe care i-a adunat ii ofera stralucirea pe care o are, montat intr-o bijuterie. Toate diamantele s-au format in decursul a catorva miliarde de ani, unele dintre cele mai vechi datand de acum 3 miliarde de ani.
 2. Curiozitatea va face sa va intrebati cum sunt formate diamantele? Ei bine, aflati ca sunt formate aproape in totalitate din carbon pur. Undeva in jurul a peste 160 kilometri sub pamant incepe magia transformarii diamantelor, cand legaturile atomilor de carbon sunt modificate sub caldura si presiunea pamantului, din care rezulta o structura cristalina, asemanatoare pietrei de diamant pe care o gasim montat in bijuterii, inele de logodna sau verighete.
 3. Cuvantul diamant provine din grecescul „adamas” care inseamna invincibil, de nebiruit, imbatabil, neinfrant.
 4. Diamantul este cea mai dura substanta descoperita pe pamant. Nu este de mirare de ce a fost aleasa ca optiune ideala pentru inelul de logodna si verighete, nu-i asa?
 5. Printre credintele antice exista convingerea comuna ca diamantul ofera putere purtatorului, ca il protejeaza impotriva raului si ca detine proprietati de vindecare impotriva celor mai mistuitoare boli.
 6. Cel mai mare diamant descoperit vreodata este diamantul Cullinan, care a cantarit incredibila valoare de 3106 carate, ceea ce inseamna in total 621.35g (1.33 pounds). Diamantul Cullinan a fost descoperit in Africa de Sud in 1905 si a fost daruit Regelui Edward al VII-lea, pentru cea de-a 66 sa aniversare. Intr-un final, diamantul a fost taiat in 9 diamante care impodobesc acum bijuteriile Coroanei.
 7. Primul inel de logodna cu diamant „oficial” este considerat a fi un inel din aur, cu diamante dispuse sub forma literei „M”, daruit Mariei de Burgundia in anul 1477 de catre Arhiducele Maximillian de Austria.
 8. Unde sunt gasite diamantele? In toata lumea. Sursa originara insa a fost India, dupa care Brazilia si Africa si-au proclamat suprematia ca sursa principala de extractie a diamantelor. Astazi, diamantele sunt exploatate cu succes si in Canada, Botswana, Rusia si Australia.
 9. Diamantele nu sunt doar albe.

Stiati ca cele mai cautate sunt diamantele de culoare roz, in special diamantele Argyle Pink, exploatate in Australia? Preturile pentru aceste diamante roz nu au nici o limita superioara, obisnuindu-se ca acestea sa fie evaluate la sute de mii sau milioane de dolari. Pe langa diamantele roz, diamantele albastre sunt unele dintre cele mai rare diamante, in timp ce culori precum galben, coniac sau sampanie sunt intalnite mai frecvent, facandu-le astfel cele mai accesibile variante dintre optiunile de diamante colorate.

 1. Cel mai uimitor lucru despre diamante este acela ca, in 2004 cercetatorii au descoperit o planeta care aparent se crede ca ar fi facuta in intregime din diamante. Planeta a primit un nume corespunzator „Lucy in the Sky with Diamonds”, nume inspirat dupa celebra melodie a celor de la Beatles.

S-ar putea sa iti placa si:

One comment

 1. Pingback: Diamantele: naturale sau sintetice?  – Blog Bijuterii Coriolan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *